Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για τα  πυροτεχνήματα από την αστυνομία

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εν όψει των εορτών του Πάσχα, η εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδιασμού με στοχευμένους ελέγχους, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, για την κατοχή και εμπορία κροτίδων και βεγγαλικών.

Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθη προχθές το βράδυ  στην Κάλυμνο, από αστυνομικούς του
Α.Τ Καλυμνίων, ένας 70χρονος ημεδαπός, υπεύθυνος  καταστήματος, κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή και διάθεση ειδών  πυροτεχνίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής επιχειρησιακού σχεδιασμού και ειδικών  ελέγχων για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής, εμπορίας και χρήσης  βεγγαλικών-κροτίδων, βρέθηκαν σε κατάστημα με υπεύθυνο τον 70χρονο και  κατασχέθηκαν συνολικά -74- τεμάχια τυποποιημένων κροτίδων, τα οποία  διέθετε προς πώληση.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα στη χώρα μας,  κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε  ανήλικους, συνάνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι  μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας  της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και  βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων  συμβουλεύει - συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

• Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών  εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

• Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα  αγοράζετε.

• Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

• Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού,  ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.

• Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών  αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

• Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί  υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

• Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια,  αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την  σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται με σκοπό να συμβάλλουν στην  ευαισθητοποίηση των πολιτών και την συνειδητοποίηση των κινδύνων που  διατρέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης  Νοτίου Αιγαίου θα συνεχιστούν αμείωτα, σε όλη την διάρκεια  της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, στοχεύοντας στην αποτροπή της  παράνομης κατοχής και εμπορίας κροτίδων - βεγγαλικών, προκειμένου να  αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων σε βάρος χρηστών και ανυποψίαστων  πολιτών.