Επικήδειος για τον Μπάμπη Παλογιαννίδη

Αγαπημένε μας Μπάμπη, είμαστε σήμερα όλοι εδώ.  Σύμπας ο Τουρισμός της Ρόδου. Η Ένωση Ξενοδόχων, ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ στον οποίο αφιέρωσες χιλιάδες ώρες από τη ζωή σου, οι Πράκτορες, οι Tour operators,οι καταστηματάρχες, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, το επιμελητήριο. Δεν είμαστε όμως μόνο εμείς. Νοερά με τη σκέψη τους, είναι εδώ σήμερα και οι εκατοντάδες γνωστοί σου από τον τουριστικό χώρο σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

Είναι εδώ με τη σκέψη τους όλοι οι Διευθυντές των Ελληνικών γραφείων τουρισμού ανά τον κόσμο, οι δεκάδες γνωστοί σου δημοσιογράφοι των τουριστικών μέσων ενημέρωσης, της Ευρώπης. Είναι εδώ νοερά εκατοντάδες στελέχη του τουρισμού απ’ ολόκληρη τη χώρα που είχαν τη χαρά να συνεργαστούν μαζί σου. Και είμαστε εδώ όλοι, όχι απλώς για να σου απευθύνουμε το τελευταίο αντίο, αλλά κυρίως για να δείξουμε την ουσιαστική αναγνώριση των όσων πρόσφερες στην τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών μας.

Είχα την τύχη προσωπικώς, να σε γνωρίσω για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά των νησιών μας. Χωρίς καμία διάθεση ιδιοτέλειας από την πλευρά σου κέρδισες αμέσως την εκτίμησή μου με την προθυμία σου να απαντάς στα δεκάδες ερωτήματα και απορίες μου. Από τότε, μέχρι και το χρονικό διάστημα που ήμουνα στο Υπουργείο Τουρισμού, ήξερα ότι μπορούσα να βασίζομαι πάνω σου. Να σε θεωρώ συνεργάτη. Να σου θέτω ερωτήματα και να βρίσκεις λύσεις. Να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και να κάνεις έξυπνες και οικονομικές προτάσεις για την προβολή του τουρισμού μας.

Και ήσουνα διαρκώς παρών. Ήσουνα παρών όταν το 2010 , μέσα στην οικονομική κρίση που ακουμπούσε σημαντικά τον τουρισμό μας, χρειαζόμασταν προβολή και δεν είχαμε χρήματα. Έδωσες ιδέες και έτρεξες μαζί με το γραφείο του ΕΟΤ στον Λονδίνο για να κάνουμε τότε δίπλα στον Τάμεση την Ελληνική παραλία. Ήσουνα εκεί και βοηθούσες νυχθημερόν για να καταφέρουμε με μόλις 9.500 ευρώ δαπάνες, να κερδίσουμε προβολή που αντιστοιχούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Την εποχή εκείνη, Ελληνική παραλία στη καρδιά του Λονδίνου δίπλα στον Τάμεση!!!    Το πίστευες και το κάναμε. Ήσουνα παρών ξανά στο Βερολίνο, όταν σχεδόν μόνος αναλάμβανες να προβάλεις τον αθλητικό τουρισμό της Ρόδου στο Στάδιο που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Γερμανίας. Δική σου ιδέα οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Ρόδου να προβάλλονται και να διαφημίζονται στο χώρο που αναπτύχθηκε το Ολυμπιακό ιδεώδες. Μπροστά σε εκατοντάδες αθλητικογράφους και δημοσιογράφους των αθλητικών μέσων ενημέρωσης.

Ήσουνα ξανά παρών στο Παρίσι όταν , μέσα στη Μητρόπολη της γαστρονομίας, οργάνωνες γαστρονομικό φεστιβάλ για να φέρεις Γάλλους τουρίστες στην Ελλάδα. Ξανά εκεί , μαζί με τον φίλο σου διευθυντή του ΕΟΤ στο Παρίσι Θεόδωρο Χαρτοματσίδη, φέρνοντας και τον υπουργό να κάνει τα εγκαίνια από τη χώρα σου. Είχες προσκαλεσμένους πάνω από 150 δημοσιογράφους. Είχες καλεσμένο και τον Νίκο Αλιάγα για να προσελκύσεις περισσότερο κόσμο και να τραβήξεις περισσότερο τη προσοχή. Δεν άφηνες τίποτα να πάει χαμένο.

Ποιος στα αλήθεια δεν θυμάται τις περίφημες πλωτές εκθέσεις με τα ποταμόπλοια; Ήσουνα εκεί πρωτεργάτης μαζί με τον αείμνηστο φίλο σου διευθυντή ΕΟΤ Ολλανδίας Σάκη Ιωαννίδη και με τον εξίσου καλό σου φίλο διευθυντή του ΕΟΤ Βιέννης Παναγιώτη Σκορδά με την εκπληκτική ιδέα την οποία ασπάστηκες και υπηρέτησες αμέσως. Να επισκεπτόμαστε εμείς τις χώρες και μέσα στο ποταμόπλοιο, ο κάθε προορισμός μας με τους εκπροσώπους του να πραγματοποιεί το πρωί συναντήσεις με τους τουριστικούς πράκτορες , το απόγευμα να ακολουθεί συνέντευξη τύπου με όλους τους δημοσιογράφους και να κλείνει η βραδιά με Ελληνικό γλέντι και Ελληνικά φαγητά που μεταφέρατε μαζί σας.

