Για απάτη κατηγορείται  ένας 73χρονος επιχειρηματίας

Την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου πέρασε χθες για να απολογηθεί 73χρονος επιχειρηματίας που κατηγορείται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του δημοσίου.

Ο 73χρονος συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Μιχάλη Ιωαννίδη και Μανώλη Κουτσούκο όχι μόνο αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται αλλά επεσήμανε πως βρέθηκε να είναι κατηγορούμενος εξαιτίας μίας «ψευδούς και εκδικητικής μηνυτήριας αναφοράς» που κατατέθηκε εναντίον του από έναν άνθρωπο, ο οποίος του άφησε χρέη άνω των 150.000 ευρώ και έχει πλέον εξαφανιστεί, βρισκόμενος πιθανώς στο εξωτερικό.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 73χρονος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κάποιος όρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο 73χρονος εξιστόρησε τα όσα του συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί σε αυτή τη δυσχερή θέση. Όπως ο ίδιος είπε, επέστρεψε, από το εξωτερικό όπου εργαζόταν αρκετά χρόνια, μαζί με την οικογένειά του στην Κάρπαθο και θέλοντας να επενδύσει τις οικονομίες και τις αποταμιεύσεις τόσων χρόνων, αλλά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πατρίδας του, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση μίας ξενοδοχειακής μονάδας, την οποία θα λειτουργούσε ο ίδιος μαζί με τη οικογένειά του.
Πράγματι, αγόρασε το ακίνητο έκτασης άνω των 45 στρεμμάτων και πριν ξεκινήσει τις εργασίες ανοικοδόμησης κίνησε τη διαδικασία για την ένταξή του στον αναπτυξιακό 3299/2004 προκειμένου να επιδοτηθεί η ανέγερση της μικρής του μονάδας.

Ο 73χρονος έλαβε έγκριση για επιδότηση ποσού 2.193.000 ευρώ, από το οποίο κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του ξενοδοχείου πήρε τον Ιούλιο του 2010 το ποσό των 600.000 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2010 το ποσό των 496.500 ευρώ (δηλαδή συνολικά 1.096.500 ευρώ) και έκτοτε κανένα άλλο ποσό επιδότησης δεν έλαβε η επιχείρησή του. Τόνισε δε πως τα ποσά αυτά τα πήρε μέσω τραπέζης και μετά από εξονυχιστικό έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ωστόσο, ο 73χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας και να χρειαστεί να υποβάλει αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο, η οποία εγκρίθηκε, για παράταση της επένδυσής του.
Όταν τελικά το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το 2009, η κατάσταση της υγείας του 73χρονου δεν του επέτρεπε να εργαστεί σε αυτό με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει πρόβλημα καθυστέρησης πληρωμής των δόσεων προς την τράπεζα για το δάνειο που είχε πάρει.

Κατάφερε ωστόσο για δύο σεζόν να το λειτουργήσει μαζί με την οικογένειά του, όταν αρχές του 2011 εμφανίστηκε ο μηνυτής του, ο οποίος και του ζήτησε να εκμισθώσει το ξενοδοχείο, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την ένταξή του στον αναπτυξιακό νόμο. Η άσχημη κατάσταση της υγείας του, η αδυναμία λειτουργίας της επιχείρησής του και η πειθώ που άσκησε ο μηνυτής επάνω του, είπε ο 73χρονος ότι έκαμψαν τις όποιες αμφιβολίες του και υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα. Όμως τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά αφού ο μηνυτής του, εκμεταλλεύθηκε τρία χρόνια το ξενοδοχείο χωρίς να του καταβάλλει ούτε ένα ευρώ από τα μισθώματα που του όφειλε και αφήνοντάς του χρέος ύψους άνω των 150.000 ευρώ. Ο 73χρονος με νομικές διαδικασίες κατάφερε να κάνει έξωση στον μηνυτή του το 2014 οπότε και πληροφορήθηκε ότι κάτι αντίστοιχο είχε πράξει σε βάρος και άλλων επιχειρηματιών στη Ρόδο ο πρώην μισθωτής του.

Ο ίδιος τόνισε ότι ενάμιση μήνα αργότερα ο πρώην μισθωτής του κατέθεσε σε βάρος του μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου «εμφανιζόμενος τάχα ως θύμα και δήθεν εξαπατήθηκε από τον 73χρονο».
Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα – είπε ο 73χρονος- να βιώνει την ιστορία αυτή και να έχει επιβαρυνθεί η υγεία του αλλά και να καλείται να επιστρέψει τα ποσά της επιδότησης  που έλαβε η εταιρεία του με άμεσο κίνδυνο να χάσει το ξενοδοχείο του.
Ο 73χρονος με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους.