“Πρωταγωνίστρια” θα είναι φέτος η Μεσαιωνική Πόλη

«Πρωταγωνίστρια» αναμένεται να είναι φέτος η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου καθώς το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτισμού, όπως έχει χαρακτηριστεί το 2018, συμπίπτει με την επέτειο των τριάντα χρόνων από την ένταξή της στον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ο Δήμος, μαζί με τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, σχεδιάζει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους μία σειρά εκδηλώσεων που όλοι ελπίζουν ότι θα κορυφωθούν με την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για το εμβληματικό αυτό Μνημείο της χώρας μας.

Ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Τέρης Χατζηιωάννου, έκανε μία σύντομη αναφορά κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Παρ’ όλο, λοιπόν, που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα για τα σχέδια του Δήμου και το πρόγραμμα που ετοιμάζεται για τον εορτασμό αυτό, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τον Δήμο να περιμένει μία τυπική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για να καταρτίσει το πρόγραμμα και να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Δηλαδή, ο Δήμος αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου προκειμένου να αξιοποιήσουν κάποιους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, μέσα από συνεργασία δηλαδή της Εφορείας, της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, λοιπόν, στα σχέδιά τους είναι να ανοίξουν για το κοινό γύρω στους τριάντα χώρους και να φιλοξενηθούν εκεί διάφορες εκθέσεις, όπως αγιογραφίας, ζωγραφικής, ανθοκομίας, ακόμα και μουσικές εκδηλώσεις κτλ. στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των τριάντα χρόνων.

Σ’ αυτό το πρόγραμμα θα ενταχθεί και μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αυτό, λοιπόν, ο Δήμος το μεθοδεύει να κορυφωθεί προς τα τέλη της σεζόν, αρχές Νοεμβρίου, με ένα διήμερο συνέδριο, κατά κάποιον τρόπο, το οποίο θα κλείσει με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Ως γνωστόν, μετά την επίσκεψη εδώ της Υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, συστάθηκε μία Επιτροπή για το θέμα αυτό και όλο αυτό το διάστημα υπάρχει μία επαφή και μία συνεργασία.

Δηλαδή, θέλουν να συνδυάσουν την πολύ σημαντική αυτή επέτειο μαζί με τον ΟΠΠΠΚ έτσι ώστε να προσκαλέσουν Δημάρχους από πόλεις που ανήκουν στον Οργανισμό και να καταπιαστούν με θέματα που αφορούν πόλεις που φιλοξενούν Μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Για παράδειγμα, πώς γίνεται η διαχείριση της κρουαζιέρας σε ιστορικούς τόπους, ποιες είναι οι παρενέργειες που δημιουργούνται, πώς εντάσσεται η ψηφιακή τεχνολογία, προβλήματα της καθημερινότητας κτλ. Τέτοιοι είναι ο Δήμαρχος της Βαλέτα της Μάλτας, του Ντουμπρόβνικ κ.α. Δηλαδή, θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό για το παρελθόν, τι πέτυχε και τι δεν πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια, να μελετήσουμε το νομικό πλαίσιο και να σχεδιάσουμε μία πολιτική για το μέλλον.

Στο Δήμο της Ρόδου, λοιπόν, ευελπιστούν ότι στο τέλος όλων αυτών των εκδηλώσεων, προς τα τέλη της φετινής σεζόν δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί η δουλειά που γίνεται αυτό το διάστημα όσον  αφορά στην πρόταση του Δήμου για τη νέα προγραμματική σύμβαση (σ.σ.) η οποία να έχει μία προοπτική. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο Δήμος θέλει μία π.σ. που να έχει οικονομικό αντικείμενο,  αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να συντηρηθεί το Μνημείο.

Έτσι, βρίσκονται σε μία συνεργασία με το Υπουργείο για τους τρόπους που θα μπορούσαν να αντληθούν πόροι γι’ αυτό.  Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηιωάννου, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα οικονομικό μοντέλο αλλά πρέπει να έχει και μία προοπτική.

Έτσι, η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης επεξεργάζεται κάποιες προτάσεις και τη χρηματοδότηση την διαπραγματεύεται μαζί με το Υπουργείο.

Για παράδειγμα, το ΤΑΠΑ έχει 200 ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη και εξετάζουν πώς μπορούν να βρουν ένα σχέδιο αξιοποίησής τους, ενοικίαση, πώληση κτλ. και ένα μέρος των πόρων αυτών θα μπορούσε να επιστρέφει στη Μεσαιωνική Πόλη. Σ’ αυτό, μάλιστα, είχε κάνει αναφορά και η Υπουργός.

Βέβαια, εδώ μπαίνουν και άλλες διαστάσεις αφού εάν εστιάσουμε μόνο σε ένα οικονομικό μοντέλο,  δεν θα έχει ζωή η Παλιά Πόλη μιας και τα ακίνητα θα αξιοποιούνται μόνο για εμπορική χρήση και το χειμώνα θα είναι άδεια. Μην ξεχνάμε ότι πάγιος στόχος του Δήμου εδώ και δεκαετίες είναι η συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού μέσα στο Μνημείο αφού αυτό είναι η «πηγή ζωής» του. Ωστόσο, ανέκαθεν υπήρχαν προβλήματα μια και η ζωή «εντός των τειχών» έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με αυτήν των υπολοίπων στη Νέα Πόλη.

Σ’ αυτό ήρθε να προστεθεί τα τελευταία χρόνια και το Airbnb με την πλειοψηφία των κατοίκων να αξιοποιούν τα ακίνητά τους μέσω της γνωστής πλατφόρμας. Ο φόβος λοιπόν-εάν δεν έχει συμβεί ήδη-είναι ότι σιγά-σιγά η Παλιά Πόλη εγκαταλείπεται από τους μόνιμους κατοίκους της.

Τα σχέδια των προηγούμενων χρόνων από το Δήμο και άλλους φορείς έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις ως φαίνεται, και τώρα ψάχνουν καινούργιους τρόπους για τη συγκράτηση του πληθυσμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Ανάμεσα στις σκέψεις είναι, ακόμη, και να εξετάσουν τη μείωση στους λογαριασμούς όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Το θέμα είναι, βέβαια, μέχρι να ξεκινήσουν τα σχέδια να υλοποιούνται, σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται το Μνημείο και πόσοι από τους μόνιμους κατοίκους του θα εξακολουθούν…να αντιστέκονται και να θέλουν να μένουν σ’ αυτό…