Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης προχθές στο δημοτικό συμβούλιο

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης προχθές στο δημοτικό συμβούλιο

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης προχθές στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 635 ΦΟΡΕΣ

Για τη συμπληρωματική σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία για την καθαριότητα

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, τελικά, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το βράδυ, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των θεμάτων ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με κυρίαρχο θέμα εκείνο της σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης με τον ιδιώτη στην καθαριότητα που “άναψε φωτιές” ενώ οι εντάσεις δεν έλειψαν και σε άλλα θέματα που είχαν να κάνουν με παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία του νησιού.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στο θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα με την επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μουτάρη. Όπως είπε, λόγω της προσωπικής σχέσης που έχουν αλλά και επειδή θεωρεί ότι αυτά τα φαινόμενα οδηγούν κάπου αλλού δεν ήθελε να φέρει στο Σώμα κάποιο ψήφισμα αλλά ως Πρόεδρος της ΠΕΔ έχει ένα κείμενο που απευθύνεται όχι μόνο προς τον κ. Μπουτάρη αλλά γενικά ώστε ν’ αναδείξουν ένα θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα «πολύ σοβαρό» λέγοντας ότι είναι υποχρέωση του δ.σ. να υπάρξει ένα ψήφισμα πολύ αυστηρό. Εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα και ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Γιάννης Γιαννακάκης ενώ και ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης ζήτησε να βγει ψήφισμα. Την επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης καταδίκασε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος.

Μετά τα παραπάνω, το δ.σ. ομόφωνα εξέδωσε το παρακάτω κείμενο:
«19 Μαΐου 2018, ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και ημέρα μνήμης (ή λήθης) για την άνανδρη επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας, εναντίον της Αυτοδιοίκησης, εναντίον της προσωπικότητας του ατόμου. Μια επίθεση, που προσωποποιείται κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ως αποτέλεσμα ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, που τραυματίζουν τα επετειακά ιστορικά γεγονότα, αλλά και την κοινωνική ειρήνη και ηθική.

Το δίκαιο, ως θεσμός προστασίας, για την οργάνωση της κοινωνίας οριοθετεί και προστατεύει τα έννομα αγαθά εκείνα, τα οποία καλλιεργούν την δημοκρατία, την ελευθερία, τον πολιτισμό. Ασφαλώς και στη συγκεκριμένη ποινικά κολάσιμη πράξη κατά του Γιάννη Μπουτάρη, η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις κυρώσεις, που επιβάλλονται για την παραβίαση των κανόνων δικαίου. Ωστόσο οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, η Αυτοδιοίκηση αλλά και οι πολίτες πρέπει να σταθούμε απέναντι σε κάθε μορφής φασιστική νοοτροπία, που προσβάλλει το πολιτισμικό επίπεδο της κοινωνίας, την Ελευθερία και την Δημοκρατία.
Καταδικάζουμε τις άνανδρες φασιστικές επιθέσεις κατά των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο συνάδελφο, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη».

Αντιπαράθεση για την καθαριότητα
Δεν έλειψαν οι εντάσεις προς το τέλος της συνεδρίασης (και της ημέρας!) για τέσσερα θέματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας που ήρθαν για έγκριση και ειδικότερα εκείνο για την αναγκαιότητα σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης της υπηρεσίας για την «αποκομιδή-μεταφορά και διαχείριση ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική), χαρτοκοπή-κλαδοκοπή (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου».

Από την αρχή της συζήτησης, οι παρατάξεις της μειοψηφίας, δια των επικεφαλής τους εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και την αντίθεσή τους στο να δοθεί ακόμη περισσότερο έργο της καθαριότητας στον ιδιώτη-εργολάβο που ως γνωστόν έχει εγκατασταθεί στον τομέα αυτό. Καταρχήν, ο κ. Καρίκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός λέγοντας ότι έρχεται μία Εταιρεία για να δράσει υποστηρικτικά και αναρωτήθηκε γιατί δεν συμμετείχε εξαρχής, ενώ τόνισε ότι του δημιουργούνται ερωτήματα. Την αναβολή του θέματος πρότεινε, εκφράζοντας με τη σειρά του τις επιφυλάξεις της παράταξης ΡΟ.ΔΗ., το μέλος της κ. Αντώνης Γιαννικουρής.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του ο κ. Υψηλάντης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας μία…αλληγορική ιστορία για ένα φανταστικό οινοποιείο, θέλοντας να καταδείξει ότι μήπως τελικά ο ιδιώτης προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί. Μάλιστα, κλείνοντας, κάλεσε τους συναδέλφους του στο δ.σ. να το ψηφίσουν εάν δεν τους ενοχλεί να τους αποκαλούν… κορόιδα! Βέβαια, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το θέμα.
Ο κ. Πότσος, με τη σειρά του, είπε ότι δικαιώνονται γι’ αυτό που είχαν πει από την αρχή για τη συνέχιση μίας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είπε, αποτελεί μία επένδυση μεγάλων Α.Ε. σε κάτι που γι’ αυτούς είναι εμπόρευμα και ξεκαθάρισε και εκείνος ότι δεν θα ψηφίσουν και τα τέσσερα θέματα.
Την ενόχλησή του για αυτό που είπε ο κ. Υψηλάντης εξέφρασε ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Αλέκος Παπουράς, λέγοντας ότι θα ψηφίσει το θέμα και ζητώντας του να αποχωρήσει!

