Τα κόκκινα πασχαλινά αυγά

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Η ελληνική μας Μυθολογία, είναι η πλουσιότερη της υφηλίου και ομορφαίνει τη ζωή μας, φτάνει να ‘διακρίνομε’ τον Μύθο από την Ιστορική πραγματικότητα. Τα μεγάλα γεγονότα, πάντα «ντύνονται» με όμορφους μύθους, που όμως συχνά, κρύβουν μίαν αλήθεια. 

Έτσι, και για τα κόκκινα πασχαλινά αυγά, υπάρχει μια πολύ όμορφη ιστορία, που μπορεί και να είναι αληθινή. Ας μην ξεχνάμε παραδείγματος χάρη, πως πολλοί πίστευαν πως ο Όμηρος είχε πλούσια φαντασία ή ακόμα χειρότερα, πως ήταν φαντασιόπληκτος, μέχρι που ο Σλήμαν ανακάλυψε την Τροία και τα κοσμήματα της «Ωραίας Ελένης».

Κάποιοι, αμφισβητούσαν την Θεότητα του Ιησού, αλλά πρόσφατα ανακαλύφθηκε και αποκαλύφθηκε η ταφική πλάκα πάνω στην οποία εναποτέθηκε το Σώμα Του, και διακεκριμένοι επιστήμονες, διαβεβαιώνουν πως η θετική ενέργεια η οποία εκπέμπεται είναι τόσο έντονη, που σταματούν να λειτουργούν ηλεκτρονικές συσκευές όταν τις ακουμπήσουν επάνω της. 

Για το έθιμο των κόκκινων πασχαλινών αυγών, υπάρχουν αρκετές ερμηνείες. Πολλοί πιστεύουν πως βάφομε κόκκινα αυγά, σε ένδειξη χαράς για την Ανάσταση του Κυρίου, ενώ άλλοι, ερμηνεύουν το έθιμο με την όμορφη ιστορία που διηγούνται πολλοί. 

Μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού, ο Άγγελος που ανήγγειλε την «Ανάστασή Του εκ νεκρών», συναντήθηκε με μια αγρότισσα, που επέστρεφε από το χωράφι της. Κρατούσε ένα καλάθι με τα κηπευτικά της κι ένα δεύτερο με φρέσκα αυγά από τις κότες της. Ο Άγγελος της ανήγγειλε το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης, αλλά η αγρότισσα δεν τον πίστεψε.

Ο Άγγελος, επέμενε πως ό,τι της έλεγε ήταν αλήθεια και τότε η αγρότισσα του απάντησε: «Θα πιστέψω ότι Αναστήθηκε ο Ιησούς, μόνον όταν τα αυγά που έχω στο καλάθι μου, γίνουν κόκκινα»! Και ω του θαύματος, αυτοστιγμεί, τα αυγά έγιναν κατακόκκινα. Η αγρότισσα σάστισε, κι ενώ δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια της, είπε στον Άγγελο: «Ναι, τώρα πιστεύω ότι ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, είναι Υιός Θεού και Αναστήθηκε».

Έκτοτε, λέει ο Μύθος, εμείς οι Χριστιανοί, βάφομε τα αυτά μας κόκκινα, όχι μόνον γιατί το κόκκινο χρώμα είναι το χρώμα της χαράς, αλλά για να θυμόμαστε και το θαύμα που συντελέστηκε στην ολιγόπιστη αγρότισσα και να είμαστε συνειδητά πιστοί.