Ικανοποίηση στον δήμο  για τις 35 γαλάζιες σημαίες

Στην έγκαιρη παραχώρηση των παραλιών από την Κεντρική Διοίκηση στο Δήμο αλλά και στην εμπειρία του, αποδίδει την πρωτιά που κατέκτησε η Ρόδος ανάμεσα στους Δήμους όλης της χώρας σε Γαλάζιες Σημαίες, αποσπώντας τριάντα πέντε, ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ψυλλακης.

Μιλώντας στη «Ρ» για τη μεγάλη αυτή επιτυχία  του νησιού μας τόσο στον τομέα του περιβάλλοντος όσο και ως τουριστικού προορισμού, ο ίδιος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του και αμέσως απέδωσε το γεγονός στο ότι οι παραλίες παραχωρήθηκαν από πέρυσι για τρία χρόνια στο Δήμο και έτσι δόθηκε η δυνατότητα να γίνει πιο νωρίς ο προγραμματισμός λειτουργίας τους για τη θερινή περίοδο.

Επίσης, κατατέθηκε νωρίτερα και το αίτημα προς τον Διεθνή Οργανισμό που απονέμει τις Γαλάζιες Σημαίες και έχει έδρα του τη Δανία.
Τώρα, από τις 35 αυτές παραλίες του νησιού στις οποίες θα κυματίζει φέτος Γαλάζια Σημαία, τις οκτώ διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμος ενώ οι 27 βρίσκονται μπροστά από ξενοδοχεία, ωστόσο ο Δήμος πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για να καταθέσουν αίτηση.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, λοιπόν, σήμερα κιόλας ο κ. Ψυλλάκης μαζί με υπαλλήλους του Δήμου θα ξεκινήσει να «οργώνει» παραλίες όπως στις «Πηγές Καλλιθέας», το Ενυδρείο, το Φαληράκι, το Λαδικό κ.α. ώστε να είναι έτοιμες όταν θα έρθουν απεσταλμένοι του Οργανισμού να τις ελέγξουν για να παραμείνουν οι Γαλάζιες Σημαίες.

Ενδεικτικό του εξονυχιστικού ελέγχου που γίνεται, εκτός από τις δειγματοληψίες για το πόσο καθαρά είναι τα νερά, είναι ότι για να πάρει μία παραλία Γαλάζια Σημαία θα πρέπει να πληροί 33 κριτήρια, μεταξύ των οποίων να είναι τοποθετημένοι κάδοι ανακύκλωσης παραπλεύρως, πινακίδες με πληροφορίες για την παραλία και την περιοχή κτλ.

Όσο για την πρωτιά που κατέκτησε η Ρόδος, ο κ. Ψυλλάκης δεν παραλείπει να θυμίσει ότι αυτό το είχε προβλέψει και είχε κάνει μάλιστα και σχετική δήλωση. Σημείωσε, ακόμη, ότι μπορεί η Χαλκιδική να έχει τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες ως νομός, όμως η Ρόδος είναι πρώτη ανάμεσα σε όλους τους Δήμους ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία οφείλεται στο Δήμο αλλά και στην οργάνωση των ξενοδόχων, αφού τα ξενοδοχεία του νησιού δίνουν μεγάλη σημασία σ’ αυτό το περιβαλλοντικό σύμβολο.

Εκείνο, πάντως, που αποτελεί διαχρονικό αίτημά του (σ.σ. μιας και είναι επιφορτισμένος με αυτό το αντικείμενο από την προηγούμενη δημοτική θητεία) είναι η λειτουργία ενός οργανωμένου γραφείου με αποκλειστικό αντικείμενο τη λειτουργία των παραλιών. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ψυλλάκης, αν υπήρχε μία τέτοια δομή τότε οι σημαίες θα ήταν… σαράντα πέντε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, μετά από πολλά χρόνια, Γαλάζια Σημαία θα κυματίζει και στη μεγάλη παραλία της Λίνδου. Δεν αποκλείεται, πάντως, μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, να διοργανωθεί σχετική εκδήλωση για να γιορτάσει η Ρόδος την πρωτιά.