Η παιδική χορωδία του 1ου δημοτικού  σχολείου Σγουρού στην Καρδίτσα

Υπέροχες, πρωτόγνωρες εντυπώσεις είχαν τα παιδιά της χορωδίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σγουρού από τη συμμετοχή τους στη φετινή, 10η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας που πραγματοποιήθηκε από 1 – 18 Μαρτίου 2018. 

Στη σημαντική αυτή πολιτιστική και εκπαιδευτική εκδήλωση, ενταγμένη στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, πήραν μέρος σχολικές Χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στην πόλη της Καρδίτσας και στο Μουζάκι. Τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Τουρισμού.

Στη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται παγκοσμίως, πήραν μέρος πάνω από 5.500 εκτελεστές – χορωδοί – μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένας μεγάλος θεσμός που έχει καθιερωθεί στην Καρδίτσα που συνεχώς δυναμώνει και καθιερώνεται λόγω της μεγάλης συμμετοχής Σχολικών Χορωδιών αλλά και της ανταπόκρισης του κοινού.

Από το εξωτερικό συμμετείχαν φέτος τρία σημαντικά μουσικά σύνολα από την Ιταλία και τη Σερβία, τα σχολεία των οποίων αδελφοποιήθηκαν με σχολεία της Καρδίτσας. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η καλλιτεχνική δημιουργία και η ανάπτυξη διαπολιτισμικής κουλτούρας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών όλων των χορών και η διατήρηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Κι ακόμη η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία χορωδιών οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ, διαγωνισμούς και συναντήσεις χορωδιών. Αναδεικνύεται έτσι και το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν οι καθηγητές μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου της χορωδιακής τους δημιουργίας.

Η καλλιτεχνική συνεύρεση όλων αυτών των συντελεστών αναγάγει την πόλη της Καρδίτσας και τη χώρα μας σε κοινωνό της παιδείας και του πολιτισμού. 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας  τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή και μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη. 
Τη 10η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών παρουσίασε και φέτος με την χαρισματική του  δεινότητα ο Αλέξης Κωστάλας.  
Η παιδική χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σγουρού αποτελείται από 35 περίπου μαθητές και μαθήτριες των δυο τελευταίων τάξεων του σχολείου και στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται όλα τα είδη της χορωδιακής μουσικής. Η πρώτη της φετινή συμμετοχή στο φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή. Η απόδοση των έργων που παρουσιάστηκαν και η παρουσία των παιδιών ήταν μοναδικά. Ανάλογη ήταν και η συγκινητική υποδοχή που έτυχαν πράγμα που ενθουσίασε και τα ίδια αλλά και τους συνοδούς τους. Η συμμετοχή της χορωδίας στο σημαντικό αυτό φεστιβάλ ήταν και μια επιβράβευση της ξεχωριστής δουλειάς που με αγάπη και μεράκι επιτελεί ο διευθυντής της χορωδίας Πέτρος Τσιμπερόπουλος. 
Ένα αποτέλεσμα που αναμένεται να έχει συνέχεια και με το έργο που επιτελείται στη Ρόδο αλλά και με τη συμμετοχή της χορωδίας σε φεστιβάλ στο εξωτερικό.