Ημερίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής  και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ημερίδα με  θέμα: «Η προστασία των νεοτέρων ιστορικών οικισμών της Δωδεκανήσου» στο Κατάλυμα της Αγγλίας  την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στις 20:00,  από τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου στο πλαίσιο του εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνο έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982 κατά τη διάρκεια ενός Συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία  και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1983. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματα τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξη τους στη σύγχρονη κοινωνική πολιτιστική ζωή.
 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου μετέχοντας στον εορτασμό αυτόν επέλεξε  ως δράση  τη διοργάνωση ημερίδας   σχετικά με το  πολύ σημαντικό  θέμα  της απαιτούμενης προστασίας του κτιστού ιστορικού περιβάλλοντος,  αλλά και του τοπίου των νησιών της Δωδεκανήσου με στόχο τον  προβληματισμό των πολιτών και των φορέων της Ρόδου. Η  ημερίδα  με θέμα την προστασία των νεωτέρων ιστορικών οικισμών της  Δωδεκανήσου θα λάβει χώρα  στο Κατάλυμα της Αγγλίας, στην πλατεία Μουσείου στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου,  την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στις 20:00.Υλοποιείται  σε συνεργασία  με την Υπηρεσία Νεοτέρων  Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)  και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο: 

➢ Ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Καρυδάκη, προϊσταμένου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου με θέμα : « Το έργο της ΥΝΜΤΕ για την Προστασία των Νεώτερων Ιστορικών Οικισμών της Δωδεκανήσου»
➢ Προβολή της ταινίας «Φωνή Αιγαίου», ελληνικής παραγωγής, του 2004, της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  Λυδίας Καρρά, διάρκειας 61΄.

➢ Συζήτηση με τους φορείς και τους πολίτες που θα συντονίσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.
 Η ταινία «Φωνή του Αιγαίου», η οποία  έχει βραβευτεί  με  το βραβείο καλύτερης ταινίας για τη φύση στο European Heritage Film Festival το  2005, πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου και  την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. «Το Αιγαίο που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, με τις παρθένες ακρογιαλιές, τις κακοτράχαλες πλαγιές και τα χωριά τα σμιλεμένα στα βράχια, αυτό το Αιγαίο εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς... Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες. Η ταινία ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων και της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο-αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Ξαναγυρνώντας σε ίδιους τόπους διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντοπίζονται οι ακραίες αλλαγές στους ρυθμούς ζωής. Σ’ ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. Τα λόγια του Ελύτη, σταθερή αναφορά στον κόσμο των ονείρων. Νέες, δημιουργικές ιδέες προβάλλουν... Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «...το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας...».