«Ευθεία υποκρισία» του Δήμου Ρόδου καταγγέλλει η παράταξη ΔΑΣ-ΟΤΑ

Στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου όπου εν μέσω διαφωνιών και αντιπαραθέσεων η Δημοτική Αρχή «πέρασε» τη συμπληρωματική σύμβαση με τον ιδιώτη-εργολάβο στην καθαριότητα, η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ δια της επικεφαλής της κας Ντέπυς Μιχαηλίδη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων στο Δήμο της Ρόδου, κάνει λόγο για «ευθεία υποκρισία».

Σε δηλώσεις της, χθες, η κα Μιχαηλίδου είπε ότι, στη συνεδρίαση του δ.σ. την περασμένη Τρίτη, με πλειοψηφούσα μόνο τη Δημοτική Αρχή, ουσιαστικά δόθηκε άλλο ένα κομμάτι της καθαριότητας στον ιδιώτη-εργολάβο, ύψους 1.800.000 χιλιάδων ευρώ, με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν ανάγκες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί, άνοιγμα νέων ξενοδοχείων με χιλιάδες κλίνες στο νησί, κρουαζιέρα κτλ.

Από την πλευρά τους, λοιπόν, κάνουν λόγο για «ευθεία υποκρισία» της Δημοτικής Αρχής αφού, όπως λένε, από τη μια αποκαλεί τους απολυμένους συμβασιούχους-παρατασιούχους συνεργάτες της, φίλους κτλ. και από την άλλη ένα ακόμα κομμάτι του έργου της καθαριότητας το παραδίδει στον εργολάβο.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, η κ. Μιχαηλίδου, εάν πραγματικά ήταν στο πλευρό τους, θα προχωρούσε και στην πρόταση που κατέθεσε το Δ.Σ. του Συλλόγου η οποία έγκειται στο να πιέσουν τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη να βγάλει νομοθετική ρύθμιση άμεσα, όπως είχε υποσχεθεί το προηγούμενο διάστημα, ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. 

«Κοροϊδία παίχτηκε στην πλάτη τους από την κυβέρνηση», είπε, ακόμη, η ίδια και ανέφερε ότι «πετάχτηκαν έξω», από αυτούς μπήκαν μόνο 10 άτομα ενώ η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει, βάσει των αναγκών της, μόνο 75 τη στιγμή που και οι 130 δεν έφθαναν. Με το να ζητήσει λιγότερους απ’ ότι χρειάζεται πραγματικά, θεωρούν, λοιπόν, ότι από την αρχή οι βλέψεις τους ήταν να δώσουν στον ιδιώτη το κομμάτι αυτό.

Αλλά και με το νέο νόμο του «Κλεισθένη» που ψηφίστηκε, πιστεύουν ότι προχωρούν στην ανταποδοτικότητα και άλλων υπηρεσιών όπως το Πράσινο, κάτι που έχει να κάνει και με την αύξηση των τελών. Για τον λόγο αυτό, πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη κατεύθυνση ιδιωτικοποιήσεων.

Ανέφερε, ακόμη, η κυρία Μιχαηλίδου ότι κάθε μέρα υπάρχουν παράπονα για την καθαριότητα και έξω στα χωριά υπάρχουν προβλήματα, κάτι που σημαίνει ότι η απόλυση των 130 αυτών εργαζόμενων επηρέασε την ποιότητα ζωής των δημοτών. 

Και είπε, ακόμη: «Πάει να πει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν αναγκαίοι. Δηλαδή, δεν είναι ότι τους χρειαστήκαμε ένα διάστημα και μετά τους πετάμε έξω. Είναι πάγιες ανάγκες που κάλυπταν».

Για τους οκτώ από τους παρατασιούχους που προσέφυγαν στα Δικαστήρια και κέρδισαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, όπως είπε με τους απολυμένους έχουν τακτική και συνεχή επικοινωνία. Μάλιστα, προχθές η Επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί είχε συνάντηση μαζί τους στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου για να δουν πως θα προχωρήσει η διαδικασία.

Οι οκτώ κατέθεσαν προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και η προσωρινή διαταγή δόθηκε. Στις 25 Ιουνίου θα εκδικαστούν και υπάρχει δυνατότητα για μία ακόμη αναβολή. Πέραν του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, όμως, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και επειδή γνωρίζουν ότι η πολιτική δεν είναι γενικότερα υπέρ του εργαζόμενου, θεωρούν ότι παίζονται διάφορα παιχνίδια. 

Το θέμα, κατά τους ίδιους, είναι ότι δεν μπορούν να πατάνε σε δύο βάρκες: Ή είναι με τον εργαζόμενο ή δεν είναι και το δικαίωμα στην εργασία το έχουν όλοι. Η ανάγκη της καθαριότητας είναι πάγια αλλά, όπως είπε, είναι γνωστό και υπό ποιες συνθήκες εργάζονται οι εργαζόμενοι στον εργολάβο. 

Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει υπηρεσία στο Δήμο που να μην έχει ανάγκη από προσωπικό και ειδικά το εργατικό προσωπικό που είναι στον τομέα της καθημερινότητας. «Έχουμε γεμίσει τις υπηρεσίες με εργαζόμενους της κοινωφελούς, του ΟΑΕΔ και τους λέμε και ωφελούμενους, με μισθό των 400 και των 500 ευρώ που θα εργαστούν για δύο, πέντε, οκτώ μήνες στο Δήμο και μετά θα βγουν πάλι στην ανεργία.

Δηλαδή, τους στερούν την αξιοπρέπειά τους σε μία ζωή φυσιολογική», κατέληξε η κα Μιχαηλίδου και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και να κατεβούν με το ΠΑΜΕ στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης 30 Μαΐου στην πλατεία Κύπρου για απεργιακή συγκέντρωση.