Η επιχείρηση  Natura Rodos προωθεί το ροδίτικο ελαιόλαδο

Κοντά στον παλιό ιταλικό οικισμό Peveragno στην περιοχή του Καλαμώνα, βρίσκεται η επιχείρηση ΝΑΤURA RODOS SHOP,  και είναι στην ουσία η μετεξέλιξη της παλαιότερης ενασχόλησης της οικογένειας Κάλλα με τον πρωτογενή τομέα που χρονολογείται από το 1959.

Η οικογένεια λειτουργούσε παραδοσιακό ελαιουργείο  στο χωριό Θεολόγος της Ρόδου. Η αγάπη και το μεράκι όλων αυτών των ετών, δημιούργησε τη φιλοδοξία για την προώθηση του ροδίτικου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που παρήγαγε, εντός και εκτός του τόπου μας.

Στόχος πλέον της επιχείρησης έγινε η παραγωγή, η κυκλοφορία και η διάθεση του προϊόντος με επώνυμο τρόπο, ώστε να μην πωλείται ανώνυμα και χύμα στην τοπική και διεθνή αγορά.

Έτσι, στο τέλος της δεκαετίας του ’90, η οικογένεια Κάλλα ξεκίνησε την τυποποίηση και την προώθηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, το οποίο πλέον υπάρχει σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στο νησί μας.

Τότε ήταν που η επιχείρηση προχώρησε στην αγορά και αναπαλαίωση μίας παλαιάς ιταλικής αγροικίας στον παλιό ιταλικό οικισμό όπου και ίδρυσε το ΝΑΤURA RODOS SHOP.

Στον παραδοσιακά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το ελαιόλαδο παραγωγής Natura, μέλι από διάφορες ποικιλίες από μικρούς μελισσοκόμους του νησιού μας, καθώς και ντόπιες ποικιλίες κρασιών από την πλούσια κάβα που υπάρχει.

Για την επιχείρηση μιλά στη «Ροδιακή» ο Σταύρος Κάλλας, εξηγώντας το όραμά του για την καθιέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο του ελαιολάδου της Ρόδου, αλλά και για την ενασχόλησή του με τον πρωτογενή τομέα, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.
 

Ο σεφ Λ. Λαζάρου μαγειρεύει με το λάδι του NATURA RODOS
Ο σεφ Λ. Λαζάρου μαγειρεύει με το λάδι του NATURA RODOS


Μιλήστε μας για το ξεκίνημά σας και τη δραστηριοποίησή σας με τον τομέα παραγωγής ελαιολάδου…
Θα έχει αξία να ξεκινήσουμε από τα βιώματα εκείνα που καθόρισαν την προσωπικότητά μου και συγκεκριμένα από τα παιδικά μου χρόνια. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα από τα όμορφα χωριά της Ρόδου το Θεολόγο από αγροτική οικογένεια. Λόγω του επαγγέλματος των γονιών μου ήρθα από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με την ελληνική φύση και την παραγωγή ντόπιων προϊόντων.

Το γεγονός αυτό με έκανε να αποκτήσω ένα βαθύ αίσθημα αγάπης και σεβασμού για τα αγνά προϊόντα της Ρόδου. Λόγω του ότι ο παππούς μου και ο πατέρας μου εργάζονταν στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο την εποχή εκείνη στο Θεολόγο με έκανε κι εμένα να στραφώ στην τέχνη της παραγωγής καλού ποιοτικού ελαιολάδου. Από νεαρή ηλικία έγινα κι εγώ μέλος της οικογενειακής επιχείρησης και γι΄αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω ένα παντοπωλείο στο χωριό, το οποίο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια.

Και η επιχείρηση ΝΑΤURA RODOS SHOP πώς δημιουργήθηκε;
Καθώς μεγάλωνα η έμφυτη τάση να ανακαλύπτω και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα μεγάλωνε και αυτή και αντιλήφθηκα ότι μία επιχειρηματική κίνηση που θα μου επέτρεπε να διευρύνω τους ορίζοντές μου ήταν η δημιουργία ενός τουριστικού καταστήματος. Το κατάστημα ονομάστηκε ΝΑΤURA RODOS και λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια στην κοιλάδα των Πεταλούδων.
 

