Όλα έτοιμα για τη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων

Όλα έτοιμα για τη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων

Όλα έτοιμα για τη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 537 ΦΟΡΕΣ

Θα διεξαχθεί στη Ρόδο από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου

To διάστημα από 19 έως 24 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Ρόδο η 22η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων με τη συμμετοχή ομάδων από είκοσι χώρες.

Εκτιμάται ότι περίπου 200 μαθητές ηλικίας έως 15,5 ετών θα φιλοξενηθούν αυτό το διάστημα στο νησί μας, προκειμένου να πάρουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στα εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία». Για τις υπόλοιπες μέρες η οργανωτική επιτροπή έχει προγραμματίσει παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα επιτρέψουν στα παιδιά να γνωρίζουν τον τόπο μας.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός θα είναι τετράωρης διάρκειας, σε αυτόν θα τεθούν τέσσερα θέματα μαθηματικών, ενώ η ομάδα κάθε χώρας που θα πάρει μέρος αποτελείται από έξι μαθητές οι οποίοι έχουν ήδη επιλεγεί μέσα από διάφορες διαδικασίες.

Τους διαγωνιζόμενους θα βαθμολογήσουν έλληνες βαθμολογητές καθώς όπως ισχύει σε κάθε διοργάνωση τις επιτροπές βαθμολόγησης αποτελούν ειδικοί της χώρας που διοργανώνει και φιλοξενεί την Ολυμπιάδα.

Για τη διεξαγωγή στη Ρόδο του σημαντικού αυτού γεγονότος παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές και υποστηρικτές της, κατά την οποία τονίστηκε ότι μόλις το Σεπτέμβριο η Ελλάδα ενημερώθηκε ότι θα αναλάβει τη διοργάνωση του γεγονότος αυτού, καθώς η Μολδαβία που είχε επιλεγεί δήλωσε κώλυμα, αιφνιδιαστικά, και μόλις το Δεκέμβριο επελέγη η Ρόδος.

Η περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα δια βίου μάθησης Χαρούλα Γιασιράνη, αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, στο παράρτημα Ρόδου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης στο νησί, στη συμβολή της στη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το νησί, όχι μόνο θέλει αλλά και μπορεί να διοργανώνει τέτοια σημαντικά γεγονότα, προσθέτοντας ότι η συνεννόηση και η συνεργασία έχουν σπουδαία αποτελέσματα.

Ακολούθησε ο αντιδήμαρχος Ρόδου υπεύθυνος για θέματα παιδείας Γιάννης Κορωναίος, τονίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ψήφισε ομόφωνα τη στήριξη στη διοργάνωση, καλύπτοντας μέρος των εξόδων φιλοξενίας των μαθητών. Όπως είπε, ο δήμος είναι παρών στα μεγάλα γεγονότα που φιλοξενούνται στο νησί, καθώς επιθυμεί να φεύγουν οι φιλοξενούμενοί μας με τις καλύτερες εντυπώσεις ώστε να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος Ρόδου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Αργύρης Γαμβρέλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η 22η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα είναι η τρίτη μεγάλη διοργάνωση που αναλαμβάνει, και είχε στη διάθεσή του μόνο πέντε μήνες για τις προετοιμασίες.

Όμως παρά τις δυσκολίες και το μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε το ακατόρθωτο, και μάλιστα να αναδείξει και τη Ρόδο καθώς το σήμα της διοργάνωσης είναι ο αστρολάβος που κατασκεύασε πριν από πολλούς αιώνες ο Ίππαρχος ο Ρόδιος, ο μεγαλύτερος αστρονόμος της αρχαιότητας, ο οποίος μεγάλωσε και έζησε στη Ρόδο.

Παίρνοντας το λόγο ο Τάσος Σωτηράκης πρόσθεσε ότι στον αστρολάβο βασίστηκε η εξερεύνηση για 18 αιώνες, και φυσικό είναι να σηματοδοτεί τη Ρόδο. Για αυτό και επελέγη από το παράρτημα να αποτελέσει το σήμα της Βαλκανιάδας και μάλιστα θα είναι και πάνω στα μετάλλια. Θα δοθούν χρυσό, αργυρό και χάλκινο αφού καθοριστεί η βάση της βαθμολογίας.

Ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» Κυριάκος Κυριακούλης, μίλησε για την ευθύνη και την αγωνία διεξαγωγής της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων, τονίζοντας ότι το σχολείο ανταποκρίθηκε αμέσως και στήριξε το διαγωνισμό και τέλος η σχολική σύμβουλος φυσικής αγωγής Μάντα Φατσέα, ανέδειξε την ουσιαστική συμβολή των εθελοντών στη διοργάνωση, καθώς οι ανάγκες ήταν μεγάλες και ποικίλες και δεν υπήρχε δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οι φιλοξενούμενοι διαφορετικά.

Διαβάστε ακόμη

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου

Το Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου υποδέχτηκε Πορτογάλους μαθητές στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus