Βραβεύτηκε ο Γαβριήλ Καρπάθιος

Ήρθε η ώρα και ο τόπος του να τιμήσει τον μηχανικό Γαβριήλ Καρπάθιο ο οποίος ήδη έχει αποσπάσει βραβεία ανά τη χώρα για την επιτυχία του ρομποτικού οχήματος ανεύρευσης επιζώντων που κατασκεύασε.

Έτσι, χθες, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, διά του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, σε μία μικρή τελετή, του απένειμε ένα συμβολικό δώρο.

Ο Γαβριήλ Καρπάθιος ήταν μαθητής στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, στη συνέχεια σπούδασε στο ΤΕΙ Καβάλας, στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα στον κλάδο της βιομηχανικής πληροφορικής και ασχολήθηκε με τη ρομποτική. Η διπλωματική του εργασία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο τεχνολογικών  εφαρμογών της Μακεδονίας-Θράκης όπου ήταν ερευνητής και ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες ενώ κάνει μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδιάκος, έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις όπως το 2008 για την καλύτερη κατασκευή ενσωματωμένου συστήματος για το αυτοματοποιημένο σύστημα στάθμευσης αεροσκαφών, είχε παρουσία στην έκθεση ψηφιακής καινοτομίας στην Αθήνα και κατέκτησε την πρώτη θέση, ακόμα το 2010 του απονεμήθηκε η τιμητική πλακέτα από τη Νομαρχία Καβάλας γιατί σπούδασε εκεί, για την επιτυχία του ρομποτικού οχήματος ανεύρευσης επιζώντων. Μάλιστα, παρουσίασε την ευρεσιτεχνία αυτή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, όταν έχει τιμηθεί τόσες φορές, και ο τόπος του έχει υποχρέωση να του απονείμει μία σεμνή τιμητική διάκριση. Και επειδή το δικό του επίτευγμα σχετίζεται με το αντικείμενο του Συντονιστικού Οργάνου, τον βράβευσε διά του Δημάρχου και συμβολικά του έδωσε ένα αναμνηστικό δώρο.

Ο ίδιος ο Γαβριήλ είπε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή αυτό από τον τόπο του για το εγχείρημα του ρομποτικού οχήματος ανεύρεσης επιζώντων το οποίο υλοποίησε στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας, όντας ερευνητής τότε στο Κέντρο Τεχνολογικών ερευνών ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αποτελεί ένα σύστημα που παρουσιάστηκε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας το 2014 και ο ίδιος είχε βραβευτεί ως ο καλύτερος μηχανικός της χρονιάς. Θέλησαν να παρουσιάσουν όλες του τις δυνατότητες του συγκεκριμένου συστήματος και να δείξουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν εγχειρήματα που μπορούν να υλοποιηθούν  από παιδιά και από σπουδαστές για να βοηθήσουν τον τόπο τους με δικές τους ευρεσιτεχνίες, εμπνευσμένες καθαρά από ελληνικά μυαλά,  ώστε να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε κοινωνικό έργο.