Στον Άρειο Πάγο  υπόθεση τοκογλυφίας

Μετά το Πάσχα θα εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει 48χρονος από την Κάρπαθο ο οποίος έχει καταδικαστεί σε υπόθεση τοκογλυφίας.

Στόχος της ενέργειας αυτής του 48χρονου είναι να «εξαφανίσει» την ποινή που του έχει επιβληθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, ο 48χρονος τον Οκτώβριο του 2013 είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την υπόθεση αυτή, σε κάθειρξη έξι ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και χρηματικό πρόστιμο 7000 ευρώ. 

Ο ίδιος διά των δικηγόρων του κ.κ. Κώστα Διακονή και Στέλιου Αλεξανδρή άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου τον Ιούνιο του 2017.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, μετέτρεψε την κατηγορία σε πλημμέλημα και επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρεπόμενη προς 10 ευρώ την ημέρα στον 48χρονο. Επίσης από τους συνηγόρους υπεράσπισης υπεβλήθη στο δικαστήριο αίτημα δοσοποίησης το οποίο έγινε δεκτό και έτσι το ποσό που αντιστοιχεί στην ποινή του, ο 48χρονος θα το καταβάλλει σε 24 δόσεις. 

Ωστόσο, καθώς ο 48χρονος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο καταθέτοντας αίτημα με το οποίο ζητά να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία καταδικάστηκε.
Η υπόθεση του προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 20 Απριλίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίτηση του ο 48χρονος κάνει λόγο για «συκοφαντική και σκόπιμη προσωπική, επαγγελματική και ηθική του εξόντωση» από την έγκληση που έγινε εις βάρος του. 
Ο ίδιος αναλύει τα πραγματικά περιστατικά και ισχυρίζεται πως πράγματι έδωσε χρήματα όμως αφενός ήταν όλα άτοκα, και με σκοπό να τους εξυπηρετήσει και αφετέρου είχαν υπογραφεί ιδιωτικά συμφωνητικά για αυτά.

Επίσης στην ίδια αίτηση αναφέρονται αναλυτικά όλοι οι λόγοι αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 48χρονος φέρεται να δάνεισε σε δύο αδέλφια που κατοικούν στην Κάρπαθο τον Ιούλιο του 2007 το ποσό των 40.000 ευρώ ως δάνειο για το οποίο με τους τόκους που φέρεται να ζητούσε έφθασε μερικούς μήνες μετά τις 141.000 ευρώ! 

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας τις 40.000 ευρώ που ο αδελφός είχε δανειστεί από τον 48χρονο θα τις αποπλήρωνε έως τις 30-01-2008, ενώ για να διασφαλιστεί η επιστροφή των χρημάτων τα δύο αδέλφια του έδωσαν και εννέα επιταγές συνολικής αξίας 74.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους των έξι μηνών. 

Βάσει των ίδιων κατηγοριών στις 17 Νοεμβρίου του 2007 ο 48χρονος έδωσε παράταση εξόφλησης του ποσού έως τις 30 Μαρτίου 2008 ωστόσο φέρεται να υποχρέωσε τον κάτοικο Καρπάθου να αναγνωρίσει ότι του οφείλει το ποσό των 104.000 ευρώ.

Και καθώς αυτό συνεχίστηκε, στις 30 Μαΐου 2008 ο 48χρονος φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη του συντοπίτη του και να του έδωσε νέα παράταση της προθεσμίας πληρωμής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008 για το ποσό των 126.500 ευρώ, υποχρεώνοντας τον να καταβάλλει συνολικά το ποσό των 141.200 ευρώ, δηλαδή τόκοι 14.700 ευρώ για ένα μήνα.