Ακολούθως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγου εξήγησε πώς έχει η κατάσταση και ζήτησε να μην τα μηδενίζουν όλα. Τοποθετήθηκε σε ασυνήθιστα για τον ίδιο υψηλούς τόνους, είπε ότι αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με τη λειτουργία του ΚΔΑΥ και τόνισε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή υλοποίησε την ανακύκλωση στο νησί. Σημειώνεται ότι το κόστος αυτής της συμπληρωματικής σύμβασης είναι για δύο χρόνια 661.876 ευρώ ανά έτος για τη μεσαία και υψηλή τουριστική περίοδο.

«Όλοι θέλατε να αποτύχουμε για να ‘χετε να λέτε!», είπε ο Δήμαρχος, ο οποίος ξεκίνησε και εκείνος την τοποθέτησή του με το…«μια φορά και ένα καιρό» κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο χωράφι στη Ρόδο και κατέληξε με τον Πάγκαλο που είπε «όλοι μαζί τα φάγαμε». Ο κ. Χατζηδιάκος τοποθετήθηκε αφήνοντας υπονοούμενα, τα οποία φαίνεται να είχαν αποδέκτη κυρίως τον κ. Υψηλάντη. Μάλιστα, είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Δήμαρχος «…για να μην σκαλίσω χαρτιά, για να μην φέρω ορκωτούς ελεγκτές»!
Τελικά, και τα τέσσερα παρεμφερή θέματα της καθαριότητας καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις του δ.σ., πλην των ανεξάρτητων συμβούλων κ. Παπουρά και κας Μπιλιά.

Στις δευτερολογίες, ο κ. Καρίκης είπε ότι δεν δέχεται αυτό που είπε ο Δήμαρχος ότι ήθελαν να αποτύχει η Δημοτική Αρχή και τους κάλεσε να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος εκτίμηση των αναγκών από τη στιγμή που η απόφαση είναι πολύ πρόσφατη. Από την πλευρά του ο κ. Υψηλάντης, είπε ότι η ΔΕΚΡ δεν τα έφαγε με κανέναν και κάλεσε τον Δήμαρχο να απευθυνθεί όπου θέλει. Όπως είπε, η πρώην δημοτική επιχείρηση έχει ελεγχθεί και από οικονομικό επιθεωρητή. Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ επέμεινε ότι τα επιχειρήματα που αναφέρονται στην εισήγηση είναι έωλα και προσχηματικά και είπε ότι προφανώς ο ανάδοχος θεωρεί ότι δεν βγαίνει, γιατί κάθε μέρα ο Δήμος του φορτώνει περισσότερα!

Σημειώνεται ότι παρόντες στη συζήτηση των θεμάτων αυτών ήταν και οι Πρόεδροι των δύο Συλλόγων του Δήμου, των δημοτικών υπαλλήλων ο κ. Φώτης Μπακίρης και της Ένωσης εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού στο Δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις κ. Γιάννης Ντελλάκης. Μάλιστα, νωρίτερα, είχαν καταθέσει στο Προεδρείο σχετική επιστολή διαμαρτυρίας ενώ τοποθετήθηκαν. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι λένε ότι από τη μια με απόφασή του το δ.σ. εκφράζει τη στήριξή του στους συμβασιούχους-παρατασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα και «πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης» η Δημοτική Αρχή εισηγείται τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τον εργολάβο που είναι ήδη εγκατεστημένος και λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος της αποκομιδής, επικαλούμενη τις αυξημένες ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου, λοιπόν, ζητούν από το δ.σ.:
1. Να μην εγκρίνει τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τον εργολάβο που είναι ήδη εγκατεστημένος και λειτουργεί μεγάλο μέρος της αποκομιδής.
2. Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου των απολυμένων συμβασιούχων, αφού η ίδια είχε υποσχεθεί μονιμοποίηση.
3. Να λάβει απόφαση για την ανανέωση του στόλου απορριμματοφόρων του Δήμου στο βαθμό που απαιτείται και στην εφαρμογή της σωστής συντήρησης όλων των οχημάτων ώστε να είναι ασφαλή και
4. Να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Δήμου και όχι εφαρμογή ή επέκταση των ανταποδοτικών τελών που επιβαρύνει τους δημότες. Να μην εκχωρήσει κανένα ανταποδοτικό τέλος προς όφελος των εργολάβων επιχειρηματιών.