Με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου  στο “Ροδίνι”
Με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο “Ροδίνι”


Όταν δημιουργήσατε αυτή την επιχείρηση που στοχεύατε;
Από την αρχή της λειτουργίας του στόχος ήταν η συγκέντρωση ντόπιων νόστιμων προϊόντων και η διάθεσή τους στους επισκέπτες της Ρόδου. Όσο καιρό ερχόμουν σε επαφή με τους επισκέπτες της Ρόδου, και με πελάτες του καταστήματος αντιλήφθηκα ότι υπήρχε τεράστια ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα του νησιού μας και ειδικά για το ελαιόλαδο.

Παρ’ όλα αυτά έλειπε μία μαζική και οργανωμένη προσπάθεια για την κάλυψη της ζήτησης αυτής , και οτιδήποτε υπήρχε ήταν περιορισμένο και εντός των στενών ορίων του νησιού μας. Γι’ αυτό το λόγο η Ρόδος δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή , ως τόπος παραγωγής ελαιολάδου. Αυτό με στεναχωρούσε ιδιαίτερα γιατί νομίζω ότι τα ντόπια προϊόντα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα ελληνικά γιατί η Ρόδος προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εύγευστων προϊόντων.
 

Με τη γευσιγνώστρια και συγγραφέα Ελένη Ψυχούλη
Με τη γευσιγνώστρια και συγγραφέα Ελένη Ψυχούλη


Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η τυποποίηση του ελαιολάδου από εσάς…
Αποφάσισα να ξεκινήσω μία προσπάθεια τυποποίησης του ποιοτικού ροδίτικου ελαιολάδου, σε συνεργασία με τον αδερφό μου Γιώργο και την οικογένειά μου και στη συνέχεια με κάποιους παραγωγούς της περιοχής επιλέξαμε τις ντόπιες ποικίλιες του καλύτερου ελαιολάδου για να εγγυηθούμε τη βέλτιστη ποιότητα, συγχρόνως όμως κατάλαβα ότι το καλό προϊόν είναι εξίσου σημαντικό με τη σωστή προώθησή του.

Για το λόγο αυτό ένας τρόπος προώθησης ήταν να έρθω σε επαφή με τους καταξιωμένους μάγειρες του νησιού και να χρησιμοποιήσουν το ελαιόλαδο natura στις συνταγές τους. Ταυτόχρονα με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου και της ΔΕΤΑΠ πήραμε μέρος σε δύο εκθέσεις που έγιναν στην Αθήνα Expotrof και Foodexpo.

Η παρουσία των προϊόντων μας σε αυτές τις εκθέσεις ήταν πολύ σημαντικό γεγονός και αυτό έδειξε ότι το νησί της Ρόδου μπορεί να σταθεί επάξια ως παραγωγική δύναμη παγκοσμίως.  Θέλοντας να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της επιχείρησής μας στοχεύουμε στην προώθηση των προϊόντων και στις αγορές του εξωτερικού κρατώντας σταθερή πάντα την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας. Το ελαιόλαδό μας Natura Rodos μπορει να το βρει κάποιος εκτός από το κατάστημα στην κοιλάδα των Πεταλούδων, και σε πολλα καταστήματα του νησιού μας.
 

Με Παλαιστίνιους τουρίστες στο κατάστημα NATURA RODOS
Με Παλαιστίνιους τουρίστες στο κατάστημα NATURA RODOS


Εκτός από την παραγωγή του ελαιολάδου, ασχολείστε όμως και με την τυποποίηση κρασιού και μελιού…                          
Εμείς καλλιεργούμε την κορονέικη ελιά, και βγάζουμε 5 τόνους από την παραγωγή μας που βρίσκεται στην περιοχή Καλαμώνας αλλά συλλέγουμε και άλλο λάδι από άλλους παραγωγούς εκτός από αυτό που παράγουμε εμείς.

