«Στα χνάρια του Διαβάτη»

«Στα χνάρια του Διαβάτη»

«Στα χνάρια του Διαβάτη»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4919 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκαν δύο εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις! «Πατούχας» και «Επικήδειος»

Του Νίκου Κωνσταντινίδη

Οι δύο τελευταίες παραστάσεις που έδωσε η θεατρική ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου είναι αντάξια διθυραμβικών κριτικών.

Για άλλη μια φορά οι ανιδιοτελείς πρωταγωνιστές απέδειξαν ότι το μεράκι και η αγάπη για το σκοπό που υπηρετούν είναι τα στοιχεία της επιτυχίας.

Τόσο η απόδοση των ηθοποιών όσο και η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκλονιστική.
Η σκηνοθεσία και η επιμέλεια των κουστουμιών του Γιάννη Φλώρου ήταν άψογη.

Η επιμέλεια των κειμένων και η προσαρμογή των πεζών κειμένων «Πατούχας» και «Επικήδειος» του αείμνηστου πεζογράφου, χρονογράφου, Γιάννη Κονδυλάκη, από τον Γιάννη Νιωτάκη δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές του.

Η προσαρμογή των παλαιών κειμένων της Κρητικής ηθογραφίας απαιτεί γνώση και ικανότητα που ελάχιστοι μπορούν να επιτύχουν.

Η απόδοση των ρόλων από τους: Νίκο Κουρουπάκη, Νικηφόρο Στρατήγη, Μαρία Παπαδάκη, Ευγενία Στεφανάκη, Φρόσω Κουβίδη, Αντώνη Ξεπαπαδάκη, Βαγγέλη Κορακάκη, Μανώλη Τσιρακάκη, Γιάννη Νιωτάκη στο ρόλο του «Καμαριανού» και του Στέλιου Μοσχονά στο ρόλο του «Πατούχα» ήταν αυθεντικές.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στην Εύη Κοτανίδου για τη σκηνική φροντίδα και στον Αντώνιο Ξεπαδαπαδάκη για την εν γένει συμμετοχή του και ως φροντιστή των παραστάσεων.

Όλοι μαζί αποτελούν μια συμπαγή αγαπημένη ομάδα, η οποία προσπαθεί και αγωνίζεται να διατηρήσει την παράδοση και το ιδιαίτερο είδος του θεάτρου που υπηρετεί με τα γλωσσικά ιδιώματα της Κρήτης.
Η δράση της θεατρικής ομάδας επαινείται και από όλους όσους γνωρίζουν το χρόνο και τον κόπο που απαιτείται για κάθε παράσταση.

Όλοι οι συντελεστές από το υστέρημα του χρόνου τους και σε βάρος των προσωπικών τους επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων αφιερώνονται πολλούς μήνες πριν από κάθε παράσταση σε ένα σκοπό: Να προσφέρουν συγκίνηση και γέλιο στους συνανθρώπους τους, να διατηρήσουν την κουλτούρα του τόπου καταγωγής τους και να κρατήσουν την ομοιογένεια του Κρητικού στοιχείου της Ροδίτικης παροικίας.

Είναι κρίμα τόσος κόπος και χρόνος να έχει ως αποτέλεσμα δύο – τρεις παραστάσεις. Άλλωστε η αθρόα προσέλευση του κοινού, όχι μόνο από Κρητικούς, αποδεικνύει ότι οι δύο παραστάσεις ήταν λίγες.

Η φήμη της θεατρικής ομάδας ξεπέρασε τα όρια της πόλης μας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η επανάληψη των παραστάσεων τόσο στη Ρόδο και στα χωριά της, όσο και στην Κάσο που λατρεύουν τους Κρητικούς και σε άλλα νησιά που περιμένουν να δοθεί μια ευκαιρία ν’ ανεβάσει η θεατρική ομάδα της αδελφότητας μια νέα παράσταση.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.


Διαβάστε ακόμη

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...