Πώς θα πληρώσουμε τη διαφθορά του Μαδούρο

Πώς θα πληρώσουμε τη διαφθορά του Μαδούρο

Πώς θα πληρώσουμε τη διαφθορά του Μαδούρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 163 ΦΟΡΕΣ

Του Γιώργου Κύρτσου
Ευρωβουλευτή της ΝΔ

Ακριβότερο το πετρέλαιο λόγω της χρεοκοπίας της Βενεζουέλας

Στην πορεία προς τη μεγάλη εκλογική νίκη του 2015 ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του εξηγούσαν στον ελληνικό λαό ότι θα χρηματοδοτούσαν την προγραμματισμένη ρήξη με την Ευρωζώνη με φθηνό ή και δωρεάν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, προσφορά του «επαναστατικού» καθεστώτος της στον ελληνικό κοινωνικό μετασχηματισμό σε στυλ Τσίπρα.

Η Βενεζουέλα, αν και διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον πλανήτη, οδηγήθηκε στη χρεοκοπία εξαιτίας της διαφθοράς του καθεστώτος της. Ο Μαδούρο αντιμετωπίζεται διεθνώς σαν στυγνός δικτάτορας, ο οποίος αφού κατάργησε τη Βουλή, όπου η αντιπολίτευση είχε πλειοψηφία δυο τρίτων, αιματοκύλισε τη χώρα του, φυλάκισε ή εξόρισε τα σημαντικότερα στελέχη της αντιπολίτευσης, οργανώνει αυτή την Κυριακή πρόωρες προεδρικές εκλογές στις οποίες αναμένεται να επανεκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία εφόσον έχει επιλέξει τους υποτιθέμενους αντιπάλους του.

Ο «θρίαμβος» του καθεστώτος, ο οποίος καταγγέλλεται διεθνώς - με μία από τις βασικές εξαιρέσεις να είναι η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ - θα βυθίσει πιο βαθιά τη χώρα στην απόλυτη φτώχεια και την καταπίεση.

Βάρεσε κανόνι
Μέσα σε έναν χρόνο η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε στη Βενεζουέλα από τα 2,4 εκ. βαρέλια στα 1,5 εκ. ενώ είναι πιθανό να πέσει στο άμεσο μέλλον κάτω από τα 1 εκ. βαρέλια.
Η άλλοτε πανίσχυρη κρατική εταιρεία πετρελαίου οδηγήθηκε σε χρεοκοπία από το διεφθαρμένο καθεστώς και έτσι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Οι ξένοι πιστωτές κινήθηκαν ήδη εναντίον της και έχουν δεσμεύσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της στην Καραϊβική ενώ κυνηγούν τα πετρελαιοφόρα της για να τα κατάσχουν μαζί με το φορτίο τους.

Το καθεστώς βρίσκεται στην ανάγκη να επαναπατρίσει τα πετρελαιοφόρα της κρατικής εταιρείας και να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε σχετικά ασφαλείς προορισμούς για να αποφύγει την αναγκαστική εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων τής ελεγχόμενης από τους ανθρώπους του, κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Η απόσυρση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας από τη διεθνή αγορά ασκεί ανοδική πίεση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνδυαζόμενη με άλλους παράγοντες όπως είναι η απόσυρση των Η.Π.Α. από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αιματοχυσία και η ένταση που προκλήθηκαν στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της μεταφοράς της πρεσβείας των Η.Π.Α. στο Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα.

Μεγάλη εξάρτηση
Η Ελλάδα έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, του οποίου η διεθνής τιμή συνδέεται με εκείνη του πετρελαίου. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε τριάμισι χρόνια φθηνού ή λιγότερο ακριβού πετρελαίου ενώ έφτασε την τιμή της βενζίνης στα πρατήρια στην έκτη υψηλότερη θέση παγκοσμίως λόγω υπερφορολόγησης.

Η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου κινείται γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο γύρω στα 76 δολάρια. Βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, έχουν μπροστά τους μια περίοδο αύξησης που μπορεί να την οδηγήσει στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics και της Haver Analytics, η Ελλάδα έχει μαζί με τις Φιλιππίνες τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και αν η τιμή του μπρεντ ανέβει και σταθεροποιηθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι - δεν αποκλείεται να πάει ψηλότερα - αυτό θα κοστίσει την περίοδο 2018-2020 στην οικονομία μας συνολικά μία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση Τσίπρα μετέτρεψε την τριετία 2015-2017 σε τριετία στασιμότητας - ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος αύξησαν το ΑΕΠ τους από 7% ως 14% - αλλά τώρα που προσπαθούμε να βγούμε από την οικονομική στασιμότητα καλούμαστε να πληρώσουμε και τον πετρελαϊκό λογαριασμό του «συντρόφου» Μαδούρο.

Το φθηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα δεν έφτασε ποτέ ενώ η χρεοκοπία του διεφθαρμένου καθεστώτος συμβάλλει στο να πληρώσουμε ακριβότερα το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"