Εξηγήσεις θα δώσουν όσοι έχουν δηλώσει κλοπές οχημάτων

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα λογοδοτήσουν το επόμενο διάστημα εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι φέρονται να δήλωσαν την κλοπή του οχήματός τους, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα επειδή τα είχαν ανασφάλιστα!

Όπως έχει γράψει η «Ροδιακή», το θέμα αυτό απασχολεί τους τελευταίους μήνες αρκετά την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου καθώς έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες τέτοιες ποινικές δικογραφίες οι οποίες μάλιστα ήδη έχουν περάσει από το στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, δηλαδή έχουν ήδη δοθεί οι απαιτούμενες εξηγήσεις στην Πταισματοδίκη Ρόδου.

Η διαδικασία αυτή έγινε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε για κάθε μία από τις υποθέσεις ξεχωριστά και προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι οι εμπλεκόμενοι και εν δυνάμει κατηγορούμενοι προέβησαν στην καταγγελία αυτή ώστε να γλιτώσουν τα πρόστιμα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στο εδώλιο του αρμόδιου δικαστηρίου κατηγορούμενοι για ψευδή καταμήνυση ή ακόμη και ψευδή κλοπή των οχημάτων τους!

Έτσι οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο δεν πρόκειται να γλιτώσουν κάποιο πρόστιμο που ούτως ή άλλως θα κληθούν να πληρώσουν αλλά αντίθετα θα έρθουν αντιμέτωποι και με τις διατάξεις των νόμων κινδυνεύοντας να τους επιβληθεί η ανάλογη ποινή φυλάκισης.

Όπως έγραψε η «Ροδιακή», οι περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης με αφορμή την καταγγελία που έκαναν στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα την προηγούμενη χρονιά και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, δεκάδες συμπολίτες μας.

Ήταν το διάστημα που ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων καλούνταν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.
Ωστόσο η μαζικές καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία προκάλεσε τον προβληματισμό των διωκτικών αρχών και ειδικότερα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες των ιδιοκτητών των οχημάτων να γυρίσουν «μπούμερανγκ» εναντίων τους!

Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα σχηματίστηκαν δεκάδες δικογραφίες σε βάρος ατόμων που δήλωσαν ότι είχε κλαπεί πριν από χρόνια το όχημά τους! Με τις υποθέσεις αυτές ασχολείται ήδη το Πταισματοδικείο Ρόδου, το οποίο και λαμβάνει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους ώστε να διερευνήσει (δικαστικά) αν έχει διαπραχθεί το ποινικό αδίκημα της κλοπής ή της ψευδούς καταγγελίας (372 παρ. 1 ή 230 ΠΚ).

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των  ίδιων πληροφοριών, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες «θυμήθηκαν» ότι «έχασαν» ή τους «έκλεψαν»  το όχημά τους ακόμη και δεκαετίες μετά!
Πάντως όλα τα στοιχεία θα εξεταστούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, οι οποίες θα αποφανθούν και για τη συνέχεια που θα δοθεί, αν δηλαδή οι υποθέσεις αυτές μπουν στο αρχείο ή αν θα συνεχίσουν στις δικαστικές αίθουσες!