H Iσμήνη Παπαϊωάννου ως προσωπικότητα

H Iσμήνη Παπαϊωάννου ως προσωπικότητα

H Iσμήνη Παπαϊωάννου ως προσωπικότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1031 ΦΟΡΕΣ

Της Μαίρης Παπανδρέου

Η Ισμήνη Παπαϊωάννου, υπήρξε προσωπικότητα χαμηλών τόνων, που τιμούσε τις γυναίκες, την επιστήμη που υπηρετούσε, τις δημοκρατικές αρχές. Η Ρόδος, έχασε μια ξεχωριστή γυναίκα, που κοσμούσε τη Ροδιακή κοινωνία, χωρίς τυμπανοκρουσίες.


Η Ισμήνη Παπαϊωάννου, σύζυγος του αείμνηστου επίσης Σάββα Παπαγεωργίου, έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης, για το ήθος της, για την ενσυνείδητη άσκηση του επαγγέλματος που είχε επιλέξει να ασκεί, για το ενδιαφέρον της για τα κοινά και την προσφορά της στην ευρύτερη Δημοκρατική παράταξη. Την γνώρισα μόλις άνοιξε το δικηγορικό της γραφείο, στην πλατεία Κύπρου, ακριβώς δίπλα στο γραφείο του συζύγου της Σάββα Παπαγεωργίου.

Είχα τη χαρά και την τιμή, να πάρω την πρώτη της συνέντευξη. Μου έκανε εντύπωση, πως είχαν δύο ξεχωριστά δικηγορικά γραφεία, δίπλα-δίπλα, αλλά με ανεξάρτητες εισόδους. Δύο γραφεία απέριττα, αλλά γεμάτα φως και γλάστρες με λουλούδια, που με εντυπωσίασαν. Χαμογελαστή πάντα και προσηνής, μου εξήγησε πως είχαν αποφασίσει να διατηρούσαν ξεχωριστά γραφεία, από σεβασμό στους φίλους/πελάτες που κάποιες φορές επιζητούσαν απόλυτη διακριτικότητα. Αυτός ο «σεβασμός» για τον συνάνθρωπο που αντιμετώπιζε νομικά – και όχι μόνον – προβλήματα, φανέρωνε την αγάπη της και το γνήσιο ενδιαφέρον της για τον συμπολίτη.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της «Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών», που ξεκίνησε με στενή και εποικοδομητική συνεργασία γυναικών, που ανήκαν σε όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, που είχαν εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ισμήνη Παπαϊωάννου, «συνδετικός κρίκος», όλων των διαφορετικών πολιτικών θέσεων, πάντα κατάφερνε να «ενώσει» θέσεις και απόψεις, να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις συνεργασίας, θέτοντας κοινούς στόχους και κοινά κίνητρα. Ήταν ένα από τα πολλά επιτεύγματά της, να δημιουργεί θετικά αισθήματα, ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις.

Προσωπικότητα έντονη, εξωστρεφής αλλά πάντα χαμογελαστή και προσηνής. Παράδειγμα προς μίμηση, η σχέση της με τον σύντροφο της ζωής της, καθώς «συμπλήρωνε» τον λιγομίλητο σύζυγό της Σάββα Παπαγεωργίου, που όμως τους ένωνε η αγάπη τους για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους, για τους συνανθρώπους. Οι συναντήσεις με τα στελέχη της «Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών», ιδιαίτερα με την αείμνηστη δυναμική Ρένα Κάσδαγλη, την Έλλη Παρασκευά, τη Ζωή Φωτεινού, την Όλγα Ολυσσαίου, πάντα εποικοδομητική μέσα σε χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Όταν της το επέτρεπαν τα πολλά της επαγγελματικά καθήκοντα, παρακολουθούσε τις Φιλολογικές συναντήσεις της «Συντροφιάς της Τετάρτης», όπου μόνιμα μέλη ήταν η Μάρω Βαμβουνάκη, η Ρένα Κάσδαγλη, η Ρένα Ηρωνία, η Έλλη Παρασκευά, η Ζωή Φωτεινού, η Τίτσα Πιπίνου, η Μαρία Μαύρου, ο Νίκος Κάσδαγλης, κ.α. Πάντα ενημερωμένη και σε θέματα Λογοτεχνικά, οι συζητήσεις μαζί της, ενημερωτικές, χαρούμενες.

Ο αδόκητος θάνατος του συντρόφου της ζωής της, αγαπημένου της Σάββα Παπαγεωργίου, την κλόνισε έτσι και τόσο, που αποσύρθηκε από κοινωνικές δραστηριότητες και αφοσιώθηκε στα πολύ αγαπημένα της εγγόνια. Άφησε την δικηγόρο κόρη της, να συνεχίσει το έργο της στο χώρο της Δικηγορίας, που τόσο ευσυνείδητα είχε υπηρετήσει επί πολλές δεκαετίες.

Η Ρόδος, έχασε μια εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα, που υπηρέτησε την επιστήμη της και τους δημοκρατικούς θεσμούς, με συνέπεια, γνώση και αγάπη. Ισμήνη, οι φίλοι σου, πάντα θα σε θυμούνται με εκτίμηση και ανείπωτη αγάπη.
Καλό σου ταξίδι.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Σπυρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"