Δημήτρης Κρεμαστινός,  «Ο αρχιτέκτονας  της καρδιολογίας…»

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Σε  μια κατάμεστη αίθουσα της Ρόδου ο καθηγητής κ.Δημήτρης Κρεμαστίνος, παρουσίασε το τρίτο βιβλίο σχετικά με θέματα καρδιολογίας. Ο τόμος ευανάγνωστος, λιτός και επιστημονικά τεκμηριωμένος. 

Δεν είμαι ικανός να κρίνω περισσότερο, γιατί ούτε γιατρός είμαι αλλά κυρίως αποτελώ και εγώ άτομο που ο Γιατρός προσέφερε με γενναιοδωρία τις γνώσεις του και την θαλπωρή του. 

Στη συγκέντρωση υπήρχαν άτομα από όλες τις ηλικίες και από όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Στο κάλεσμα του Γιατρού, η Ρόδος, ο Αρχάγγελος, η Χάλκη και όχι μόνο δήλωσαν παρούσες, ανταποκρινόμενες στο συλλογικό αλλά και στο ατομικό ενδιαφέρον του Γιατρού προς όλους αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.  

Η πολυετής άσκηση του λειτουργήματος, τον κατέστησε αγαπητό αλλά και σεβαστό, ως προσωπικότητα και ως πολιτικό, ο οποίος προώθησε το ΕΚΑΒ, τα περιφερειακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και με την συνεχή φροντίδα του για το νοσοκομείο Ρόδου, «Α.Παπανδρέου» η οποία διατηρείται και μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο επιστημονικό αλλά και το ανθρώπινο έργο τόσο σε επίπεδο τοπικό όσο και πανελλαδικό.
Οι διακρίσεις είναι γνωστές σε  παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα στην Αμερική , που και σήμερα έχει ανοιχτή γραμμή πληροφόρησης και επιστημονικής «τροφοδοσίας».
«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», έλεγε ο Ιπποκράτης. 

Και εδώ, στηρίζεται η σύγχρονη ιατρική σε εξατομικευμένη πρόληψη η οποία στηρίζεται στα τρία (3) επίπεδα, ήτοι: στο ατομικό, στην φαρμακευτική αγωγή του θεράποντος γιατρού και στο τρίτο, το οποίο ανήκει στην Πολιτεία με τις παροχές της.
Γιατί, όπως αναλύθηκε στην ομιλία,  όλοι μας «κουβαλάμε» τα οικογενειακά γονίδια, τα οποία προσομοιάζουν με σφαιρίδια ενός κανονιού, όμως την εκπυρσοκρότηση του την εκτελούμε εμείς με την συμπεριφορά μας και την ανάλογη στάση ζωής.   
Συνεπώς η πρόληψη αποτελεί βασικό παράγοντα αντιμετώπισης τους καρδιολογικού νοσήματος, όμως  η πρόκληση και το ζητούμενο από εμάς είναι πώς πράττουμε και πώς διαβιώνουμε.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χρήση του τσιγάρου στην Ευρώπη. Το τσιγάρο αποτελεί τη βασική αιτία των εμφραγμάτων και η χώρα μας δεσπόζει σε «προνομιούχα» θέση.   
Στην Ευρώπη οι Έλληνες είμαστε ασφαλώς και μακράν οι μεγαλύτεροι θεριακλήδες, με ποσοστό 43,4%, όμως κάθε έξι δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο από μια ασθένεια που συνδέεται με το κάπνισμα, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κάθε χρόνο περίπου 6 εκατ. θάνατοι αποδίδονται στη συνήθεια αυτή. 

Η απαίτηση για λήψη μέτρων είναι επιβεβλημένη και η εφαρμογή θεσπισμένων νόμων στη χώρα μας κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη δημόσια υγεία (εμπίπτει στο τρίτο επίπεδο της προαναφερομένης μεθόδου πρόληψης).
Η περίπτωση της υπέρ-φορολόγησης πιθανά να είναι η απάντηση. 

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η τιμή του πακέτου έχει ακριβύνει κατά... 350% την 25ετία από το 1990 ως το 2014. Την περίοδο αυτή ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουν οι Αμερικανοί έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ!
Ο καθηγητής επέμενε σ’ αυτό, περιγράφοντας και ως παράδειγμα, το αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου σε ειδικό γυάλινο κλωβό προστασίας, οι καπνιστές απομονωμένοι, «απολάμβαναν» το τσιγάρο τους και κατά τα λεγόμενα του καθηγητή, όλοι μέσα στον κλωβό, ήταν Έλληνες!! 

Τέλος, αναφέρθηκε  στην ομιλία από τους συναδέλφους του ότι ο καθηγητής ήταν ο γιατρός που συνέβαλε τα μέγιστα για την «δημιουργία-κατασκευή» πλήρους καρδιολογικής κλινικής στα νοσοκομεία, Ωνάσειο και Αττικό.  
Για αυτό τον εύλογο λόγο θα τον χαρακτήριζα ως «αρχιτέκτονα της καρδιολογίας».  
Το επιστημονικό άλλα και το ηθικό αποτύπωμα του στον τόπο είναι αξιοπρόσεκτο και αποτελεί παράδειγμα αριστείας ανδρός.