Ο γιατρός της Εντατικής  που ζωγραφίζει υπέροχα!

Ένας γιατρός που ζωγραφίζει!  Όχι τόσο συνηθισμένο. Ένας γιατρός με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου της Ρόδου που είναι χειρουργός και εντατικολόγος και ζωγραφίζει είναι ακόμα πιο ασυνήθιστο, είναι κόντρα ρόλος.

Αν είναι και ο επί χρόνια πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου μας τότε είναι ο Βασίλης Κινούς και αυτό είναι θέμα!

Δεν ήταν εύκολο να δεχτεί να μιλήσει δημοσίως για τους πίνακές του, κι ας το γνωρίζουν πολλοί το ταλέντο του αυτό, κι ας στολίζουν τα γραφεία της Εντατικής πολλοί από τους πίνακές του, αλλάζοντας την ατμόσφαιρά της.

Έτσι σήμερα αντί να ζητήσει στελέχωση του νοσοκομείου εκ της θέσεώς του, αντί να παρουσιάσει προβλήματα και πιθανώς να στηλιτεύσει καταστάσεις, μιλάει από εδώ από τα γραφεία της Εντατικής Μονάδας για τέμπερες, για χρώματα και την ανθρώπινη πλευρά ενός γιατρού που εργάζεται σκληρά σε δημόσιο νοσοκομείο και με τη ζωγραφική βρίσκει την ισορροπία του.

Ζωγραφίζατε πάντα;
Aπό μικρό παιδί. Με ευχαριστεί, έγινε το χόμπι μου, και στη συνέχεια με βοήθησε και με την πραγματικότητα στο νοσοκομείο. Οι καθηγητές μου τότε θεωρούσαν ότι είμαι έτοιμος να ασχοληθώ με την αρχιτεκτονική. 

Δεν το κάνατε όμως γίνατε γιατρός!
Στη Β΄ Λυκείου άλλαξαν όλα τα δεδομένα μέσα μου και αντί της αρχιτεκτονικής επέλεξα την ιατρική. Δεν έπεσα έξω, μου άρεσε στο τέλος. 

Σπουδές, ειδικότητες, του χειρουργού και του εντατικολόγου, πολύ διάβασμα, για τη ζωγραφική βρίσκατε χρόνο;
Ξεκίνησα να αφιερώνω χρόνο στη ζωγραφική μετά την ειδικότητα, πολύ μετά την ειδικότητα. 

Έχετε πολλά χρόνια υπηρεσίας στην Εντατική του νοσοκομείου της Ρόδου. Σκληρή δουλειά και έρχεται σε αντίφαση με τη ζωγραφική και την έκφραση συναισθημάτων!
Εδώ βλέπεις τα πιο σοβαρά περιστατικά και το Γολγοθά που περνάει ο ασθενής και οι συγγενείς του. Δεν μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Η ζωγραφική λειτούργησε για εμένα ως το μέσο για να εκφράσω τα συναισθήματα που δεν μπορώ να εκφράσω στο χώρο της δουλειάς. Με ισορροπεί. 

Με τι ζωγραφίζετε;
Με οτιδήποτε είχα τη δυνατότητα να εκφραστώ. Χρησιμοποιώ όλα τα υλικά και τα χρώματα και λάδια και ακουαρέλες και τέμπερες…

Το αγαπημένο σας; 
Το λάδι. Είναι δύσκολο στην τέχνη του. 

Πού ζωγραφίζετε;
Έχω ένα χώρο που πηγαίνω.

Χρησιμοποιείτε και πρόσθετα υλικά στους πίνακές σας!
Τα βρίσκω στη φύση όπως είναι το ξύλο της θάλασσας και διάφορα άλλα υλικά που βρίσκω και προσπαθώ να τα συνδυάσω ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μου αρέσει. 

Παλιότερα χρησιμοποιούσατε πιο σκούρα χρώματα!
Πιθανώς επηρεασμένος από την ψυχολογία της περιόδου. Όσο περνούσε ο καιρός εξελισσόταν αυτό και όσο ασχολιόμουν περισσότερο τα χρώματα έγιναν πιο χαρούμενα.

Τι σας αρέσει να παρουσιάζετε;
Ένα τοπίο, ένα τοπίο της Ρόδου, μια γειτονιά…

Βλέπω και προσωπογραφίες! 
Με προσωπογραφίες ξεκίνησα στην αρχή.

Ποιόν ζωγραφίσατε πρώτο; 
Τον πατέρα μου. Είδα μια φωτογραφία του που ήταν σε νεαρή ηλικία, τον είδα με μαλλιά, δεν τον είχα γνωρίσει έτσι ποτέ και τον ζωγράφισα. 

Το αγαπημένο σας χρώμα ποιο είναι; 
Το μαύρο, που δεν είναι χρώμα. Κι αυτό φαίνεται σε όλη τη ζωή μου. 
Στα ρούχα μου, ακόμα και στη φόρμα εργασίας που φοράω στην Εντατική.