Στα χνάρια του “Διαβάτη”  από την Αδελφότητα Κρητών

Μια καινούργια σελίδα στη δημιουργική πορεία της Θεατρικής Ομάδας της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου προστίθεται με τη νέα παραγωγή που παρουσιάζεται στις 12 και 13 του Μάη στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Είναι ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ηθογράφο της Κρήτης,    από τη Βιάννο, Ιωάννη Κονδυλάκη που έχει τίτλο «Στα χνάρια του “Διαβάτη”».

Το θεατρικό αφιέρωμα περιλαμβάνει τον «Πατούχα» και τον «Επικήδειο» του. Να σημειωθεί ότι το «Διαβάτης» ήταν το δημοσιογραφικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Κονδυλάκη το οποίο κράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής του πορείας. Η θεατρική μεταφορά των έργων αυτών έχει γίνει από τον Γιάννη Νιωτάκη ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ηθογραφική πλευρά των έργων. 

Ο «Πατούχας» είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα της νεοελληνικής μας πεζογραφίας. Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στη Βιάννο Ηρακλείου. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Μανώλης, ένας παράξενος έφηβος, πρωτόγονος και γεμάτος αυθορμητισμό που «εισβάλει» στη μικρή κοινωνία του χωριού του. Η προσαρμογή για τον νεαρό είναι δύσκολη και σύντομα έρχεται η πρώτη σύγκρουση με τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. 

Το διήγημα «Ο Επικήδειος» ανήκει στη συλλογή διηγημάτων του Ιωάννη Κονδυλάκη με τον τίτλο «Όταν ήμουν δάσκαλος». Είναι ένα διήγημα μοναδικό στο είδος του σ’ όλη τη λογοτεχνία μας. Μας δίνει με τρόπο χιουμοριστικό την ιδιαίτερη εκείνη ψυχολογία, που δημιουργεί ο πειρασμός του γέλιου σε μια κηδεία. Είναι μια κρίση ομαδική, που την οξύνει η σοβαρότητα της στιγμής και η προσπάθεια της εύθυμης συντροφιάς των φίλων να συγκρατηθούν.  Η σκηνοθεσία της θεατρικής παραγωγής ανήκει στον σκηνοθέτη της ομάδας Γιάννη Φλώρο ο οποίος έχει καταφέρει να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων των ηρώων του έργου. Και στον Πατούχα αλλά και στον Επικήδειο αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένης της ισορροπίας που απαιτεί η ενσάρκωση των ρόλων. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο π. Εμμ. Σκλιβάκης. Η αφίσα και η σκηνική φροντίδα ανήκει στην Εύη Κοτανίδου.

Στο έργο παίρνουν μέρος οι: Νίκος Κουρουπάκης, Ευγενία Στεφανάκη, Μαρία Παπαδάκη, Στέλιος Μοσχονάς, Νικηφόρος Στρατήγης, Φρόσω Κουβίδη, Αντώνης Ευ. Ξεπαπαδάκης, Μανώλης Τσιρακάκης, Βαγγέλης Κορακάκης και Γιάννης Νιωτάκης, ενώ θα υπάρχουν και τέσσερις γκεστ εμφανίσεις.

Οι παραστάσεις του έργου «Στα χνάρια του “Διαβάτη”». Θα δοθούν το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο στις οκτώμισι το βράδυ.
Αναμφίβολα με το έργο αυτό οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συγκινηθούν, να νοσταλγήσουν αλλά και να γελάσουν με την καρδιά τους.
Την παρουσίαση στηρίζει ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού Ρόδου.

Φωτογραφία αρχείου