Kατατέθηκε μήνυση για το πάρκινγκ στον Άγιο Παύλο Λίνδου

Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά και κίνδυνοι για την ασφάλεια των πεζών δημιουργούνται κατά τη θερινή περίοδο στην περιοχή γύρω από τον κόλπο του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης και παράνομης στάθμευσης οχημάτων.

Αγανακτισμένοι δημότες της Λίνδου και της Ρόδου μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ρόδου, με αποτέλεσμα να διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα προκαλείται κυρίως λόγω της ελλιπούς αστυνόμευσης της περιοχής, που οφείλεται με τη σειρά της στην έλλειψη προσωπικού που μαστίζει τον αστυνομικό σταθμό Λίνδου και γενικότερα το αστυνομικό τμήμα Γενναδίου, που έχει την ευθύνη της ευρύτερης περιοχής. 

Η καταγγελία των δημοτών της Ρόδου κοινοποιήθηκε και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, που αντέδρασαν πάραυτα, προτείνοντας, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, να τοποθετηθούν πακτωμένα με το έδαφος πλαστικά κολωνάκια, αλλά και σήματα που θα προειδοποιούν τους οδηγούς για την παράνομη στάθμευση και για την απομάκρυνση των παρανόμως σταθμευμένων οχημάτων με γερανό. Ζήτησαν ωστόσο τη γνώμη των συναρμόδιων υπηρεσιών, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Αστυνομικού Τμήματος Γενναδίου, προκειμένου μετά από την έγκρισή τους να υλοποιήσουν τα παραπάνω μέτρα. 
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει εν μέρει συναινέσει αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει έγκριση από την αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και να μην έχουν περιοριστεί ούτε κατ’ ελάχιστο οι κίνδυνοι για τους διερχόμενους πεζούς. 

Στην καταγγελία τους οι δημότες της Ρόδου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην περιοχή “Βιγλί - Μικρός Γυαλός”, κάτω από το Δημοτικό Κατάστημα, (“Δημαρχείο”), της Δημοτικής Ενότητας Λίνδου, του Δήμου Ρόδου, ευρίσκεται ένα ακίνητο, συνολικής εκτάσεως 14.900 τ.μ., το οποίο, μέχρι το μήνα Αύγουστο του 2016, με την ανοχή των ιδιοκτητών του, ήταν ανοικτό και ελεύθερο στην πρόσβαση των πεζών και των οχημάτων, με αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν να σταθμεύει εκεί μεγάλος αριθμός οχημάτων αφ’ ετέρου δε να υπάρχει επαρκής χώρος για την πραγματοποίηση ελιγμών και αναστροφών από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και δίκυκλα, ώστε τελικώς να μην παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας. Ο ανωτέρω χώρος όμως εκμισθώθηκε από τους ιδιοκτήτες του και από τον Αύγουστο του 2016 έχει πλέον περικλεισθεί, καθώς λειτουργεί νομίμως ως ιδιωτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κατά πρώτον, να μην υπάρχουν πλέον ελεύθεροι χώροι στάθμευσης στην ανωτέρω περιοχή, κατά δεύτερον, να εκλείψουν οι ανοικτοί χώροι που προσφέρονταν κατά το παρελθόν προκειμένου να πραγματοποιούν αναστροφές και ελιγμούς τα διερχόμενα οχήματα. Σημειωτέον ότι ο μοναδικός δρόμος που καταλήγει από την επαρχιακή οδό Λίνδου - Πεύκων στον Άγιο Παύλο και περαιτέρω κάτω από το Δημοτικό Κατάστημα έχει κυμαινόμενο από μόλις 4 έως 6 μέτρα πλάτος. Παρά το περιορισμένο πλάτος του δρόμου, που επιτρέπει μετά βίας και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία να διέρχονται παράλληλα από διαφορετική κατεύθυνση τα αυτοκίνητα και παρά την ύπαρξη σχετικών απαγορευτικών σημάτων στάθμευσης, πολλοί ασυνείδητοι οδηγοί σταθμεύουν παρανόμως τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλά τους παραπλεύρως του δρόμου, με συνέπεια να περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο ήδη στενός χώρος για την ομαλή διέλευση των οχημάτων. Παρά τις επανειλλημένες καταγγελίες των περιοίκων στο αστυνομικό τμήμα Γενναδίου και στον αστυνομικό σταθμό Λίνδου για τα παραπάνω φαινόμενα παράνομης στάθμευσης αυτά συνεχίζονται καθημερινώς με αμείωτη ένταση, με συνέπεια να αυξηθούν κατακόρυφα τα “μποτιλιαρίσματα” αυτοκινήτων και τα κυκλοφοριακά προβλήματα ειδικά τους θερινούς μήνες. Πέραν όμως των παραπάνω κυκλοφοριακών προβλημάτων ανακύπτουν σοβαρότατοι κίνδυνοι και για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών από αυτόν το δρόμο, αφού αναγκάζονται να περπατούν ουσιαστικά... μέσα στο δρόμο και... ανάμεσα στα στριμωγμένα αυτοκίνητα, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαιτέρως πολυσύχναστη από πεζούς που κατευθύνονται είτε προς τον οικισμό της Λίνδου είτε προς το φημισμένο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου και τις παραλίες του κόλπου. 

