Έργα και συγκεκριμένα αποτελέσματα περιμένουν οι κάτοικοι των νησιών μας

Θετικά αποτελέσματα προσδοκούν αυτοδιοίκηση και τοπικοί φορείς από το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρόδο,  με τη συμμετοχή των περισσότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Το Συνέδριο αυτό είναι το 13ο που πραγματοποιείται στον κύκλο των Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021». 

Σκοπός του είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική του Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μέσω της διαβούλευσης θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης. 

ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ
ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ


Οι οχτώ συνεδρίες στις οποίες συμμετέχουν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς φιλοξενούνται στο Rodos Palace Hotel, και σε αυτές είναι συντονιστές οι αντιπεριφερειάρχες.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στις 6:45μμ, στην οποία μετά τους χαιρετισμούς των Δημάρχων Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού και Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκου, θα ακολουθήσει ομιλία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.  Η κεντρική εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7.30 το απόγευμα σήμερα.
Σημειώνεται ότι το αναπτυξιακό συνέδριο της περιφέρειας έχει τον τίτλο «νότιο Αιγαίο ένα αναπτυξιακό οικοσύστημα» και φιλοξενεί συνολικά είκοσι υπουργούς.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας, τις εργασίες του κήρυξαν το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, παρουσία των υπουργών, Νίκου Παππά, Όλγας Γεροβασίλη, Λυδίας Κονιόρδου και αρκετών υφυπουργών μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Την έναρξη παρακολούθησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών αρχών, του πολιτικού κόσμου και φορέων αλλά και απλοί πολίτες. 

Γιώργος Χατζημάρκος: Σε αυτό το διήμερο σας  καλούμε να γίνουμε όλοι… νησιά
Κατά την ομιλία του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό συνέδριο είναι ένα διήμερο ευκαιρίας για τα νησιά μας και για τη χώρα. Ένα διήμερο ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου που έρχεται μετά από μία μεγάλη κυβερνητική κινητοποίηση που όλοι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε  για την προαγωγή του βασανισμένου πολιτικού πολιτισμού. Της σπάνιας επίσης κουλτούρας συνεννόησης και για την παραγωγή του έργου που η κοινωνία έχει ανάγκη. 

ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ
ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ


«Προσβλέπουμε στη συνεννόηση με την κυβέρνηση για να καταγράψουμε προοπτικές, προκλήσεις να σχεδιάσουμε έργα και πρωτοβουλίες και να λύσουμε τα προβλήματα εκείνα που παρουσιάζονται και φρενάρουν την προσπάθεια της προόδου.

Είναι σημαντικό το ότι γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά συμφέροντα σε μία περιοχή που το θερμόμετρο της γεωπολιτικής αστάθειας ανεβαίνει επικίνδυνα. Για εμάς εδώ το αναπτυξιακό στοίχημα είναι πολύ πιο πάνω από μία τετριμμένη πολιτική ευχή. Είναι κάτι ουσιαστικό.

Για εμάς το αναπτυξιακό στοίχημα είναι ένα βίωμα, και στοιχείο του DNA μας. Το νότιο Αιγαίο είναι η περιφέρεια των μεγάλων και μικρών νησιών των μικρών και μεγάλων ταχυτήτων. Εγώ προτιμώ να μιλώ για τις χαμένες και κρυμμένες ευκαιρίες για όλη τη χώρα. Αυτές τις ευκαιρίες έχω τη φιλοδοξία να βρει αυτό το συνέδριο για να είναι επιτυχημένο.

Θα φέρουν εισόδημα, υπερηφάνεια και ασφάλεια» είπε ο περιφερειάρχης και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της κυβέρνησης είπε τα εξής: «Αυτό το διήμερο θα ακούσετε τις προτάσεις και τις θέσεις των νησιωτών που θα σας μιλήσουν για όλα τα θέματα. Θα σας μιλήσουν για τις νίκες που έφεραν ειδικά τελευταία σε μία χώρα που τις είχε πολύ ανάγκη. Θα σας μιλήσουν για τον πρωταθλητισμό σε μία εποχή που επίσης ήταν στοίχημα, επιβίωσης για τη χώρα στο μόνο τομέα που έδωσε σημαντικές ανάσες. 

