«Παράθυρο» για ρύθμιση δανείων με ελβετικό φράγκο

Ανοικτό να εξεταστεί από την κυβέρνηση νομοθετική λύση, μετά την ολοκλήρωση των stress test, για να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια με ελβετικό φράγκο και αδυνατούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω ανατροπής της ισοτιμίας έναντι του ευρώ, άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Απαντώντας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιώργου Καρρά, που τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την ελάφρυνση των 70.000 περίπου δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων αυξήθηκαν υπέρογκα εξαιτίας της υπερτίμησης κατά 60% του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι αυτοβούλως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα.

Ωστόσο όπως είπε, έχει ήδη ζητηθεί από τις τράπεζες να εξετάσουν το πρόβλημα και να πειστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις, ώστε να μην πιέζονται οι δανειολήπτες που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Πολλοί έχουν εξοφλήσει το αρχικό τους δάνειο και οι τράπεζες διεκδικούν το έκτακτο κέρδος από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις», υπογράμμισε ο κ. Καρράς.

«Επιφυλασσόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα και θα επανέλθουμε. Αυτοβούλως δεν μπορούμε να ορίσουμε μέτρα. Θα δούμε αν σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για να την αξιοποιήσουμε», επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Δεν απαγορεύεται νομοθετική ρύθμιση όμως στη φάση που είμαστε με ανοικτά stress test, πρέπει να δούμε αν είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σήμερα. Μετά τα sterss test θα ξανακάνουμε καταγραφή του προβλήματος. Κρατάμε ανοικτό το θέμα, πιέσαμε τις τράπεζες να εφαρμόσουν προγράμματα ανεξάρτητα από τι λένε τα δικαστήρια.

Πράγματι η τελευταία δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε προσφυγές δανειοληπτών δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Ο δικαστικός δρόμος είναι ο ένας τρόπος, ο νομοθετικός είναι άλλος και ο τρίτος δρόμος είναι οι τράπεζες να προτείνουν λύση καταμερισμού του ρίσκου με λιγότερη ευθύνη του δανειολήπτη. Ήδη μια τράπεζα ανακοίνωσε ένα τέτοιο πρόγραμμα, άλλες το μελετάνε με πάγωμα ή μείωση του δανείου».

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε συγκλονιστικό ότι «400.000 άνθρωποι παρασύρθηκαν να επωμιστούν ένα κίνδυνο χωρίς να ενημερωθούν επαρκώς από τις τράπεζες».