Δρομολογούνται τα μεγάλα έργα στη Ρόδο με ΣΔΙΤ

Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος είχε συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Στέργο Πιτσιόρλα για την πρόοδο των προτάσεων του Δήμου Ρόδου για υλοποίηση έργων υποδομών μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Γιώργος Πόκκιας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η επεξεργασία θεμάτων σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών για τις προς ένταξη προτάσεις του Δήμου Ρόδου, εν όψει μάλιστα σχετικών ανακοινώσεων που ενδέχεται να γίνουν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Πρωθυπουργού, στη Ρόδο, στις 16 και 17 Απριλίου του 2018.

Πρόκειται για τρία μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού €73.000.000 και πιο συγκεκριμένα:

1. Υλοποίηση Ολοκληρωμένης Μονάδος Επεξεργασίας Απορριμμάτων με προϋπολογισμό €37.000.000 η οποία θα μπορεί να διαχειριστεί 61.000 τόνους ετησίως δίνοντας στο νησί τη δυνατότητα για βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση, με νέες θέσεις εργασίας. Μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου η συγκεκριμένη πρόταση προχωράει για έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

2. Κατασκευή νέων 11 σχολικών βιοκλιματικών μονάδων και δυο κλειστών γυμναστηρίων συνολικού προϋπολογισμού €26.000.000. Μετά τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Ανάπτυξης, αναμένεται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Παιδείας, ενώ ταυτόχρονα οι Υπηρεσίες μας επεξεργάζονται τις μελέτες και τα τοπικά ρυμοτομικά, με στόχο την άμεση προώθηση στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

3. Αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με αντικατάσταση 30.000 λαμπτήρων με λάμπες τεχνολογίας LED και δυνατότητα εφαρμοφών “Smart Cities” συνολικού προϋπολογισμού €9.000.000 και εξοικονόμηση πόρων €23.000.000 για μια 12-ετία με σημαντικό περιβαλλοντική ελάφρυνση. Αν δεν αρθούν οι επιφυλάξεις του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη έως το Αναπτυξιακό Συνέδριο στις 16 Απριλίου ο κος. Χατζηδιάκος ενημέρωσε τον κο. Πιτσιόρλα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε απόφαση για έργο σύμβασης παραχώρησης του ηλεκτροφωτισμού εκτός διαδικασίας ΣΔΙΤ, όπως έχουν προχωρήσει και άλλοι Δήμοι της χώρας.

Ο Δήμαρχος δήλωσε: «Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων πόρων για δημόσιες επενδύσεις, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, που τόσο ανάγκη έχουν τα νησιά μας, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Οι τρεις προτάσεις για έργα ΣΔΙΤ που ο Δήμος έχει υποβάλλει, έχουν σημαντικά θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη για το νησί, σύγχρονες υποδομές, και θέσεις εργασίας, για τις επόμενες δεκαετίες. Η Δημοτική Αρχή έχει τη πολιτική βούληση και το όραμα να προχωρήσει τα μεγάλα έργα. Πιστεύουμε μέχρι το αναπτυξιακό συνέδριο στις 16 Απριλίου να έχουμε θετικές εξελίξεις».