Έρευνα για τη διάβρωση των ακτών της Καλύμνου

Έρευνα για τη διάβρωση των ακτών της Καλύμνου

Έρευνα για τη διάβρωση των ακτών της Καλύμνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 507 ΦΟΡΕΣ

Ο Δήμος Καλύμνου ενέκρινε την πρόταση έρευνας για διάβρωση ακτών Δυτικής Καλύμνου, εφόσον οι παραλίες αποτελούν τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους του Αιγαίου Αρχιπελάγους, η οικονομική ανάπτυξη του οποίου βασίζεται κυρίως στο μοντέλο του 3S (Sea-Sun-Sand) τουρισμού.

Οι παραλίες της Καλύμνου χαρακτηρίζονται από αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης, είτε εξαιτίας φυσικών κινδύνων αλλά και ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην παράκτια ζώνη, είτε λόγω των καταγραμμένων ή και προβλεπόμενων αλλαγών της μέσης θαλάσσιας στάθμης και της εντατικοποίησης των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής. Το πρόβλημα έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα και σχετικά διεθνή/ευρωπαϊκά νομοθετικά εργαλεία είναι ήδη σε ισχύ.

Τα προβλήματα παράκτιας διάβρωσης παραλιών της Δυτικής Καλύμνου έχουν αναγνωριστεί από παλαιότερα, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία συστηματική έρευνα ή μελέτη που τεκμηριώνει το πρόβλημα ή/και προτείνει τεχνικές λύσεις φιλικές, κατά το δυνατόν, προς το περιβάλλον.

Κατά το 2015-2016 ο Δήμος Καλύμνου συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα Erabeach (Καταγραφή και μελέτες αναστροφής των φαινομένων διάβρωσης σε τουριστικές παραλίες νήσων του Αιγαίου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας), και υπέδειξε το Μασούρι ως παραλία μελέτης, αφού αποτελεί μια από τις τουριστικότερες παραλίες του νησιού που όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης απειλώντας τις δραστηριότητες αλλά και τις υποδομές στην περιοχή αυτή.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος συλλέχθηκαν προκαταρκτικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την εφαρμογή μοντέλων που απαιτούνται για το σχεδιασμό των απαραίτητων τεχνικών λύσεων.

Έτσι, στα αποτελέσματα του προγράμματος αναφέρονται ως προτεινόμενα έργα προστασίας η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής και η κατασκευή προβόλου για τη συγκράτηση του υλικού, χωρίς όμως να υποστηρίζονται από μελέτες περιπτώσεων, να διαστασιολογούνται αναλυτικά και να υποστηρίζονται από την αναγκαία περιβαλλοντική μελέτη, αφού δεν αποτελούσαν αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος. Εκτός από το Μασούρι, σημαντικά προβλήματα διάβρωσης που απειλούν παραλιακές δραστηριότητες και κατοικίες έχουν επίσης διαπιστωθεί και στην παραλία Πανόρμου.

Στο πλαίσιο της πρότασης, οι κύριοι στόχοι έρευνας είναι: η λεπτομερής τοπο-βυθομετρική και γεωμορφολογική έρευνα στις παράκτιες ζώνες Μασουρίου και Πανόρμου, ο σχεδιασμός αποτελεσματικών μέτρων προστασίας από τη διάβρωση στις παραλίες Μασούρι και Πάνορμος και ο προσδιορισμός των κοκκομετρικών χαρακτηριστικών και ο προκαταρκτικός υπολογισμός του όγκου του πιθανού κοιτάσματος.

Η εμπειρία της ομάδας εργασίας του Εργαστηρίου Παράκτιας Μορφοδυναμικής-Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα υλοποιήσει το προτεινόμενο Πρόγραμμα, αποδεικνύεται από μια σειρά σχετικών με το αντικείμενο της έρευνας δραστηριοτήτων που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν με χρηματοδότηση από τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: tornosnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα

Υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Κατερίνα Βουρεξάκη- Ταμπουρατζή

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Αθώοι κρίθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών