Η μεταβίβαση του Ιερού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στην Καθολική Επισκοπή Ρόδου

Γράφει ο συνταξιούχος δικηγόρος Χρήστος Ι. Πιννής

Κύριε Διευθυντά, 
Δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας, στις 10 Μαϊου 2018, άρθρο για τα ιστορικά στοιχεία της οικοδόμησης του ανωτέρω αναφερομένου Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ρόδο.

Ο αρθρογράφος, από τα γραφόμενά του, είναι έμπειρος και αξιόλογος ιστορικός ερευνητής. Ενώ όμως αναφέρει αρκετά ιστορικά στοιχεία, θεωρώ ότι αξίζει να συμπληρωθεί η γενόμενη συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης της κυριότητας του εν λόγω Ναού στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 από την τότε Κυβέρνηση στην Καθολική Επισκοπή της Ρόδου και η οποία έγινε αποδεκτή την ίδια ημερομηνία με το υπ’ αριθμ. 266/10-9-1943 Κυβερνητικό Διάταγμα του τότε Κυβερνήτη (Governatore)  των Νήσων του Αιγαίου, Inigo Campioni, ο οποίος την επομένη ημέρα, στις 11-9-1943 και ώρα 11:00 υπέγραψε την παράδοση των ιταλικών στρατευμάτων στον Γερμανό Στρατηγό Kleeman.

Tα παραπάνω αναφέρω και στο βιβλίο μου «Το χωριό μου η Κατταβιά, Σελίδες τοπικής ιστορίας» εκδ. 2017, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει την Τετάρτη 23 Μαϊου 2018 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. 

Το παρόν, για τη συμπλήρωση ενός κατά την προσωπική μου άποψη, σημαντικού ιστορικού στοιχείου σχετικά με την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών και ήδη Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ρόδο.