Πολιτική διαμάχη για το Κίνημα Αλλαγής

Του Γιώργου Κύρτσου
Ευρωβουλευτή της ΝΔ

Όλοι προεξοφλούν τον σημαντικό μετεκλογικό  ρόλο του
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια μάχη τακτικής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη καλών σχέσεων και την ενδεχόμενη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ρόλος της Κεντροαριστεράς
Η κεντροαριστερά βρίσκεται σε κρίση σε όλη την Ε.Ε. Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα στις ιταλικές εκλογές όπου το Δημοκρατικό Κόμμα που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης περιορίστηκε σε ένα ισχνό 20% και στην Ουγγαρία όπου οι Σοσιαλιστές έπεσαν στο 12%.

Υπάρχει μάλιστα ο πολιτικός όρος της πασοκοποίησης που αποδίδει τον φόβο των κεντροαριστερών κομμάτων εξουσίας μπροστά στην προοπτική να μετατραπούν σε νέο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ένα κόμμα με μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό. Στην Ελλάδα το άλλοτε παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε με ένα μεγάλο τμήμα της βάσης του να προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής δίνει σήμερα μάχη για να διεκδικήσει το μεγαλύτερο τμήμα της κεντροαριστεράς την οποία διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος έχει αναπτύξει συνεργασία με την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δυνατότητες του Κινήματος Αλλαγής αλλά στο εσωτερικό συνεχίζει τη συνεργασία με τους δεξιόστροφους λαϊκιστές των ΑΝΕΛ στο όνομα της «καρέκλας».

Η γαλάζια στρατηγική
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης έχει θέσει σαν βασικό εκλογικό στόχο την αυτοδυναμία, με τη βοήθεια του μπόνους του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου που θα ισχύσει για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ενώ η μεθεπόμενη θα γίνει με ένα σύστημα απλής αναλογικής που έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Παρά την επιδίωξη της αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης είναι ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες με το σκεπτικό ότι χρειάζεται ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να αντιμετωπιστούν εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα. 

Σε επίπεδο στρατηγικής είναι βέβαιο ότι το άνοιγμα Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Κίνημα Αλλαγής. Τα δυο κόμματα συνεργάστηκαν στενά για να εξουδετερωθεί το ριζοσπαστικό πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη και να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, η παραταξιακή κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής είναι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, πολύ πιο φιλική έναντι ενδεχόμενης συνεργασίας με τη ΝΔ απ’ ότι έναντι ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλει να λερώσει τη στρατηγική της με ελιγμούς τακτικής γι’ αυτό αποκλείει κατηγορηματικά την ένταξη στη ΝΔ σημαντικών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής όπως για παράδειγμα του κ. Βενιζέλου και του κ. Λοβέρδου. Δεν την αφορά η δική της ενίσχυση και η αποδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής μέσω συμφωνιών με ανώτατα στελέχη αλλά η γενική πολιτική εικόνα και η στρατηγική στόχευση.

Τακτικισμοί ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ αντιμετωπίζει την προοπτική της ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής στη βάση της στρατηγικής και από θέσεις αρχών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε τακτικισμούς σε μια μάταιη, κατά τα φαινόμενα, προσπάθεια να βγει από τη δύσκολη θέση. 

Από τη μια συνεργάζεται στο όνομα της «καρέκλας» με τους ΑΝΕΛ και προσυπογράφει όλες τις αθλιότητες και υπερβολές του κ. Καμμένου και από την άλλη εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για τη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να μην καταλήξει το τελευταίο στη συνεργασία με τη «νεοφιλελεύθερη ΝΔ» και χάσει τα αριστερά χαρακτηριστικά του...

Οι ελιγμοί του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του έχουν στόχο να εκθέσουν, στο μέτρο του δυνατού, το Κίνημα Αλλαγής στην αντίληψη των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, οι οποίοι προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές αλλά τώρα θέλουν να τον εγκαταλείψουν.

Η επιχειρηματολογία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστη γιατί όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και πως η ενδεχόμενη συνεργασία του με το Κίνημα Αλλαγής δεν θα έχει πολιτικό περιεχόμενο εφόσον δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητική πλειοψηφία.

Όλα λοιπόν γίνονται για να αποτραπεί η επιστροφή ψηφοφόρων που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα Αλλαγής και για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθεί πολιτικά απομονωμένος μετά την κωμικοτραγική κυβερνητική του συνεργασία με τους δεξιόστροφους λαϊκιστές των ΑΝΕΛ.