Θα προσληφθούν 245 στο δήμο  για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Ολοκληρώθηκε από το Δήμο της Ρόδου η αίτηση δράσεων στις οποίες θα απασχολήσει τους προσληφθέντες με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι φέτος φθάνουν τον αριθμό των 245.

Όπως ενημέρωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος, καταρχήν οι Δήμοι πήραν μία εβδομάδα παράταση για να καταθέσουν την αίτηση των δράσεων για το πρόγραμμα της Κοινωφελούς απασχόλησης.

Ο Δήμος Ρόδου έχει λάβει 245 θέσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει καταρτίσει όλες τις δράσεις και τις έχει αποσταλεί στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα ενώ τις έχουν αναρτήσει, μετά από αξιολόγηση, στην πλατφόρμα του Υπουργείου. Οπότε είναι και εντός προθεσμίας, δηλαδή αρκετά νωρίς, για να τις επεξεργαστεί το Υπουργείο Εργασίας μαζί με τον ΟΑΕΔ και να προχωρήσουν στην προκήρυξη των θέσεων.
Πρόκειται για 245 θέσεις σε 22 διαφορετικές δράσεις του προγράμματος αυτού, που σύμφωνα με τον Γενικό στο Δήμο έχουν υπολογίσει ένα μεγάλο ποσοστό των δράσεων να πάει σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου όπως η προσχολική αγωγή, η πρόνοια, η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και τα δίκτυα  των εθελοντών όπως έχουν οργανωθεί στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ένα μεγάλο ποσοστό δράσεων επίσης προορίζεται για έργα αυτεπιστασίας που θα βελτιώσουν και την εικόνα του νησιού αλλά και την προετοιμασία για την επόμενη σεζόν και επίσης ένα μεγάλο κομμάτι θα έχει να κάνει με δράσεις για την καθαριότητα του νησιού και τον καλλωπισμό και της πόλης αλλά και των κοινοτήτων.

Σημείωσε, ακόμη, ο Γενικός ότι, για τον κόσμο που είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ ως άνεργος, είναι ένα πρόγραμμα όπως γίνεται κάθε χρόνο, με αποδοχές 500 ευρώ για οκτάωρη απασχόληση, εννοείται με ασφάλιση και διάρκειας οκτώ μηνών. Πιστεύουν ότι μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα και μόλις γίνει αυτό θα ενημερώσουν σχετικά ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα χαρτιά τους.

Είπε, ακόμη, ότι φέτος έδωσαν βαρύτητα σε θέσεις οι οποίες δεν έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε δικαιολογητικά αφού πέρυσι αντιμετώπισαν μία δυσκολία στην απορρόφηση των επωφελούμενων γιατί κάποια από τα δικαιολογητικά τους δεν ήταν εντάξει, δεν είχαν όλες τις απαραίτητες άδειες εργασίας, οπότε φέτος εστίασαν σε χαμηλότερων απαιτήσεων θέσεις. Και είπε ο κ. Κορναρόπουλος:
«Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο, τόσο για τον Δήμο όσο και για τους ωφελούμενους, θα είναι αρκετά καλό γιατί θα δώσει τη δυνατότητα σε μακροχρόνια ανέργους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, να ορθοποδήσουν και του χρόνου την Άνοιξη να είναι έτοιμοι να μπορέσουν να πιάσουν κάπου αλλού δουλειά έχοντας ήδη οκτώ μήνες εμπειρίας».

Για τους παρατασιούχους 
Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τους «παρατασιούχους»-συμβασιούχους στην καθαριότητα, όπως είπε ο Γενικός, οκτώ από τους απολυμένους κέρδισαν προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και έχουν ήδη ξεκινήσει εργασία στο Δήμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου περίπου, ημερομηνία κατά την οποία γίνεται η εκδίκαση της υπόθεσης τους. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, υπάρχει και άλλη μία ομάδα υπαλλήλων που έχουν καταθέσει και αυτοί αγωγή και έχουν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη.
Ανέφερε επίσης ο Γενικός ότι οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ έχουν εκδοθεί και έχουν συναντήσει πολύ μεγάλες δυσκολίες όσο αφορά στην ταυτοποίηση και τον έλεγχο νομιμότητας των δικαιολογητικών ενώ ταυτόχρονα περιμένουν από τον ΑΣΕΠ να εκδώσει τους οριστικούς πίνακες. 

Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τις προσλήψεις πριν από την έκδοση των οριστικών πινάκων αφού καθυστερούν χαρακτηριστικά οι συναρμόδιες υπηρεσίες που επιλαμβάνονται τη γνησιότητα των δικαιολογητικών. 
Έτσι,  προβλέπει ότι θα προχωρήσουν απευθείας σε προσλήψεις με τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ.
Όσο για την υπηρεσία καθαριότητας, όπως είπε μέχρι τώρα κρατάει ακόμα αλλά έχουν ξεκινήσει να ζορίζονται αρκετά λόγω της έναρξης της σεζόν ωστόσο, όπως είπε, και ο Αντιδήμαρχος και η Διεύθυνση κάνουν το καλύτερο δυνατό για να υπάρχει καλή εικόνα της πόλης.