Με νόμο πλέον εγκλωβίζονται παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά

Με νόμο πλέον εγκλωβίζονται παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά

Με νόμο πλέον εγκλωβίζονται παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 458 ΦΟΡΕΣ

Τις θέσεις του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κλήθηκε να καταθέσει ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Με υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι “είναι συνειδητή επιλογή πλέον ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στα νησιά για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Όταν όμως οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατά τις οποίες τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μυτιλήνη θα μοιάζουν με σχολική εκδρομή, κανείς δεν θα δικαιούται να παριστάνει ότι δεν γνώριζε τις συνέπειες και ότι δεν είχε προειδοποιηθεί.”

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι με προσφυγές πολιτών αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του έκρινε ότι δεν μπορούν να εγκλωβίζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά και μπορούν να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα (πρόκειται για τις αποφάσεις 805/2018 και 806/2018), με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίζεται ανατρέπονται οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με το άρθρο 7, και επικυρώνεται με νόμο πλέον ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων στα νησιά.

Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη θα μπορεί να επιβάλλεται περιορισμός στα νησιά (δηλαδή εγκλωβισμός) όσων καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, με μια απλή απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει:
“Είναι καιρός σε αυτή τη χώρα να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε, να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.
Ο εγκλωβισμός παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά είναι συνειδητή επιλογή. Βγείτε λοιπόν και πείτε το στους πολίτες των πέντε νησιών.

Οι άνθρωποι αυτοί που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά, όλοι τους υποβάλλουν αίτηση ασύλου για να αποφύγουν επαναπροώθηση ή απέλαση. Γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι θα είναι απορριπτική η απόφαση γιατί δεν έχουν το προφίλ του πρόσφυγα, το κάνουν όμως για να καθυστερήσουν τη διαδικασία και να αξιοποιήσουν την ανεπάρκεια και τις αδυναμίες του συστήματος.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στη διαδικασία απονομής ασύλου δεν επιταχύνουν τη διαδικασία, όπως θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι συνιστούν βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Άρα, δεν θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών. Γιατί οι ρυθμοί θα εξακολουθήσουν να είναι αργόσυρτοι και η διαδικασία χρονοβόρα. Οι άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά, θέλουν να πάνε στη Γερμανία και τις χώρες της Βορείου Ευρώπης.

Ας τους πει όμως κάποιος ότι δεν πρόκειται να τους δεχθούν εκεί και ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν υπάρχει πλέον και δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω της απροθυμίας των άλλων χωρών να δεχθούν πρόσφυγες.

Θα τους το πει κανείς;

Θα τους πει κανείς ότι η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα, εδώ και καιρό, και δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα;

Τα επεισόδια που έγιναν στη Μυτιλήνη και είναι καταδικαστέα, είναι μόνο η αρχή. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Κανείς δεν θα δικαιούται από εδώ και πέρα να ισχυρίζεται ή να προσποιείται ότι δεν ήξερε και δεν είχε υπολογίσει τις συνέπειες.”

Διαβάστε ακόμη

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Αύξηση χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην επαρχιακή οδό Κως-Αεροδρόμιο

Γιάννης Παππάς, για το Δικαστικό Μέγαρο Κω: «Η υπέροχη συμβολή όσων συνεργαστήκαμε, με σκοπό την υλοποίηση του έργου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

“Let’s do it Greece”: Καθαρισμός την Κυριακή στην παραλία της Καρδάμαινας

Κάθειρξη 9 ετών για την αρπαγή παιδιού

Έτοιμη η προμελέτη για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κω