Ημερίδα για την προστασία των νεότερων ιστορικών οικισμών της Δωδεκανήσου

Ημερίδα για την  προστασία των νεότερων ιστορικών οικισμών της Δωδεκανήσου

Ημερίδα για την προστασία των νεότερων ιστορικών οικισμών της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 493 ΦΟΡΕΣ

Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα την προστασία των νεότερων ιστορικών οικισμών της Δωδεκανήσου, την απαιτούμενη δηλαδή προστασία του κτιστού ιστορικού περιβάλλοντος, αλλά και του τοπίου των νησιών της Δωδεκανήσου με στόχο τον προβληματισμό των πολιτών και των φορέων της Ρόδου.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κος Γιώργος Καρυδάκης, αρχιτέκτων, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου με θέμα: «Το έργο της ΥΝΜΤΕ για την Προστασία των Νεώτερων Ιστορικών Οικισμών της Δωδεκανήσου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία «Φωνή Αιγαίου» της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Λυδίας Καρρά. Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από τις ποικίλες εκφάνσεις του θέματος με έμφαση στα προβλήματα που εντοπίζονται στην πόλη της Ρόδου. Τη συζήτηση διηύθυναν η κα Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα, αρχιτέκτων, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου και η κα Ανθούλα Τσιόκα, αρχιτέκτων εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους πολλοί συμπολίτες μας. Την παρακολούθησαν μάλιστα και οι μαθητές, ο σύλλογος διδασκόντων και η διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Ρόδου. Με την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους τίμησαν επίσης την εκδήλωση: ο κος Τέρης Χατζηιωάννου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επικοινωνίας Δήμου Ρόδου, η κα Στέλλα Αναστασιάδη, Δημοτική Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, ο κος Γιάννης Φλεβάρης, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τμήματος Δωδεκανήσου κος Γιάννης Γληνός, η αρχιτέκτων κα Ανθούλα Τσιόκα εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, ο κος Νίκος Οικονόμου, πολιτικός μηχανικός, Τεχνικός

Σύμβουλος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κος Δημήτρης Αντωνίου, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης της Πάφου, η κα Ρέα Τσέλιου, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Ρόδου, ο κος Γιάννης Σταυλάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ρόδου, ο κος Ν. Κωνσταντινίδης, ταμίας του ΔΣ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, ο κος Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτων, Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου Υπουργείου Τουρισμού, διευθυντής του ΕΟΤ, ο κος Πάνος Βενέρης, αρχιτέκτων, προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κος Γ. Καρυδάκης απηύθυνε συμβολική πρόταση προς το Σύλλογο, αλλά και προς όλους τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, αλλά και απλούς πολίτες να αναλάβουν δράση με στόχο την επίλυση πέντε (05) σημαντικών προβλημάτων της πόλης της Ρόδου, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων. Πρότεινε επίσης στις 18 Απριλίου της επόμενης χρονιάς, σε συνάντηση που θα διοργανώσει και πάλι ο Σύλλογος να επανεξεταστούν τα συγκεκριμένα θέματα και να επανεκτιμηθεί η κατάσταση μετά από τις ενέργειες που θα αναληφθούν στη διάρκεια του έτους.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε :
1. Στην αναγκαιότητα προστασίας των ιστορικών ελληνικών συνοικιών της πόλης, γνωστών με το όνομα «μαράσια» και ιδιαίτερα της ιστορικής περιοχής του Νιοχωριού, όπου υπάρχει έντονη ανοικοδόμηση με υπερβολικά υψηλά κτίρια που επιτρέπει το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς .
2. Στην αναγκαιότητα αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου της πόλης.

3. Στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της αποκατάστασης- ανάδειξης του Νεοκλασικού Σχολείου της μεσαιωνικής πόλης.
4. Στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της αποκατάστασης –ανάδειξης του διαχρονικού μνημειακού χώρου του Μόλου των Μύλων, που έχει ενταχθεί πρόσφατα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στα μνημεία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

5. Στην αναγκαιότητα αποκατάστασης του συγκροτήματος των Δημοτικών Σφαγείων, διατηρητέου νεότερου μνημείου, σημαντικού αρχιτεκτονικού έργου της περιόδου της Ιταλοκρατίας.
Μετά και από την ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, κατά την οποία διαπιστώθηκε ενθουσιώδης αποδοχή της πρότασης και ευρεία συναίνεση των παρευρισκομένων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτίθεται να αναλάβει δράση όπως προβλέπεται από το καταστατικό του .

Γι’ αυτό καλεί τα μέλη, τους φίλους του αλλά και εθελοντές από την κοινωνία της Ρόδου να δηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε ειδικές ομάδες εργασίας που θα συσταθούν σχετικά με τα ως άνω θέματα.

Διαβάστε ακόμη

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου