Απολύθηκαν οι συμβασιούχοι από το Δήμο Ρόδου

Απολύθηκαν οι συμβασιούχοι από το Δήμο Ρόδου

Απολύθηκαν οι συμβασιούχοι από το Δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 768 ΦΟΡΕΣ

Η τελευταία ημέρα για τους συμβασιούχους (και) του Δήμου Ρόδου στην καθαριότητα, ήταν η χθεσινή, Παρασκευή 30 Μαρτίου, μετά την παράταση που δόθηκε, με τη ΔΑΣ ΟΤΑ να αναδεικνύει το κοινωνικό θέμα που δημιουργείται αλλά και το κενό που αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα, και τη Δημοτική Αρχή να δηλώνει ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος και να τους ευχαριστεί για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Καταρχήν, παρ’ όλο που οι αιτήσεις για τις 75 θέσεις κατατέθηκαν απευθείας στον ΑΣΕΠ, ωστόσο βάσει του ποσοστού που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι πανελλαδικά θα προσληφθεί 1 στους 16 που κατέθεσαν αίτηση, υπολογίζεται ότι στο Δήμο Ρόδου, για τις θέσεις αυτές, κατατέθηκαν περί τις 1000 αιτήσεις. Αναλυτικά:

Η ΔΑΣ ΟΤΑ
Σύμφωνα με την επικεφαλής της παράταξης, η οποία μετέχει στο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο των υπαλλήλων του Δήμου, κα Ντέπυ Μιχαηλίδη, χθες, οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι απολύθηκαν, με βάσει το νόμο 4479 του 2017, με τον οποίο η κυβέρνηση είχε δώσει τρεις συνεχόμενες παρατάσεις γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι αγωνίστηκαν γι’ αυτό διότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Δήμους στον τομέα της καθαριότητας.

Σε δηλώσεις της ανέφερε, ακόμη, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί στο Δήμο της Ρόδου ήταν 120 ενώ η προκήρυξη που έβγαλε ο Δήμος ήταν για 75 θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι αμέσως μένουν έξω 50 άνθρωποι. Αλλά θα μείνουν και από τους υπόλοιπους, αφού η προκήρυξη που έβγαλε ο ΑΣΕΠ, σε συμφωνία και με την ΚΕΔΕ και με την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θέτει όρους και προϋποθέσεις που οι εργαζόμενοι αυτοί δεν καλύπτουν.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο μεγαλειώδης αγώνας που έκαναν οι εργαζόμενοι  αυτοί πέρυσι, και κράτησε για αρκετό διάστημα, είχε αίτημα βασικό τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό μπορούσε να γίνει απλά με μία νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που θα τους νομιμοποιούσε και θα τους μονιμοποιούσε στους Δήμους γιατί είναι αναγκαίοι. 

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν-συνέχισε-στην ουσία πετάγεται πολύς κόσμος έξω, θα βρεθεί άνεργος χωρίς να μπορεί να καλύψει τα στοιχειώδη της αξιοπρεπούς επιβίωσης του και της οικογένειάς του και δημιουργείται πάλι το πρόβλημα της ανεργίας για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και το πρόβλημα στο Δήμο με τις ανάγκες σε τομείς κρίσιμους όπως είναι η καθαριότητα.

Παράλληλα, όπως είπε η κα Μιχαηλίδου, ανοίγεται και ένα “παραθυράκι”, που έχει ανοίξει στο δικό μας το Δήμο, με βάσει την ιδιωτικοποίηση μέρους του έργου της καθαριότητας που έχει  δοθεί σε εργολάβο, σε άλλους Δήμους δεν υπάρχει αυτό, οπότε οι Δήμαρχοι πιέζουν την κυβέρνηση για παράταση των συμβάσεων, κάτι όμως που δεν φαίνεται ότι θα γίνει.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να βγουν οι προσωρινοί πίνακες και θα πιάσουν κατευθείαν δουλειά οι συμβασιούχοι που θα έχουν περάσει με τον ΑΣΕΠ. Ξεκάθαρο, όμως, είναι ότι είναι χιλιάδες αυτοί που θα μείνουν απ’ έξω.

