Σε πρόγραμμα για έξυπνες συσκευές το Γυμνάσιο Γενναδίου

Το Γυμνάσιο Γενναδίου Ρόδου συμμετέχει ως εταίρος στο σχέδιο Erasmus plus KΑ219 Βασική Δράση 2 με κωδικό 2017-1-BE02-KA219-034723_4 και τίτλο «Play CS+MTG: A Collaborative Strategy with Mobile Technology Guidance» (Συνεργατική μάθηση με την αξιοποίηση έξυπνων συσκευών). 

Το σχέδιο στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργατικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση έξυπνων συσκευών. Οι συμμετέχοντες μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των έξι κοινών συναντήσεων, μία σε κάθε σχολείο, σχεδιάζουν από κοινού δραστηριότητες με τη χρήση έξυπνων συσκευών που υποστηρίζουν την ψηφιακή μάθηση.

Στο σχέδιο συμμετέχουν 6 σχολεία:
1. Πορτογαλία, Escola Secundária de São João da Talha, Lisbon
2. Βέλγιο, Sint-Guido-Instituut Anderlecht, Brussels
3. Γερμανία, Euregio-Gymnasium, Bocholt
4. Λιθουανία, Joniskio "Ausros" gimnazija, Joniskio
5. Ιταλία, Liceo Statale "LEONARDO" SCIENTIFICO - LINGUISTICO –Giarre, Sicily
6. Ελλάδα, Gymnasio Gennadiou, Rhodes


Η δεύτερη κοινή συνάντηση μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών έγινε στη Λισσαβώνα από 16 έως 20 Απριλίου 2018. Συμμετείχαν 23 μαθητές και μαθήτριες και 12 εκπαιδευτικοί. Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από τρεις μαθητές του Λυκείου: Δέσποινα Κοιλού, Β΄ τάξη, Χρήστος Κούκι, Γ΄ τάξη και Σερένα Μπυλλύκμπασι, επίσης Γ΄ τάξη. Τους μαθητές συνόδευσε η εκπαιδευτικός του σχολείου, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, κα Σοφία Αλεξίου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των Πορτογάλων μαθητών και η εμπειρία ήταν αξέχαστη.

Κάθε ημέρα οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολουθούσαν μαθήματα στο σχολείο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα «Εργαστήριο της τάξης του μέλλοντος» και δημιουργούσαν οι ίδιοι εργασίες και εκπαιδευτικό υλικό. Η θεματική της συνάντησης αφορούσε τις διακρίσεις και το σεβασμό της διαφορετικότητας στο σχολείο.
 


Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση όλων των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία και ακόμα πιο εντυπωσιακή η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων ανάμεσα σε άτομα με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα.  

Ξεπερνώντας το φράγμα της γλώσσας και επικοινωνώντας στην Αγγλική γλώσσα, όλοι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν θετικές εμπειρίες, ταξίδεψαν σε μια άλλη χώρα, έκαναν νέους φίλους, έμαθαν να δημιουργούν, να μοιράζονται και να συνεργάζονται με άλλους νέους ανθρώπους. 

Τον Απρίλιο του 2019 το Γυμνάσιο Γενναδίου θα φιλοξενήσει τα άλλα πέντε σχολεία, για να διοργανώσει με τη σειρά του αντίστοιχες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.