Θα σας μιλήσουν για το πώς θέλουν να συνεχίσουν να έχουν αυτές τις πρωτιές. Θα μιλήσουν για ισονομία και ίσες ευκαιρίες. Θα σας πουν ότι αυτός ο τόπος παίρνει λιγότερα από όσα δίνει. Ακούστε τους και δώστε τους την ευκαιρία να σας παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους γιατί οι νησιώτες μας είναι από τη φύση τους ευγενείς. 

Οι νησιώτες δεν κινούνται στην παλαιοκομματική λογική του πολιτικού τσαμπουκά. Θα μιλήσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με ρεαλισμό και συναίσθηση της ευθύνης τους. Θα σας πουν ότι η νησιωτική Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων της. 

ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ
ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ


Ακούστε τους με προσοχή γιατί είναι περήφανοι και τραυματισμένοι από το νομοθετικό έργο των τελευταίων ετών και ειδικότερα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η έντονη νησιωτικότητα και η διασπορά καθιστούν επιτακτική την προσπάθεια για την υπεράσπιση του κοινού καλού των νησιών μας και της κοινωνικής ευημερίας. Αξίζει και η Ρόδος του 50% του πληθυσμού αυτής της περιφέρειας σεβασμό» είπε ο περιφερειάρχης και όσοι βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.  

Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε «Σε αυτό το διήμερο που έχουμε μπροστά μας ερχόμαστε σε μία διαδικασία διαμόρφωσης ενός πλαισίου ανάτασης και επιστροφής στην κανονικότητα, που θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί τα έργα τις δράσεις που έχουμε ανάγκη» καλώντας τους όλους να γίνουν… νησιά, αλλά σε μία ευγενή θάλασσα.

Φώτης Χατζηδιάκος: Η νησιωτικότητα έχει τη δική της σημειολογία και τα δικά της προβλήματα
Ακολούθως ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε ότι το συνέδριο έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για τι προσβλέπει  για την ανασυγκρότηση της νησιωτικής περιφέρειας μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να έχει στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο σχεδιασμός πρέπει να αξιοποιήσει το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα που προσδίδουν τα νησιά στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη σε συνδυασμό με μία μεταρρυθμιστική παρέμβαση μέσα από την οποία θα αμβλύνονται οι περιφερειακές ανισότητες.

ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ
ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ


«Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό πόλο με τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μόχλευση κεφαλαίων που θα δοθούν σε αναπτυξιακές υποδομές για να δημιουργήσουν ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι μικροί δήμοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό χωρίς τη στελέχωσή τους και χωρίς την ύπαρξη δομών. Πρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πολιτικής, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, του πρωτογενούς τομέα, του αθλητισμού, του τουρισμού, του πολιτισμού κλπ

Η νησιωτικότητα έχει τη δική της σημειολογία και τα δικά της προβλήματα. Που διαφοροποιούνται από νησί σε νησί. Το αντικείμενο του συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από ένα ξεκάθαρο και μακρόπνοο σχέδιο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες των νησιών.
Πιστεύω στις δυνατότητες του τόπου μας, όμως για να σχεδιάσουμε το μέλλον των νησιών μας όμως πρέπει να κατέχουμε το παρόν» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, η θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τον ΦΠΑ.  

«Τα πολιτιστικά έργα θωρακίζουν τα νησιά», τόνισε η Λ. Κονιόρδου
Σε εκτενή ενημέρωση για τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, καθώς και για αυτά που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε προγραμματίζονται να γίνουν το προσεχές χρονικό διάστημα αναφέρθηκε κατά την ομιλία της, στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι από τους διαμορφωτές της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας και αποτελούν το «παράθυρο» της χώρας προς τον έξω κόσμο, τόνισε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού η οποία αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες της πολιτικής για τον πολιτισμό που είναι ο χώρος και χρόνος, η συλλογικότητα η ποικιλομορφία και η βιώσιμη ανάπτυξη.

ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ
ΦΩΤΟ ΒΙΚΤΩΡΑΣ


Η ανάδειξη του πολιτισμού και των μνημείων των νησιών μας, επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κονιόρδου, συμβάλλει στη θωράκιση των νησιών μας και στη θωράκιση της χώρας και έτσι θα πρέπει να το δούμε.
Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα δύο εμβληματικά μνημεία της Δωδεκανήσου, τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και την μονή της Πάτμου. Ειδικά για τη Μεσαιωνική Πόλη ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπογραφεί σύντομα προγραμματική σύμβαση με το δήμο της Ρόδου για την προστασία και την ανάδειξή της.

