Καταδικάστηκε Πειραιώτης που διευκόλυνε μετανάστες

Συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 9000 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 31χρονο από τον Πειραιά που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε «κύκλωμα» προώθησης παράνομων μεταναστών από την χώρα μας, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί το καλοκαίρι του 2013 και συνολικά φέρονται να εμπλέκονται ως «διακινητές» δύο Αιγύπτιοι, τρεις Έλληνες (μεταξύ των οποίων και ο 31χρονος) καθώς και τρεις αλλοδαποί Συριακής καταγωγής.

Χθες το δικαστήριο ασχολήθηκε με την συμμετοχή του 31χρονου στην υπόθεση αφού οι λοιποί έχουν ήδη δικαστεί και ορισμένοι εξ αυτών έχουν καταδικαστεί ακόμη και σε δεύτερο βαθμό. 

Έτσι αν και ο 31χρονος δεν εμφανίστηκε ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, κρίθηκε ένοχος ωσεί παρών και του επιβλήθηκε η συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών και το συνολικό χρηματικό πρόστιμο των 9000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σημειώνεται πως ο 31χρονος δεν είχε δικαστεί με τους άλλους συγκατηγορούμενους του καθώς είχαν προκύψει νομικά θέματα (δεν είχε κλητευθεί σωστά). 

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 28 Ιουλίου 2013 στην Κω με την καταρχήν σύλληψη από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας τεσσάρων ατόμων και συγκεκριμένα του –τότε- 27χρονου υπηκόου Αιγύπτου και τριών ημεδαπών ηλικίας –τότε - 29, 25 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνταν για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε μη νόμιμους αλλοδαπούς να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι διακινητές θα αποκόμιζαν το χρηματικό ποσό των 9.800 ευρώ, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονταν και ακόμη τρεις Αιγύπτιοι, ως συνεργοί των διακινητών, οι οποίοι αναζητούνταν.

Επιπλέον για την ιδία υπόθεση είχαν συλληφθεί και τρεις υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 25, 25 και 30 ετών, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω πραγματοποίησαν παρουσία Δικαστικού Λειτουργού έρευνα σε ξενοδοχείο, όπου εντοπίστηκαν να διαμένουν σε διαφορετικά δωμάτια οι τέσσερις διακινητές και οι τρεις διακινούμενοι Σύριοι.

Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι οι διακινητές, μέλη οργανωμένου κυκλώματος αποτελούμενου από ακόμη τρία άτομα, ενεργώντας από κοινού, είχαν προμηθεύσει τους Σύριους με πλαστά διαβατήρια προκειμένου να τους διευκολύνουν να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Κω.

Μάλιστα οι τέσσερις διακινητές πήγαν στο νησί της Κω από την Αθήνα με πτήση αεροπορικής εταιρείας και οι Σύριοι με πλοίο. Στην συνέχεια ένας εκ των διακινητών επέστρεψε στην πρωτεύουσα προμηθεύτηκε τα πλαστά διαβατήρια και επέστρεψε στην Κω προκειμένου να τα παραδώσει στους Σύριους.

Οι διακινητές από τη συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητά τους θα αποκόμιζαν – σύμφωνα με την αστυνομία- ως όφελος το συνολικό ποσό των 9.800 ευρώ, αφού οι Σύριοι θα έφταναν στον τελικό προορισμό τους. Μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης οι ίδιοι είχαν παραλάβει μόνο το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή από τον έναν Σύριο.

Στην κατοχή των συλληφθέντων είχαν βρεθεί και κατασχέθηκαν:
Τρία (3) πλαστά διαβατήρια Αρχών Ελβετίας και Εσθονίας
Οκτώ (8) κινητά τηλέφωνα
Το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