Ουκ ολίγες μάλιστα φορές έχουν συμβεί ατυχήματα στην περιοχή με θύματα τους ανυποψίαστους πεζούς, που ευτυχώς δεν κατέληξαν σε σοβαρούς τραυματισμούς. Ευνόητο είναι ότι η ανωτέρω κατάσταση καθιστά από δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων στον οικισμό αφού υποχρεωτικά θα πρέπει να περάσουν από τις “συμπληγάδες” των σταθμευμέων και διερχόμενων αυτοκινήτων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια. Σημειωτέον ότι τα παραπάνω προβλήματα που οφείλονται κυρίως στο ότι πρόκειται για μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της Λίνδου επιτείνονται και εξαιτίας του λόγου ότι καθημερινά και πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της μέρας πραγματοποιούνται από φορτηγά διανομές και τροφοδοσίες των επιχειρήσεων της περιοχής. 

Πέρα από τα προαναφερθέντα ουσιαστικά προβλήματα, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών και πεζών, ευνόητο είναι ότι αμαυρώνεται η εικόνα του τουριστικού αξιοθέατου της Λίνδου σε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που γίνονται καθημερινά  μάρτυρες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Η καθημερινή και συχνή αστυνόμευση της περιοχής για την πρόληψη των φαινομένων της παράνομης στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα παραπάνω προβλήματα. Βεβαίως θα μπορούσε ο Δήμος Ρόδου και ειδικότερα η Δ.Ε. Λίνδου να είχε φροντίσει, όπως έχει κάνει στην περίπτωση της κεντρικής πλατείας του οικισμού, για την τήρηση της τάξης προς αποτροπή των παράνομων σταθμεύσεων, κάτι που θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τα προβλήματα. Επειδή, εξάλλου, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αστυνομεύεται από την Αστυνομία ο συγκεκριμένος δρόμος καθ’ όλες τις ώρες αιχμής της κυκλοφοριακής κίνησης, επιβάλλεται παράλληλα με την ελάχιστη δυνατή αστυνόμευση είτε από το Δήμο είτε από την Αστυνομία, να δημιουργηθούν υποδομές για την ασφαλή διέλευση των πεζών, όπως θα μπορούσε να είναι επί παραδείγματι η κατασκευή πεζοδρομίου, (θα αποθάρρυνε τους οδηγούς από το να σταθμεύουν παράνομα τα αυτοκίνητά τους και παράλληλα θα επέτρεπε την απρόκοπτη και ασφαλή διέλευση των πεζών) κατά μήκος της οδού ή η φθηνότερη λύση της τοποθέτησης κολωνακίων κατά μήκος της οδού. 

Σημειωτέον ότι κατατέθηκε αίτηση στη Δημοτική Ενότητα Λίνδου του Δήμου Ρόδου από ιδιώτη για την κατασκευή, με δικά του έξοδα, πεζοδρομίου κατά μήκος του πλέον πολυσύχναστου μέρους της οδού, ώστε να εκλείψουν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια οδηγών και οχημάτων, αλλά απορρίφθηκε από το τοπικό συμβούλιο της Λίνδου, που προφασίστηκε ότι δήθεν δεν επαρκεί το πλάτος της οδού για την κατασκευή πεζοδρομίου! 

Λαμβανομένου υπόψιν όμως του γεγονότος ότι το πλάτος του προτεινόμενου πεζοδρομίου θα είναι κατά πολύ μικρότερο αυτού που καταλαμβάνουν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ένθεν και ένθεν της οδού, καθίσταται αντιληπτό ότι επρόκειτο περισσότερο για επιχείρημα υπεκφυγής παρά για ουσιαστικό λόγο απόρριψης της αιτήσεως του ιδιώτη»!