Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών της Περιφέρειας

Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών της Περιφέρειας

Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών της Περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 260 ΦΟΡΕΣ

Στη σύνταξη στρατηγικής μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία στα νησιά Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, προχωρά η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου μετά τη ψήφιση του θέματος από την επιτροπή περιβάλλοντος που συνεδρίασε τη Δευτέρα στη Σύρο.

Σημειώνεται ότι η σύνταξη τέτοιας μελέτης, είναι επιβεβλημένη για όλες τις περιφέρειες καθώς εκδόθηκε οδηγία από την ΕΕ προς κάθε χώρα που επιβάλλει την εκπόνησή της.

Η μελέτη θα είναι ένα εργαλείο προληπτικού ελέγχου των παρεμβάσεων στο περιβάλλον το οποίο θα καθορίζει, θα περιγράφει και θα εκτιμά τις σημαντικές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός σχεδίου, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους.

Μάλιστα χτες πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σύσκεψη με τους διευθυντές περιβάλλοντος των δύο νομών παρουσία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη ο οποίος αμέσως μετά με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ενημέρωσε για το θέμα, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να πάμε από τα σχέδια στην πράξη.

«Στην περιφέρεια έγινε σύσκεψη με τους διευθυντές περιβάλλοντος Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για θέματα που αφορούν τη στρατηγική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας που ψηφίστηκε στην επιτροπή περιβάλλοντος ως στρατηγικό σχέδιο της περιφέρειας για τους δύο νομούς.
Μετά την ομόφωνη ψήφιση από την επιτροπή που συνεδρίασε στη Σύρο τη Δευτέρα, και προφορικά και εγγράφως στέλνω οδηγίες στους διευθυντές για να επικοινωνήσουν με τους δήμους του νοτίου Αιγαίου προκειμένου η διαβούλευση, που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο να πάρει μία πρακτική μορφή γιατί έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας να προσεγγίζουμε θεωρητικά, και επιφανειακά τις ευρωπαϊκές οδηγίες» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης .

Μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία προς την Ελλάδα, για να εκπονήσει στρατηγικά σχέδια καταπολέμησης και προστασίας από τις πλημμύρες, υπογραμμίζοντας ότι τα καταστροφικά φαινόμενα των πλημμυρών τα είδαμε και στην περιοχή μας αναφερόμενος , στην Κάσο και τη Σύμη.

Σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη, έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο, που θα τεθεί στη συνάντηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό στο αναπτυξιακό συνέδριο από τον οποίο θα ζητηθεί να γίνει αυτό πράξη. «Θα ήθελα όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσεγγίσουν θετικά το θέμα, για να διευκολύνουν τα τεχνικά έργα. Ζητώ λοιπόν χρηματοδότηση ώστε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Θα βάλουμε στον πρωθυπουργό το θέμα χρηματοδότησης από συγκεκριμένο κωδικό της γενικής κυβέρνησης για να μιλάμε σε αυτή τη χώρα πρακτικά.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους είναι γνωστές και στον τόπο μας θέλουμε να έχουμε και χρηματοδότηση. Να δίνονται μεν αρμοδιότητες αλλά να είναι πραγματικές και να υπάρχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Ποιος θα συντάξει τους χάρτες αυτούς;

Οι πέντε μηχανικοί που έχουμε για τα πενήντα νησιά;» κατέληξε ο κ. Φλεβάρης ο οποίος πρόσθεσε ότι θα γίνει χρήση και όλου του υλικού που υπάρχει ήδη μέχρι σήμερα και αποτελείται από μελέτες.
Παρεμπιπτόντως υπογράμμισε ότι ενόψει της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλους τους διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών, ζητώντας από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί.

Μάλιστα τόνισε ότι το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε και τη σύμβαση με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ μία πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς πρόκειται για μία πρωτοποριακή δομή η οποία θα ενισχύσει το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών, όπως τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή