Πιθανή παγκόσμια έκρηξη Κλιμάκωση Ερντογάν

Γράφει ο Aργυρός Αργυρός του Νικολάου

Πέρασαν περίπου τρία χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσδοκώντας ο λαός το κάτι καλύτερο.

Ένα όνειρο όπου η απελπισία το αναζητά διακαώς χωρίς να γίνεται πραγματικότητα. Η συνεχής φθοροποιός κατάσταση των δέκα και πλέον χρόνων είναι δείγματα όπου οι αντοχές και η υπομονή έχουν εξαντληθεί.

Η όλη οικονομική στενότητα που εντείνεται το αποδεικνύουν στοιχεία για παράδειγμα το 3,1% του πληθυσμού μόνο αποταμιεύει, ενώ το 61% κάνει περικοπές για τα αναγκαί της επιβίωσής του.

Το 48% ανέβαλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπείες λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το 62% του ενεργού πληθυσμού παρουσίασε μείωση εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016. Το 21% έχει ένα άτομο εργαζόμενο στην οικογένεια με μισθό των 586 ευρώ. Οι επιχειρήσεις κλείνουν αδιάκοπα, αδύναμες να  ανταπεξέλθουν, η αφαίμαξη των φορολογικών συντελεστών ανέρχεται σχεδόν στο 80%.

Θα έλεγα ένας τραγικός απολογισμός με φθίνουσα πορεία χωρίς ποτέ η ανάκαμψη να επέρχεται.
Η ανεργία με νέα στοιχεία της Γ.Σ.Ε.Ε. στον χρονικό ορίζοντα των 10 χρόνων να έχει μια μικρή αυξομειωτική τάση όπου αυτή την στιγμήπλαισιώνεται στο 27,5%.

Όλα τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν φυσικά εκ του αποτελέσματος των τριών χρόνων διακυβέρνησης ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί αφηνιασμένη σε ένα δρόμο δικής της παραχάραξης. Η συνεχής φθίνουσα οικονομική πορεία της χώρας συνεχίζει ακατάπαυστα το έργο όπου ίσως ο επίλογός της θα είναι ο τραγικός απολογισμός πάντα ενεργοποιημένη στο ιερό καθήκον “της συντριβής”, αρχές του 2019 οι περικοπές των συντάξεων περίοπυ στο 18% ίσως και περισσότερο και η μείωση του αφορολόγητου στο 5.600 ευρώ.

Δεν θέλω να υπεισέλθω σε εμβαθή κατάσταση εσωτερική οικονομική αναλύοντας επιδερμικά. Η αναβίωση ενός άλλου προβλήματος ζωτικού θα έλεγα, 25 και πλέον χρόνων, σε καταστολή έμπνευση επίλυσης των Αμερικανών αφορά τα Σκόπια, όπου εσπευσμένα επιζητούν τον προσδιορισμό του ονόματός τους, κοινά αποδεκτό και από τις δύο χώρες, με σκοπό την άμεση ένταξή τους στη Νατοϊκή συμμαχία.

Όσο και αν φαίνεται εύκολο, τόσο δύσκολη θα είναι η επίλυσή του όταν η αντίδραση της χώρας θα είναι οργιστική θα έλεγα, τουλάχιστον έτσι διαφαίνεται με συνεχή συλλαλητήρια, στην εμμονή με όνομα “Μακεδονία” ή σε άλλες αλυτρωτικές καταστάσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΕΝΦΙΑ στο 60% των ζωνών θα υποστεί αύξηση με σαρωτικές αυξητικές μεταβολές. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση όπου οδεύει η χώρα, ίσως πρόωρα σε εκλογές (φθινόπωρο) προλαμβάνοντας τη σαρωτική επιβληθείσα οικονομική κατάσταση που πολύ πιθανόν να είναι αιτία ταπεινωτικής ήττας, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του αριθμού των πολιτών το 2017 από 89 δις το 2016 να έχουν ξεπεράσει τα 100 δις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κ. Ράμα, πρωθυπουργότης Αλβανίας, όταν με δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τους τσάμηδες υπερασπίζεται το τσάμικο ζήτημα ότι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν περιουσίες επί ελληνικών εδαφών. Προς γνώσιν δε κατά την διάρκεια της κατοχής 1931-1944 είναι αυτοί οι οποίοι στο σύνολό τους υπηρέτησαν τις δυνάμεις του Άξονα με αλυτρωτικούς σκοπούς προσβλέποντας στη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, υπήρξαν δε άριστοι συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος του ελληνικού και χριστιανικού πληθυσμού. Άρα μείζον θέμα διευθέτησης απαιτούν και οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Συμπληρωματικά θα έλεγα ότι την 21η Ιουνίου θα κριθεί αν η χώρα εξέλθει των μνημονίων και με ποιους όρους, ορόσημο θετικό ή αρνητικό. Μπροστά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και ίσως κρισιμότερη άφησα την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, όπου οι γείτονες επιτείνουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο και Κύπρο, εγείρουν συνεχώς θέματα δημιουργώντας αστάθεια στην περιοχή με απειλές κατά της χώρας μας αφυπνισμένη και αφηνιασμένη σε έναν ξέφρενο ρυθμό υπέρμετρης παράνοιας και παραλογισμού, επιτάσσει εγρήγορση, ψυχραιμία, κατάστρωση σχεδιασμού αντιμετώπισης, είναι απρόβλεπτη (ποτέ υποχωρητικότητα), η οποία διά των ρηγμάτων επιτίθεται, αυτό επιζητεί διακαώς υπό την παρότρυνση των γκρίζων Λύκων σε έναν ξέφρενο σχεδιασμό από τον ΕΒΡΟ μέχρι την ΓΑΥΔΟ(!!!), είναι η χώρα του αιφνιδιασμού, απόδειξη το Αφρίν της Συρίας και η απειλή συνέχειας στο Μανμπίτζ, όπου εκεί εδρεύουν αμερικανικές βάσεις περιφερόμενη ως παγκόσμια δύναμη και εκφέροντας το προοίμιο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, το αποτέλεσμα, κυρίαρχη της Μεσογείου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πιστοποιώντας τη ρήση του φιλοσόφου Πλάτωνα “Και γαρ την των χρημάτων κτήση οι πόλεμοι γίγνονται” απορρίπτοντας το Δίκαιο της Θάλασσας και διεθνείς συνθήκες, παραβιάζοντας τη διεθνή νοιμιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως ένας πραγματικός Σουλτάνος ενεργώντας σε δικούς του σχεδιασμούς και οράματα, με προσωπικές του ψευδαισθήσεις, φιλοσοφία και απειλές.

Επαναλαμβάνω και πάλι, Στρατηγική επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψυχραιμία, συνεχής έλεγχος και μεθοδικότητα των κινήσεών μας, δύναμη αποτρεπτική για τυχόν επεισόδιο, ουδεμία υποχωρητικότητα, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την αμυντική θωράκιση της χώρας. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Βάρνα Βουλγαρίας, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν ήρεμος και διαλλακτικός λόγω της παραπαίουσας οικονομίας της χώρας του, εφαρμόζοντας  πιστά το “Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστιν γενέσθαι των δεόντων”, (Δημοσθένης), κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό.