Σενάρια για τη διάσπαση του δήμου της Ρόδου!

Επανήλθε αιφνιδίως στο τραπέζι το ενδεχόμενο να διασπαστεί ο δήμος της Ρόδου! 

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε στη Μυτιλήνη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, γεγονός που πυροδότησε και σενάρια σε τοπικό επίπεδο. 

Στελέχη πάντως του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα, τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης του ενιαίου δήμου, σε αντίθεση με άλλα νησιά και κυρίως στη Μυτιλήνη, όπου τέθηκε επιτακτικά το θέμα. 
Υπάρχουν πάντως πληροφορίες ότι και σε τοπικό επίπεδο θα υπάρξουν πιέσεις για να διασπαστεί ο δήμος Ρόδου. 

Το σίγουρο είναι ότι ανατρέπεται η διάταξη για το ένας δήμος ανά νησί και αυτό τ’ αφήνει όλα ανοικτά. 
Κατηγορηματικά πάντως, πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στη Ρόδο τονίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα για τη Ρόδο και ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν. 

Υπάρχουν όμως και στελέχη σε τοπικό επίπεδο που αναμένεται ότι θα δραστηριοποιηθούν και θα ασκήσουν πιέσεις για να γίνουν 3 ή 4 οι δήμοι στο νησί, χωρίς όμως να υπάρχουν πιθανότητες να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις αυτές, εκτός κι αν επικρατήσουν άλλες λογικές.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ  Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Περιορισμένες χωροταξικές αλλαγές το ερχόμενο φθινόπωρο σε 10 -το πολύ- δήμους σε όλη χώρα, κυρίως νησιωτικούς, όπου κρίνεται η ανάγκη να μην ισχύει ο κανόνας ένας δήμος ένα νησί» ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου.
Ένας από αυτούς θα είναι «οπωσδήποτε ο δήμος Λέσβου» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε επίσης τα ονόματα «των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και ίσως Χίου» ως τους δήμους που θα συζητηθεί η προοπτική της διάσπασής τους.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «στο παρόν νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί μια τέτοια ρύθμιση διάσπασης νησιωτικών δήμων. Η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων που θα πρέπει να διασπαστεί το νησί της Λέσβου, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Απαιτείται η εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης και βιώσιμης πρότασης για μια σειρά θεμάτων εκτός από τον αριθμό των δήμων, για το προσωπικό, τα μηχανήματα, πιθανά χρέη κτλ.»

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», τονίζοντας ότι είναι η αρχή μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα συνεχιστεί. Ζήτησε δε, από την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ να καλέσουν τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση αυτή και να μη μείνουν «σε μια στείρα πολιτική προσωπικών φιλοδοξιών κάποιων προέδρων».