Πολλοί επιστήμονες στο διήμερο συμπόσιο κλινικής ογκολογίας

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του διήμερου συμποσίου κλινικής ογκολογίας που διεξάγεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά στη Ρόδο, με ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση επιστημόνων. Οι εργασίες του, τις οποίες θα παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός γιατρών, θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Meditarranean.

Mε αφορμή τη διεξαγωγή του, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ιατρικού συλλόγου Ρόδου που διοργανώνει και το συμπόσιο, με ομιλητές το Χρήστο Μαντά πρόεδρο του συλλόγου, το Γιώργο Παπαδόπουλο γιατρό ογκολόγο πρόεδρο οργανωτικής επιτροπής, την Κατερνία Βολονάκη γιατρό παθολόγο της Euromedica και Μάριο Γεωργανά μέλος του δ.σ. του ΙΣΡ και πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του συμποσίου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαντάς, το φετινό συμπόσιο διαπραγματεύεται κακοήθειες που ταλανίζουν και την ελληνική επικράτεια με τις οποίες ασχολήθηκε το συμπόσιο και στα προηγούμενα χρόνια, όμως έχουν εισαχθεί και νέα θέματα τα οποία βοηθούν και τους γιατρούς που θα το παρακολουθήσουν αλλά και τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.

Μάλιστα τόνισε ότι για αρκετά χρόνια στην περιφέρεια δεν υπήρχαν γιατροί ούτε στο νοσοκομείο ούτε και ιδιώτες και σχεδόν όλοι οι ασθενείς ήταν υποχρεωμένοι να πάνε στην Αθήνα. Αυτό πλέον μειώθηκε δραματικά αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. 

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν περίπου 200 γιατροί από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ συνολικά 300 άτομα θα συνδράμουν για την επιτυχία του. Η διοργάνωσή του γίνεται σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο Ρόδου, ενώ μεγάλη συμμετοχή θα έχουμε από τους γιατρούς του νοσοκομείου της Ρόδου, τους ελεύθερους επαγγελματίες του νησιού και τους γιατρούς της γενικής κλινικής Euromedica.

Θα μιλήσουν διακεκριμένοι και επιφανείς γιατροί διαφόρων τομέων για τον καρκίνο του πνεύμονα για τους κακοήθεις όγκους των μαλακών μορίων για τους όγκους του ουροποιητικού συστήματος και για τον καρκίνο του μαστού. Επίσης έχει ενταχθεί στη θεματολογία η γηριατρική ογκολογία, ενώ υπάρχουν και πολλά στρογγυλά τραπέζια.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι κάθε φορά το συμπόσιο διανθίζεται με διαφορετικά θέματα εκτός από τις συχνές νόσους, ακόμα και με πιο σπάνιες νοσηρές καταστάσεις για να έρχεται σε επαφή και ο γιατρός της Ρόδου με τον ειδικό που «μαζεύει» αυτά τα περιστατικά.

«Όταν πρωτοήρθα στη Ρόδο υπήρχαν μόνο οι αιματολόγοι που με τις φιλότιμες προσπάθειες εκτελούσαν τις θεραπείες στο νησί και τώρα βρισκόμαστε να έχουμε πιο οργανωμένο και το νοσοκομείο μας με δύο ογκολόγους, αλλά και την κλινική euromedica.
Έχουν γίνει θετικά βήματα στο νησί στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης ασθένειας, καθώς απαιτεί το συντονισμό όλων των ειδικοτήτων. Όλες οι ειδικότητες εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ενός ογκολογικού ασθενή και αυτή είναι και η έννοια αυτού του συμποσίου: να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων που θα έχει σαν στόχο ο ασθενής να έχει μία καλύτερη αντιμετώπιση από την υπάρχουσα» είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Βολονάκη, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι τα τελευταία χρόνια η φροντίδα του ογκολογικού ασθενή έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο ανώτερο, και πρόσθεσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες ειδικότητες παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό, καθώς μαθαίνουν όλοι από τους ογκολόγους πώς να βοηθούν καλύτερα τους ασθενείς. 

Τέλος ο κ. Γεωργανάς από την πλευρά του δήλωσε υπερήφανος γιατί ένα τόσο σημαντικό γεγονός συμβαίνει στη Ρόδο καθώς συμμετέχουν πολλές ειδικότητες πέραν από τους ογκολόγους, όπως παθολόγοι, χειρουργοί, αιματολόγοι, απεικονιστές που βοηθούν σημαντικά να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά αυτά στο νησί της Ρόδου σε πολύ  μεγάλο βαθμό. Βέβαια όπως τόνισε μας λείπει η ακτινοθεραπεία η οποία όμως ευελπιστούμε στα επόμενα χρόνια να είναι μία πραγματικότητα για το νησί της Ρόδου.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών με καρκίνο, εντούτοις από τα περιστατικά βγαίνει το συμπέρασμα ότι καρκίνος πνεύμονα, πεπτικού συστήματος αλλά και μαστού είναι στις πρώτες θέσεις. Όπως τονίστηκε από όλους το σημαντικό είναι ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζονται στον τόπο μας με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων τόσο στην όσο και στο νοσοκομείο.