Χαρακτήρισε επίσης ως σημαντικό έργο την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, οι μελέτες του οποίου έχουν εγκριθεί πρόσφατα, αλλά τόνισε ότι απαιτούνται πόροι για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι υπεγράφη πρόσφατα μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και του ΤΑΙΠΕΔ για τη διενέργεια ερευνητικών τομών στους χώρους που πρόκειται να οικοδομηθούν στην περιοχή του γκολφ Αφάντου.
Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες.
Στην αρχική παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγκος είχε θέσει ως ζήτημα την ανάγκη κατασκευής ανάδειξης και στελέχωσης των μουσείων που υπάρχουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού
«Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας, μιας οικονομίας που περιστρέφεται γύρω από τον πολιτισμό, παράγοντας πλούτο και φτιάχνοντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Κωστής Στρατής, από το βήμα του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Ν. Αιγαίου, που πραγματοποιείται στη Ρόδο.

 Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός «για την Κυβέρνησή μας αυτό δεν σημαίνει εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποιήσεις. Άλλοι τα πιστεύουν αυτά. Ο δημόσιος χαρακτήρας των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των μνημείων για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος. «Αυτό που επιδιώκουμε», συνέχισε ο κ. Στρατής, «είναι να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πόρων που μπορεί να εισφέρει στο Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκουμε τη διασφάλιση της προστασίας και της ακεραιότητας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». 

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός «κεντρικό εργαλείο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας που οραματιζόμαστε, είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το ΤΑΠΑ, που εισπράττει τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία της χώρας» και συνέχισε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα αντάξιο των πόρων που διαχειρίζεται. Να μετασχηματίσουμε τον παρηκμασμένο εισπρακτικό μηχανισμό, που παραλάβαμε ως Κυβέρνηση, σε σημαντικό παραγωγικό φορέα του Δημοσίου και ισχυρό πυλώνα χρηματοδοτικής στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού. Να του προσθέσουμε ένα “Π”, μετασχηματίζοντας το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ με ένα Π) σε Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΤΑΠΠΑ με δύο Π). Ήδη, έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική και τον νέο τρόπο διαχείρισης των εισιτηρίων που εφαρμόζουμε. Τα έσοδα του ΤΑΠ από τα εισιτήρια αυξήθηκαν σημαντικά: από 51,6 εκατομμύρια που ήταν το 2015, εκτοξεύθηκαν το 2017 στα 97,7 εκατομμύρια ευρώ». 
Αναφερόμενος ο κ. Στρατής στην περίπτωση των ακινήτων που ανήκουν στο ΤΑΠ στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, τόνισε ότι η διαχείρισή τους θα γίνει σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου, όπως είπε «να υπερβούμε το σημερινό στείρο τουριστικό μοντέλο» και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή επενδυτών, αν και όπου κριθεί ωφέλιμη, δεν θα είναι χωρίς προϋποθέσεις. Πρώτον, θα πρέπει να εισφέρουν κεφάλαια για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ακινήτων. Δεύτερον, η συμμετοχή τους θα προκύψει μέσα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία. 
Τρίτο και αυτονόητο, η κυριότητα θα παραμείνει στο Δημόσιο». Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο ο Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο από την Ακρόπολη και την Κνωσό για να επεκταθεί στη συνέχεια στη Δήλο, το Ακρωτήρι Θήρας, το Μουσείο Θήρας, την Αρχαία Θήρα, τη Λίνδο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, την Ιαλυσό, την Κάμειρο, το Ασκληπιείο και το Κάστρο της Κω.­
 Ο κ. Στρατής αναφέρθηκε επίσης στις 200 νέες μόνιμες προσλήψεις που θα στελεχώσουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, εκ των οποίων οι 24 θα είναι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (13 σε Δωδεκάνησα, 11 σε Κυκλάδες). Τέλος, ο Υφυπουργός κάλεσε τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν προορισμό εκατομμυρίων επισκεπτών.