Τελικά, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Παλαιολόου να «ξεσπά» λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μαχαίρι στην καρδιά να βλέπεις την πόλη σου γεμάτη σκουπίδια» και να υπεραμύνεται των ενεργειών τους. «Ήρθα να προσφέρω στον τόπο μου και να συνεργαστώ. Αυτά ξέρω, αυτά κάνω», κατέληξε. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβαρυνθεί ούτε ένα σεντ ο πολίτης.

Άλλα θέματα και εντάσεις
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε για το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά λέγοντας ότι προχωράει από τις ΠΕΔ Νοτίου και Βορείου Αιγαίου στα ευρωπαϊκά όργανα και ότι χθες επρόκειτο να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή της ΚΕΔΕ, στην οποία Αντιπρόεδρος είναι ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, και μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κ. Πατούλη, θα προχωρήσουν σε ενέργειες ζητώντας από την κυβέρνηση να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Υψηλάντης προέβη σε μία καταγγελία για αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία στα «Καβουράκια» οι οποίες, όπως είπε, ξηλώθηκαν μετά από καταγγελίες. Επίσης, ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες άμμου από φορτηγά του Δήμου και ζήτησε να μάθει πώς και γιατί έγινε αυτό.
Την έκπληξή του εξέφρασε ο Δήμαρχος ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του εντεταλμένου για τις παραλίες κ. Βασίλη Ψυλλάκη, ο οποίος είπε ότι πράγματι κάποιοι προχώρησαν σε ενέργειες διαμόρφωσης της παραλίας και έριξαν μπετόν και αμέσως ο ίδιος πήγε επιτόπου με την ΚΥΔ, βγήκε πρωτόκολλο και κατεδαφίστηκε η κατασκευή. Όσο για την άμμο, είπε ότι λόγω καιρού κάθε χρόνο μεταφέρουν άμμο στη συγκεκριμένη παραλία εδώ και τριάντα χρόνια και εξέφρασε την ενόχλησή του για τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο κ. Υψηλάντης.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Δώρος Κωνσταντίνου, ο οποίος ήρθε στην προχθεσινή συνεδρίαση και όταν πήρε το λόγο εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση στον κόμβο στο Φαληράκι λέγοντας ότι υπάρχει μελέτη διαβαθμιδική με την Περιφέρεια, 75 χιλιάδων ευρώ και αντί να υλοποιηθεί προ δεκαημέρου διαπίστωσε ότι έχει τοποθετηθεί τσιμεντοσωλήνας στη μέση του δρόμου και ενώ στο σημείο έχει χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.
Απαντώντας ο Δήμαρχος, είπε ότι είναι όπως τα λέει ο κ. Κωνσταντίνου και αναφέρθηκε στις διαδικαστικές δυσκολίες που τελικά τους οδήγησαν να κάνουν αυτό. Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την έκπληξή του που η Υπηρεσία συναίνεσε σ’ αυτό και είπε ότι δεν θα ψηφίσει το θέμα γιατί πρόκειται για «κατάντια». Πάντως, ο Δήμαρχος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η υπηρεσία δεν αποδέχεται τον τσιμεντοσωλήνα γι’ αυτό και προτείνουν τη δημιουργία ενός μικρού κυκλικού κόμβου.

Ένταση επικράτησε, τέλος, σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης μεταξύ του Δημάρχου και του μέλους της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κας Ευαγγελίας Παναή όταν η τελευταία άσκησε κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο δρόμο έξω από το αεροδρόμιο αλλά και στην παραλία Παραδεισίου. Ο Δήμαρχος ανταπάντησε ότι από τις 5 Μαΐου που προσέλαβαν τους 40 εργαζομένους για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες έχουν σαρώσει το νησί. Η…παρότρυνσή του, όμως, ότι δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο την κατάσταση μπροστά στο σπίτι μας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συμβούλου που ζήτησε από τον Δήμαρχο να το πάρει πίσω.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια

Αποφασισμένο το Λιμενικό Ταμείο να καθαρίσει την είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς από τα παρατημένα σκάφη!