Όλο το λάδι τυποποιείται εδώ και πουλιέται εδώ. Έχουμε συνεργασία με περίπου 100 πελάτες τους οποίους προμηθεύουμε κυρίως για την πώλησή του στους τουρίστες. Το προϊόν μας βρίσκεται σε όλο το νησί. Έχουμε όμως και μικρές ποσότητες μελιού και κρασιού από ντόπιους παραγωγούς τα οποία επίσης πουλάμε με το δικό μας brand name.
 

Ο κ. Κάλλας δίνει συνέντευξη  σε τούρκικο κανάλι που τον  επισκέφθηκε στην επιχείρησή του
Ο κ. Κάλλας δίνει συνέντευξη σε τούρκικο κανάλι που τον επισκέφθηκε στην επιχείρησή του


Το λάδι της Ρόδου μπορεί να… «σταθεί» στην ελληνική και παγκόσμια αγορά;
Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός όχι τόσο στην ντόπια αγορά, αλλά κυρίως σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα όταν πήγαμε σε κάποια έκθεση όλοι έλεγαν «βγάζει και η Ρόδος λάδι;»
Στο νησί μας υπάρχει ενασχόληση με το λάδι συστηματικά τα τελευταία χρόνια αν και ακόμα πουλιέται χύμα στα ελαιοτριβεία χωρίς να φαίνεται ότι είναι προϊόν της Ρόδου.

Πάντως με την ευκαιρία ανάδειξης της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου ως γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 θα προβληθεί περισσότερο το ροδίτικο ελαιόλαδο καθώς και όλα τα προϊόντα των νησιών μας. Εμείς συμμετέχουμε σε πολλούς διαγωνισμούς, και μάλιστα πρόσφατα στείλαμε δείγμα και στο Λονδίνο για το διαγωνισμό Great Taste. Τα αποτελέσματα θα βγουν τον Αύγουστο. Σε αυτό το διαγωνισμό συμμετέχουν χιλιάδες προϊόντα…

Ποιο το όφελος από τη συμμετοχή σας στις εκθέσεις;
Συμμετέχοντας στις εκθέσεις βλέπεις τι γίνεται στην αγορά, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, γνωρίζεις πρόσωπα και πράγματα, υπάρχει εξωστρέφεια…
 

Από τη συμμετοχή στην Expotrof
Από τη συμμετοχή στην Expotrof


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει κάποια στροφή κυρίως νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Πιστεύετε ότι έχει μέλλον;
Τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός τομέας και ειδικά η παραγωγή ελαιολάδου είχε παραμεληθεί αλλά τώρα με την οικονομική κρίση πολλοί επέστρεψαν στον τομέα αυτό και συμμετέχουν στις εκθέσεις για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Και στο χωριό υπάρχουν κάποια νέα παιδιά που ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια αυτή, και λόγω της κρίσης να έχουν ένα εισόδημα. Έχει ανέβει και η τιμή του ελαιολάδου με αποτέλεσμα να γίνεται συστηματικά η καλλιέργεια και να αποφέρει εισόδημα. Είναι όμως δύσκολο, δεν είναι εύκολο, πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτό να το δεις σοβαρά και να ενημερώνεσαι συνεχώς. Πρέπει επίσης να μαθαίνεις και να συμβουλεύεσαι από επαγγελματίες.
 

Ο Σταύρος Κάλλας παράγει το ελαιόλαδό του
Ο Σταύρος Κάλλας παράγει το ελαιόλαδό του

 

Ετος 1970: όλη η οικογένεια  στο ελαιοτριβείο “Κάλλα”  για την παραγωγή ελαιολάδου
Ετος 1970: όλη η οικογένεια στο ελαιοτριβείο “Κάλλα” για την παραγωγή ελαιολάδου

 

Στην έκθεση Expotrof
Στην έκθεση Expotrof

 

Το ελαιόλαδο της επιχείρησης
Το ελαιόλαδο της επιχείρησης