Μία όμορφη και πρωτότυπη δράση

Μία όμορφη και πρωτότυπη δράση θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τον Απρίλιο από τον Οργανισμό «Playground» που έχει έδρα του τη Φρανκφούρτη, έπειτα από πρωτοβουλία συμπατριώτισσάς μας και σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.

Για τη δράση αυτή, ενημέρωσαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου και μέλη του Οργανισμού.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Αντιδήμαρχο, ο Δήμος Ρόδου θέλει να συμμετάσχει ενεργά σε μία δράση που θα γίνει μετά το Πάσχα σε συνεργασία με μία πολύ αξιόλογη ομάδα με την οποία είχαν έρθει σε επικοινωνία πριν από αρκετό καιρό.

Πρόκειται για την Σταματία Παπασταμάτη η οποία είναι από τη Ρόδο και ζει στη Φρανκφούρτη και είχε επιδιώξει από πέρυσι το καλοκαίρι να έρθει σε επικοινωνία με το Δήμο, κάτι που τελικά έγινε μετά από κάποιο διάστημα. Τότε, τους ανακοίνωσε κάτι πολύ ευχάριστο και πρωτότυπο για το νησί μας, όπως είπε η Αντιδήμαρχος, και υποσχέθηκαν να ξαναδώσουν το ραντεβού, έτοιμοι πια, με πολύ καλή οργάνωση και να αγκαλιάσουν, ως Δήμος, αυτή την οργάνωση.

Έτσι, δραστηριοποιήθηκαν πάλι από τα γραφεία της Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας. Η δράση αυτή έχει ως αποδέκτες παιδιά ηλικίας δημοτικού, από ευάλωτες ομάδες, κάτι που κάνει πολλά χρόνια με την ομάδα της από την Αμερική η κα Παπασταμάτη. Η ομάδα αυτή αποτελείται από 172 άτομα, καλλιτέχνες, που γυρίζουν όλο τον κόσμο και διοργανώνουν τέτοιες πρωτότυπες εκδηλώσεις με διαφορά happenings, παιχνίδια μάθησης κτλ. Η κα Παπασταμάτη, λοιπόν, επειδή είναι από τη Ρόδο, θέλησε αυτό να μεταφέρει εδώ στον τόπο καταγωγής της, όπως και η Ελευθερία Παπαδημητρίου που ανήκει σ’ αυτή την ομάδα. 

Όσο για το τι είναι η δράση αυτή, εξήγησε: Πρόκειται για μία εβδομάδα μάθησης καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, για μαθητές τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού που σκοπός της είναι η συνένωση, η δημιουργική έκφραση των παιδιών από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ευάλωτες και μη, μέσω της δημιουργικής απασχόλησης. 

Έτσι, βλέπουμε μέσα από μια δημιουργική απασχόληση θα είναι ευκαιρία αυτές οι ομάδες να συνενωθούν και να έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους. Βέβαια, κάθε τέτοια ομάδα κουβαλάει διάφορα βιώματα που προέρχονται από την οικογένεια και γενικά από τον τρόπο που ζουν και έτσι, πέρα από το ότι θα ανταλλάξουν κάποιες απόψεις και συνήθειες, η κοινωνική πολιτική έχει ένα σκοπό: Την καλύτερη διαβίωση αυτών των παιδιών, τις καλύτερες συνθήκες  και την καλύτερη ζωή. Όπως τόνισε η κα Ζωάννου, αυτά τα παιδιά πρέπει να ζουν με ένα χαμόγελο και αυτό το δίνει η διασκέδαση, το παιχνίδι, ο χορός και όλες αυτές οι δραστηριότητες.

Όλα είναι πολύ καλά οργανωμένα και αυτές οι δραστηριότητες-που θα είναι μια έκπληξη-θα περιβάλλονται από άτομα από τις δομές του Δήμου και από την ομάδα, τα οποία έχουν ιδιαίτερη εμπειρία και ιδιαίτερο χειρισμό για το κάθε παιδί, και παράλληλα τα παιδιά θα επιβλέπονται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και από γιατρούς, θα υπάρχει πρόγραμμα σίτισης κάτι που είναι επίσης βασικό και θεωρεί ότι θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει πέντε ημέρες, αρχής γενομένης από τη Λαμπρή Δευτέρα 9 Απριλίου μέχρι και Παρασκευή 13 του μηνός, οι πρόβες θα πραγματοποιούνται στη Σχολή χορού «the Dance project» από τις 11:00 το πρωί έως και τις 3:00 το απόγευμα, τα παιδιά θα μπορούν προαιρετικά να συμμετάσχουν και σε καλλιτεχνικό εργαστήρι 3:00-4:00 το απόγευμα κάθε μέρα.