Ήσασταν πρωτοπόροι σε αυτό το είδος προβολής,  με τα ταξίδια του ποταμόπλοιου που πλέοντας τον Δούναβη , ξεκινούσε από την Αυστρία συνέχιζε Σλοβακία και Γερμανία και ολοκλήρωνε με Γαλλία Ολλανδία Βέλγιο. Σε λίγες μέρες καταφέρνατε να προβάλετε τα νησιά μας σε πολλά εκατομμύρια υποψήφιους τουρίστες και σε πολλές εκατοντάδες τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Σε όλα αυτά ήσουνα εσύ Μπάμπη ο καπετάνιος για τη Ρόδο.

Θα ήταν αδύνατον και θα χρειάζονταν ίσως τόμοι για να καταγράψει κανείς τις τουριστικές δραστηριότητες πίσω από τις οποίες βρισκόσουνα εσύ. Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Ρωσία, ήσουνα πάντα εκεί παρών για τη Ρόδο.

Υπο το σοφό πνεύμα του Βάσου Μηναϊδη καταφέρατε να δημιουργήσετε τον πιο υποδειγματικό οργανισμό τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης ενός προορισμού. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ υπήρξε πρότυπο ενός τέτοιου φορέα. Αισθανόμουνα υπερήφανος επισκεπτόμενος υπο την ιδιότητα του Υφυπουργού τουρισμού πολλούς προορισμούς της χώρας, να αναφέρομαι στον ΠΡΟΤΟΥΡ και να παροτρύνω ενώσεις ξενοδόχων και τουριστικούς παράγοντες άλλων περιοχών της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΠΡΟΤΟΥΡ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου ζητήθηκε και ρύθμισα να επισκεφθείς φίλε μας διάφορους προορισμούς και σχεδόν να κάνεις σεμινάριο στους άλλους για το πώς θα πρέπει να οργανώσουν τον τουρισμό τους.

Όπως είπα και πριν είναι αμέτρητες οι δράσεις που ξεκίνησες και ολοκλήρωσες για τον τουρισμό της Ρόδου. Αν θα αναζητήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα μας έναν άνθρωπο που να αφήνει πίσω του ένα τόσο μεγάλο έργο, είναι βέβαιο ότι δεν θα βρίσκαμε ένα αντίστοιχο παράδειγμα αγαπημένε μας Μπάμπη. Ήσουνα μοναδικός. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε για σένα στην Κω από την εκεί Τουριστική Επιτροπή του Δήμου, ειδική εκδήλωση για να σε τιμήσουν.

Αφήνεις πίσω σου μια μεγάλη κληρονομιά. Ταυτοχρόνως δημιούργησες μια υποδειγματική οικογένεια, με μια εξαίρετη σύζυγο και με έναν πρωτοπόρο και ευρηματικό γιό , πετυχημένο σήμερα επαγγελματία.

Στη προσωπική σου ζωή καλέ μου φίλε υπήρξες πάντα αγαπητός και περιζήτητος. Οι σχέσεις σου, διακρίνονταν από ειλικρίνεια και μόνιμη διάθεση για χιούμορ. Το χιούμορ, το χρησιμοποιούσες τόσο συχνά σαν ηρεμιστικό  για να ξεφύγεις από την πίεση της συνεχούς δουλειάς και του άγχους. Οι πολλοί φίλοι σου , όλοι οι παλιοί συμμαθητές σου θα σε θυμούνται πάντα με νοσταλγία. Προσωπικώς, με τιμούσες με τη παρέα σου και δεν ήταν λίγες οι φορές, όπου βρισκόμασταν σε διάφορα στέκια της Ρόδου και μεταξύ τυρού και αχλαδιού θα μας έλεγες ένα ανέκδοτο για να γελάσουμε και για να σπάσεις το βαρύ κλίμα των ατέλειωτων συζητήσεων για τον τουρισμό μας. Ήσουν πολύ αγαπητός αγαπημένε φίλε και γι’ αυτό θα μας λείψεις πολύ.

Στάση και Γιάννη, είναι γνωρίζω δύσκολο να ξεπεράσει κανείς εύκολα τον τελικό αποχωρισμό από έναν τόσο καλό σύζυγο και πατέρα. Κρατείστε για πάντα στη μνήμη σας το μεγάλο έργο του Μπάμπη για τον τουρισμό και διατηρήστε την υπερηφάνεια σας για τον εξαιρετικό άνθρωπο που αποχωρίζεστε σήμερα. Αυτό θα είναι η πιο ουσιαστική παρηγοριά σας. Εμείς όλοι, οι νησιώτες, ο κόσμος του τουρισμού θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του και να σεβαστούμε τις παρακαταθήκες που άφησε.    Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Γιώργος Νικητιάδης