Υπερσύγχρονο πυροσβεστικό όχημα στο αεροδρόμιο Ρόδου

Με ένα υπερσύγχρονο όχημα αξίας 400 χιλιάδων ευρώ εφοδίασε τον πυροσβεστικό σταθμό του αεροδρομίου της Ρόδου η Fraport Greece, για να ενισχύσει την πυρασφάλεια που παρέχει, σε επιβάτες αεροσκαφών και εργαζόμενους.

Το όχημα τελευταίας τεχνολογίας, βρίσκεται από το τέλος Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο και όπως δήλωσαν στη «Ρ» στελέχη της κοινοπραξίας, είναι το πρώτο από μία σειρά νέων οχημάτων πυρόσβεσης με τα οποία θα ενισχυθούν τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται.

Στο μέλλον θα σταλεί ένα ακόμα νέο όχημα πυρόσβεσης στο αεροδρόμιό μας, ενώ σταδιακά θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση τα υπάρχοντα λόγω παλαιότητας τα οποία όμως επισκευάστηκαν κατά το δυνατό και συνεχίζουν να προσφέρουν σήμερα υποστηρικτικά τις υπηρεσίες τους. Στα σχέδια της κοινοπραξίας είναι και η κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού στο «Διαγόρας».

Όπως αποφασίστηκε θα γίνει προμήθεια δέκα τέτοιων οχημάτων συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ ειδικά για την πυρόσβεση και διάσωση αεροσκαφών προχώρησε η Fraport Greece και μάλιστα τα τρία πρώτα έχουν ήδη παραδοθεί.

Η επένδυση αυτή βελτιώνει σημαντικά την πυρασφάλεια στα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία από τον Απρίλιο του 2017. Η αγορά των οχημάτων γίνεται στο πλαίσιο της γενικής αναβάθμισης και πλήρους εκσυγχρονισμού των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece.
Επίσης το αεροδρόμιο της Ρόδου, όπως και τα υπόλοιπα θα εφοδιαστούν με ειδικές συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών αερίων, άκρως απαραίτητες για τη λειτουργία τους, οι οποίες τοποθετούνται κοντά στα αεροπλάνα ή στις κτιριακές εγκαταστάσεις και μπορούν να εντοπίσουν αν υπάρχουν επικίνδυνα αέρια, ώστε να διασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Σημειώνεται ότι η Fraport Greece κάλυψε το κόστος της αρχικής εκπαίδευσης του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και τα έξοδα αντικατάστασης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας που ανέρχονται περίπου σε 800.000 ευρώ.

Η αγορά του νέου εξοπλισμού περιλαμβάνει, εκτός από τις συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών αερίων την προμήθεια στολών χημικής προστασίας, αναπνευστικών συσκευών, Μέσων Ατομικής Προστασίας για κάθε πυροσβέστη (κράνος, κουκούλα πυρκαγιάς, στολή καθημερινής υπηρεσίας, επενδυτής και περισκελίδα πυρκαγιάς, γάντια, μπότες), διασωστικά εργαλεία (διαστολέας και κόφτης μετάλλων) και ανεμιστήρες θετικής πίεσης απαγωγής καπνού.   Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece έχει υπογράψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρόσβεσης και διάσωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ως εκ τούτου, η εταιρεία, καταβάλει 10,5 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και 4% επί του ποσού αυτού ως ετήσιο διοικητικό τέλος διαχείρισης.   Σημειώνεται ότι όλα τα κόστη της τακτικής εκπαίδευσης των πυροσβεστών επιβαρύνουν την εταιρεία.

Τα έργα στο διάδρομο
Επίσης στην παρούσα φάση εκτελούνται εργασίες στο αεροδρόμιο της Ρόδου και συγκεκριμένα στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ρωγμών και των κρατήρων που δημιουργούνται από το υπέδαφος.

Συνεργεία εδώ και αρκετές μέρες εργάζονται συνεχώς για να παραδώσουν το διάδρομο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Σε αρκετά σημεία του ξηλώθηκε, έγιναν μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις και τοποθετήθηκε νέο υλικό, ώστε να μην «ανοίξει» και πάλι στο μέλλον.  
Οι εργασίες γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε το αεροδρόμιο να μη χρειαστεί να κλείσει ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αεροπορικές εταιρίες.

Προσπάθειες για  επιμήκυνση
Σημειώνεται ότι και η Fraport Greece, καταβάλλει προσπάθεια στο να πετύχει η Ρόδος επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και μάλιστα έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό σε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, η εδική ομάδα που διαθέτει και ασχολείται με αυτό το θέμα, προβάλλει το αεροδρόμιο της Ρόδου και το νησί ως προορισμό 12 μηνών ( αυτό γίνεται και με κάποια άλλα αεροδρόμια από τα 14) εξηγώντας ότι υπάρχουν δυνατότητες διακοπών για όλο το χρόνο.

Μάλιστα προ ημερών η παρουσίαση έγινε σε ειδικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και πριν από περίπου έξι εβδομάδες σε αντίστοιχη συνάντηση στη Βαρκελώνη.
Η Fraport Greece εκτιμά ότι οι δυνατότητες του νησιού είναι τεράστιες και μπορεί να πετύχει τουριστική ανάπτυξη για όλο το χρόνο, καθώς πέρα από τις καιρικές συνθήκες μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των τουριστών στη διαμονή και τη διατροφή.