Μ. Κατσιβέλη: Το προσφυγικό δεν λύθηκε – Οι ροές έχουν αυξανόμενη τάση

«Οι αφίξεις στη Λέρο ξεπέρασαν τις 150 μέσα σε δύο μέρες. Συνολικά στη Λέρο υπάρχουν 900 πρόσφυγες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό για ένα νησί όπως η Λέρος», δήλωσε η Ματίνα Κατσιβέλη, εθελόντρια του δικτύου αλληλεγγύης που βοηθά τους μετανάστες στη Λέρο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και την Ελευθερία Κουμάντου πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι το προσφυγικό δεν είναι πλέον πρώτη είδηση δεν σημαίνει ότι λύθηκε.

Οι ροές έχουν αυξανόμενη τάση».

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη δυνατότητα φιλοξενίας νέων προσφύγων, καθώς οι δομές στο νησί είναι γεμάτες. Ο κύρος όγκος των προσφύγων προέρχεται από τη Συρία, από το Αφρίν και κάποιοι, λιγότεροι από ότι πριν κάποια χρόνια, προέρχονται από το Ιράκ», τόνισε.

«Στο ΠΙΚΠΑ έχουμε τη δυνατότητα, και την έχουμε εξαντλήσει, να φιλοξενήσουμε 120 άτομα. Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, έγκυες και τραυματισμένοι. Γεμάτο είναι και το hot spot στο νησί, καθώς και τα δέκα σπίτια που φιλοξενούν πρόσφυγες με το πρόγραμμα στέγασης. Ανησυχώ καθώς οι ροές είναι αυξανόμενες αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα άτομα».