Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο TEDxYouth Rhodes

Το πρώτο TEDxYouth Rhodes είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 11 Μαρτίου, στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία», στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα», από τις 10:30 το πρωί.

Χθες, μίλησαν για τη διοργάνωση αυτή που λαμβάνει χώρα πρώτη φορά, οι ίδιοι οι μαθητές-εθελοντές, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους μαθητές Εύα Φερχάτη και Μάνο Πρωτογεράκη, οι διοργανώσεις TEDxYouth είναι τοπικά και ανεξάρτητα διοργανωμένες εμπειρίες TEDx με τη διαφορά ότι απευθύνονται κυρίως σε μαθητές έως και 18 ετών.

Όπως εξήγησαν, το θέμα της διοργάνωσης είναι «Πυξίδες Πλεύσης» και αναφέρεται, όπως είπε ο Μάνος, στο «πως ο καθένας από εμάς τους νέους αυτής της πόλης, αυτού του νησιού, αποφασίζουμε να χαράξουμε κοινές και ατομικές διαδρομές προς ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και την κοινωνία».

Πηγές έμπνευσης για το θέμα ήταν οι ποικίλες προκλήσεις των καιρών και οι ιδέες άξιες διάδοσης που αντλούν οι νέοι από τα βιώματά τους για να τις κατανοήσουν και να τις αντιμετωπίσουν.

Σημειώνεται ότι το TED αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, στόχος του οποίου είναι να προβάλλει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Η αρχή έγινε το 1984 στην Καλιφόρνια και από τότε στα συνέδρια του TED φιλοξενούνται προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής, των τεχνών, των επιχειρήσεων, του ακτιβισμού που μοιράζονται τις ιδέες και τις εμπειρίες τους με το κοινό με 18λεπτες ομιλίες.

Τα συνέδρια αυτά έχουν επεκταθεί και αποτελούνται πλέον και από νέους ως 18 ετών. Σκοπός είναι να εμπνεύσουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται ανεξάρτητες διοργανώσεις που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το πνεύμα και την εμπειρία ενός TED σε τοπικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 ανεξάρτητες TEDx εκδηλώσεις.

Όπως ανέφερε η Εύα, οι ομιλητές τους προέρχονται από διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Πρόκειται για διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες αλλά με κοινό σημείο αναφοράς ότι όλοι μας έχουμε να μοιραστούμε μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης είναι ότι σε μεγάλο βαθμό έχει οργανωθεί από τα παιδιά με την επικουρική συνδρομή των αγαπημένων καθηγητών και εκπαιδευτικών τους.

Ο αριθμός των μαθητών-εθελοντών που έχουν συμβάλει στην προετοιμασία της εκδήλωσης, ξεπερνά τους 30, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και εβδομάδες επί ποδός προετοιμάζοντας τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα που θα συνοδεύσουν την εκδήλωση.

Σε ερώτηση τι θα πραγματεύονται οι ιδέες που θα καταθέσουν, τα παιδιά εξήγησαν ότι θα έχουν να κάνουν με θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν όλη την κοινωνία, και ιδιαίτερα τους νέους, όπως είναι η ομοφοβία. Γενικά, όμως, οποιοδήποτε θέμα στο οποίο μπορούν να αλλάξουν μία άποψη η οποία είναι κοινώς αποδεκτή αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει λογική βάση, είναι δηλαδή στερεότυπο.

Όπως είπε η Εύα: «Προσπαθούμε, δηλαδή, να εκφράσουμε τις σκέψεις μας πάνω στην επικαιρότητα βεβαίως, αλλά και σε θέματα που, πολλές φορές, οι μεγαλύτεροι, λόγω του τρόπου ζωής τους ή των καταστάσεων στις οποίες έχουν μεγαλώσει, δεν αντιλαμβάνονται. Προσπαθούμε μέσα από αυτή τη διοργάνωση που προωθεί τους νέους να προωθήσουμε και εμείς τις ιδέες μας και τις σκέψεις μας».