Ως ΔΑΣ ΟΤΑ, που έχει εκλεγεί στο Δ.Σ. του Συλλόγου, θα θέσουν θέμα στο Σωματείο να βοηθήσει οργανωτικά στον αγώνα τους να μονιμοποιηθούν στο Δήμο που δούλευαν τόσα χρόνια και ο οποίος δεν τελειώνει εδώ. Ο αγώνας τους ήταν η μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση εδώ έπαιξε διπλό παιχνίδι αφού τους καθησύχαζε στην αρχή και τους ανανέωσε τρεις φορείς τις συμβάσεις γιατί τους είχε ανάγκη, αλλά στη συνέχεια έβγαλε προκήρυξη με όρους και προϋποθέσεις.

Ο κ. Κορναρόπουλος
Ερωτηθείς εάν υπήρχε θεσμική δυνατότητα να παραμείνουν στη θέση τους στην καθαριότητα οι συμβασιούχοι που απολύθηκαν χθες, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ρόδου είπε ότι τέτοια δυνατότητα σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε αφού ο νόμος με τον οποίο η σύμβασή τους παρατάθηκε ήταν σαφέστατος και έλεγε ότι παραμένουν στις θέσεις που είχαν μέχρι τον Ιούνιο του 2017, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2018 ή νωρίτερα εάν εκδοθούν προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι δεν εκδόθηκαν.
Όπως είπε ο Γενικός, ήδη επρόκειτο για μία τροπολογία η οποία είχε “τεντώσει” το νόμο και το Σύνταγμα όσο μπορούσε και δεν υπάρχει καμία θεσμική δυνατότητα πια από τους Δήμους να προχωρήσουν σε παρατάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή υπάρχει θεσμική εκπροσώπηση των Δήμων κεντρικά και επειδή σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί βοηθούν και ενδεχόμενο κενό από την αποχώρησή τους μέχρι την πρόσληψη των μονίμων πια θέσεων, θα δημιουργήσει σίγουρα λειτουργικά θέματα, κυρίως σε άλλους Δήμους γιατί στο Δήμο Ρόδου, όπως είπε, φρόντισαν να γίνει ένας προγραμματισμός ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί για το μικρό χρονικό διάστημα που θα παρουσιαστεί αυτό το κενό, η ΚΕΔΕ έχει στείλει αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία να υπάρξει μία παράταση των συμβασιούχων μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ αλλά απ’ όσο γνωρίζουν μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο.

Όσο αφορά στο διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις, ο ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι έλαβε 75 περίπου χιλιάδες αιτήσεις για τις 8 χιλιάδες θέσεις, η κυβέρνηση έχει δώσει ότι θα προσληφθεί 1 στους 16 και επειδή δεν έχουμε στοιχεία συγκεκριμένα για το Δήμο Ρόδου αφού όλες οι αιτήσεις κατατέθηκαν απευθείας στον ΑΣΕΠ, αν αυτό το ποσοστό το βάλουμε στις 75 θέσεις του Δήμου μπορούμε να πούμε ότι περίπου 1000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για να προσληφθούν στο Δήμο Ρόδου.

Σίγουρα όσοι έχουν εργαστεί είτε παλαιότερα στις υπηρεσίες της ΔΕΚΡ ή τα τελευταία χρόνια, οι γνωστοί παρατασιούχοι που μέχρι και τώρα δούλευαν στο Δήμο Ρόδου, με την αυξημένη μοριοδότηση που έχουν από το νόμο έχουν και ένα σοβαρό προβάδισμα στο να καλύψουν αυτές τις θέσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Κορναρόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι, όπως είπε, «συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν το Δήμο Ρόδου όπως έχει πει και ο Δήμαρχος και το δ.σ. σε δύσκολες στιγμές, όπως το καλοκαίρι του 2016. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχική τους πρόσληψη ήταν για οκτώ μήνες και αυτή τη στιγμή έχουν συμπληρώσει αισίως, από την πρώτη φουρνιά των συμβασιούχων, τρία χρόνια. Συνεπώς, θεωρώ ότι ακόμα και για τους ίδιους αυτή η μακρά διάρκεια παραμονής τους ήταν σημαντική.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο