«Μάγεψε» η παιδική χορωδία Αρχαγγέλου  «Άγιος Σάββας» στην Καρδίτσα

Στην 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, έλαβε μέρος η παιδική χορωδία Αρχαγγέλου «Αγ. Σάββας».

Πρόκειται για έναν κορυφαίο Φεστιβαλικό θεσμό και πρότυπο που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών ήταν αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Luca Marenzio (1553m4-1599) για τα 410 χρόνια από το θάνατό του, Henry Purcell (1659-1695) για τα 360 χρόνια από τη γέννησή του, Johann Rosenmuller (1619- 1684) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Hector Berlioz (1803- 1869) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ  μάλιστα, παρουσίασε ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας.

Η παιδική Χορωδία Αρχαγγέλου «Αγ. Σάββας» άφησε, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, καθώς παρουσίασε ένα εξαιρετικά δύσκολο ρεπερτόριο το οποίο συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων και πολυφωνικά έργα του 16ου αι.

Μάλιστα, ο Διευθυντής της Χορωδίας, Πέτρος Τσιμπερόπουλος, ο οποίος είναι η ψυχή της χορωδίας, εντυπωσίασε με την αρτιότητά του και την ποικιλία του όλου προγράμματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της 10ης Διεθνούς Συνάντησης Χορωδιών Καρδίτσας, η παιδική χορωδία Αρχαγγέλου «Αγ. Σάββας» διακρίθηκε ιδιαίτερα και κατατάχθηκε στις καλύτερες που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ.

Η εμφάνισή της σίγουρα αντικατοπτρίζει το σπουδαίο ποιμαντικό και πνευματικό έργο, που επιτελείται στο Πνευματικό Κέντρο Ταξιαρχών Αρχαγγέλου και της Ι. Μ. Παναγιάς Τσαμπίκας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δράσεών της, στους άμεσους στόχους της χορωδίας είναι μια μεγάλη εκδήλωση, για να εορτάσει τα 10 χρόνια από τη δημιουργία της. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ προσκάλεσε τον Διευθυντή της Χορωδίας Πέτρο Τσιμπερόπουλο να είναι μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής της 11ης Διεθνούς Συνάντησης Χορωδιών Καρδίτσας.

Λίγα  λόγια για το Πνευματικό Κέντρο Ταξιαρχών και τη χορωδία
Η παιδική χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Ταξιαρχών Αρχαγγέλου «Αγ. Σάββας», ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, έπειτα από πρωτοβουλία του ιερέως π. Βασιλείου Στάτη στο πλαίσιο της Ενοριακής Ποιμαντικής και διευθυντής της από το πρώτο έτος έως και σήμερα είναι ο Πέτρος Τσιμπερόπουλος.

Η χορωδία πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Αγίου Σάββα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας Ταξιαρχών Αρχαγγέλου και Ιεράς Μονής Παναγίας Τσαμπίκας. 
Το Πνευματικό αυτό κέντρο θεμελιώθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ρόδου κ. Απόστολο Διμέλη (το εκκλησάκι άγιος Σάββας ήταν δωρεά του πατέρα του), ο οποίος μάλιστα δώρισε σ’ αυτό, τη βιβλιοθήκη του και την αρχιερατική του στολή. 

Το έργο ολοκληρώθηκε  από τον νυν Μητροπολίτη Ρόδου, Σεβασμιότατο κ. Κύριλλο Κογεράκη.

Στο πνευματικό κέντρο πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς και πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, όπως Βυζαντινή μουσική, Βυζαντινή αγιογραφία, επιτραπέζια αντισφαίριση, παραδοσιακοί χοροί, θέατρο, σκάκι, χειροτεχνίες για παιδιά.

Η χορωδία «Άγιος Σάββας» ξεκίνησε το 2008 με την πρωτοβουλία του ιερέα π.Βασιλείου  κι έχει φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πάνω από 180 παιδιά.