Την έκτη ημέρα, Σάββατο 14 Απριλίου, θα δοθεί θεατρική παράσταση από τα παιδιά, με την στήριξη των εκπαιδευτικών τους, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο πάρκο του Ροδινιού ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, θα υπάρχει εποπτεία, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επίσης, καθημερινά θα παρέχονται μικρογεύματα και ό,τι επιθυμεί το κάθε παιδί για τη σίτισή του.

Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν και ο αριθμός είναι περιορισμένος αφού συνολικά θα γίνουν δεκτοί 35 μαθητές, και για τον λόγο αυτό θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις συμμετοχής. Τα παιδιά θα προέρχονται από το γηγενή πληθυσμό και θα είναι παιδιά τυπικής ανάπτυξης και με αναπηρία, από ΡΟΜΑ και από πρόσφυγες. 

Το «Playground»
Το «Playground» ένας εθελοντικός καλλιτεχνικός οργανισμός, με έδρα τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, αποτελείται από 172 καλλιτέχνες όλων των χωρών, διαφορετικών δραστηριοτήτων, σκοπός του είναι η καλλιτεχνική παιδεία και η καλλιέργεια της αδελφικότητας μεταξύ των διαφορετικών, ευάλωτων και μη, κοινωνικών ομάδων, και υπάρχει ένα κοινό όραμα, ένας κόσμος χωρίς διακρίσεις, όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ίσα δικαιώματα στη μάθηση, τη σίτιση καθώς και στη δημιουργική απασχόληση. Στόχος, δηλαδή, είναι να ενοποιηθούν αυτές οι ομάδες και να ζήσουν μερικές ωραίες στιγμές, να φύγουν από τη ρουτίνα τους, να αποκτήσουν περισσότερες εικόνες, περισσότερα ερεθίσματα και ενδιαφέροντα και αυτό θα γίνει μέσα από αυτές τις δράσεις.

Ο Σκοτ, ο οποίος είναι καλλιτέχνης από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και η βάση του είναι επίσης στη Φρανκφούρτη, ανέφερε ότι το 1988 μία παρέα ξεκίνησαν αυτή την ιδέα γιατί ήθελαν να μοιραστούν με άλλους ανθρώπους αυτά που αγαπούν να κάνουν, που είναι η μουσική, τα ζογκλερικά κτλ. Εκείνη την εποχή τελείωνε ο πόλεμος στο Κόσσοβο και είχαν την ιδέα να πάνε εκεί και να παίξουν με τα παιδιά. Πήγαν εννέα άτομα, με δικά τους έξοδα, και ήταν μία υπέροχη εμπειρία. 

Αυτό που ανακάλυψαν τότε είναι ότι τα παιχνίδια μπορούν να δημιουργήσουν γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και τα επόμενα χρόνια συνέχισαν να δουλεύουν σε πανεπιστήμια, σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων κ.α. Μετά το Κόσσοβο, η γερμανική κυβέρνηση και άλλοι οργανισμοί αναγνώρισαν αυτό που έκαναν και τους ενίσχυσαν με δωρεές και επιδοτούμενα προγράμματα. Έτσι, βρίσκονται σε ένα σημείο που μπορούν να κάνουν δράσεις και σε άλλες χώρες και δημιουργήθηκε η ιδέα για ένα έρθει το πρόγραμμα και στο νησί.

Η κα Παπασταμάτη, τέλος, είπε ότι έχουν τη στήριξη του Δήμου και όλοι τους βοηθάνε και ότι είναι μία πολύ όμορφη ιδέα. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα έρθουν εδώ εκπαιδευτές και οι βοηθοί τους από Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Αμερική και Ελλάδα και ελπίζουν να περάσουν τα μηνύματά τους που είναι αγάπη και αδελφικότητα.