Θετικοί οι ακτοπλόοι  στο μεταφορικό ισοδύναμο

Το μεταφορικό ισοδύναμο, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ακτοπλοΐα και οι λιμενικές υποδομές της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίες, κατά γενική παραδοχή, χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς έως επικίνδυνες, θα είναι τα βασικά θέματα που θ’ απασχολήσουν το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας στη συνεδρίασ;h του, την Τρίτη, 20 Μαρτίου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως προς το μεταφορικό ισοδύναμο ο ΣΕΕΝ δεν έχει εκφράσει, μέχρι στιγμής, καμιάν αντίθεση στο μέτρο, που για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και συνολικά για την κυβέρνηση, χαρακτηρίζεται μείζονος σημασίας για τον νησιωτικό χώρο.

Εκείνο, ωστόσο, που απασχολεί τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι το πρακτικό μέρος της εφαρμογής του μέτρου, το οποίο, στις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Ρόδο.

Και επειδή, ακόμα, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στοιχεία από τη μελέτη που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Καθολική εκτίμηση, πάντως, είναι ότι το μεταφορικό ισοδύναμο, που προβλέπεται να εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου, θα ευνοήσει τις νησιωτικές κοινωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί στο σύνολο της νησιωτικής χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, τόσο για την επιδότηση των εισιτηρίων των πλοίων όσο και για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Το λιμάνι της Κω
Ως προς τις λιμενικές υποδομές, κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ. Μιχάλης Σακέλλης χαρακτηρίζει την εικόνα των περισσότερων λιμανιών απογοητευτική έως τραγική και επικίνδυνη, για την ασφάλεια πλοίων και επιβατών.
Στο τελευταίο διάστημα μάλιστα έχει κάνει προσωπικές παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας καταθέτοντας, με βάση τις αναφορές της Ένωσης Πλοιάρχων, ολοκληρωμένη έκθεση με τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από την πολιτεία, για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των προβληματικών λιμανιών.

Ειδικότερες αναφορές έχουν γίνει για το λιμάνι της Κω, το οποίο, μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου έτους, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση απ’ όλα τα λιμάνια της χώρας.

Σχετική παρέμβαση για το λιμάνι της Κω έχει γίνει και από την ναυτιλιακή εταιρεία Dodekanisos Seaways με επιστολή του προέδρου της κ. Γιώργου Σπανού προς τον υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, τον δήμαρχο Κω κ. Γεώργιο Κυρίτση και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση ισχυρών βορείων ή νοτίων ανέμων δεν υπάρχει ασφαλής θέση πρόσδεσης των πλοίων της.

Σχετικά, πάντως, με το λιμάνι της Κω πληροφορίες της «Ροδιακής» έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους ότι τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, από τον σεισμό, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν, μέσα στο καλοκαίρι όπως έχουν υποσχεθεί οι αρμόδιοι παράγοντες.

Ενδεικτικό είναι ότι οι μελέτες των έργων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όπως ανέφερε προ ημερών ο αντιδήμαρχος Κω κ. Γερασκλής, εκφράζοντας την απογοήτευσή του, καθώς φέτος η δημοτική αρχή του νησιού ελπίζει σημαντικά και στην ανάκαμψη της κρουαζιέρας.  

Συμπερασματικά, η κατάσταση του λιμανιού επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού, προκαλώντας προβλήματα, με τις πολύωρες καθυστερήσεις τόσο στα επιβατηγά όσο και τα εμπορικά πλοία που προσεγγίζουν στο νησί.