Έτσι, η συμμετοχή στο Φεστιβάλ παιδικών χορωδιών Καρδίτσας ήταν ένα όνειρο που δύσκολα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω της μεγάλης αποστάσεως και των οικονομικών δυσκολιών.

Όμως φέτος, μετά από μεγάλη προσπάθεια και την κατάλληλη υποστήριξη, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
 


Η συγχαρητήρια επιστολή του Φεστιβάλ από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Νίκο Ευθυμιάδη:
Η επιστολή των διοργανωτών μέσω του Νίκου Ευθυμιάδη, καλλιτεχνικού διευθυντή, προς τον πατέρα Βασίλειο και όλους όσοι είναι κοντά στο Πνευματικό Κέντρο με τους επαίνους για το σημαντικό έργο που επιτελείται, κάτι που φάνηκε από το άρτιο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ:

«Σεβαστέ Πατέρα και μέλη του ΔΣ
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη συμμετοχή της εξαιρετικής Χορωδίας σας στην 10η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Η παρουσία σας ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών. Η θαυμάσια Χορωδία σας προσέφερε ευχάριστες στιγμές που θα τις θυμούμαστε για πολύ καιρό. Η Χορωδία σας διέθετε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπερτόριο, ήταν πειθαρχημένη και ομοιογενής με πολύ ωραίο ήχο.

Πραγματικά, Σεβαστέ Πατέρα και μέλη του ΔΣ, η Χορωδία σας άφησε θετικές εντυπώσεις για την απόδοση του προγράμματός της, το οποίο ερμήνευσαν με καλή άρθρωση και σκηνική παρουσία.
Θερμά συγχαρητήρια για την εμφάνισή σας. Η Χορωδία σας θεωρείται πολύ εξελίξιμη, διαθέτουν υψηλά standards χορωδιακού ήθους και ύφους και παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπερτόριο. Η Χορωδία του Πνευματικού σας Κέντρου κατατάσσεται ως ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΧΟΡΩΔΙΑ.

Σεβαστέ Πατέρα και μέλη του ΔΣ
Θέλω με την επιστολή μου αυτή να σας ανακοινώσω ότι η Χορωδία σας διακρίθηκε ιδιαίτερα και κατατάχθηκε στις καλύτερες Χορωδίες της 10ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών. Θεωρούμε ότι η Χορωδία σας πληρεί τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και το Φεστιβάλ Καρδίτσας στο διαγωνισμό της Ιταλίας στο Pagani και στο NOVISAD της Σερβίας τον Απρίλιο και εγκρίνουμε επίσης τη συμμετοχή σας στο σημαντικό Μουσικό – Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Σαλέρνο της Ιταλίας από 23 έως 28 Ιουλίου 2018 που συνδυάζει συναυλία, χορωδιακό εργαστήρι, συμμετοχή και συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Νάπολης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μουσικό-εκπαιδευτικά θέματα.

Δεχθείτε Σεβαστέ Πατέρα τα θερμά μου συγχαρητήρια, καθώς η Χορωδία σας άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις όσον αφορά την απόδοση του προγράμματός της.

Άλλωστε η εικόνα της Χορωδίας σας αντικατοπτρίζει και το σπουδαίο ποιμαντικό και πνευματικό έργο, που επιτελείται στο Πνευματικό σας Κέντρο

Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και είμαι βέβαιος ότι και οι μαθητές σας εισέπραξαν μια πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία από τη συμμετοχή τους αυτή.

Ελπίζουμε να σας δούμε και του χρόνου στην 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 28 Μαρτίου έως 14 Απριλίου 2019.

Συγχαρητήρια σε σας προσωπικά, στα παιδιά, σε όλους τους συνεργάτες σας και ιδιαίτερα στον διευθυντή της Χορωδίας κ. Πέτρο Τσιμπερόπουλο για το σημαντικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του έργο, τον οποίον από τώρα προσκαλούμε να είναι μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής της 11ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Η Διεθνής Καλλιτεχνική Επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να απονείμει και βραβεία.

Με εκτίμηση
ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Νίκος Ευθυμιάδης»