Ο Δωδεκανήσιος γυναικολόγος που προγραμματίζει «τρισδιάστατη χειρουργική»

Ο Δωδεκανήσιος γυναικολόγος που προγραμματίζει «τρισδιάστατη χειρουργική»

Ο Δωδεκανήσιος γυναικολόγος που προγραμματίζει «τρισδιάστατη χειρουργική»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 11651 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για τον Γιάννη Χατζήπαπα από την Όλυμπο Καρπάθου

Διάγνωση αλλά και προετοιμασία γυναικολογικής χειρουργικής επέμβασης με τρισδιάστατη τεχνολογία εφαρμόζουν το τελευταίο διάστημα οι γιατροί της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία διευθύνει ο καθηγητής Δημήτρης Λουτράδης στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην κλινική έχει ξεκινήσει ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, όπου με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας οι γυναικολόγοι μετατρέπουν τις δύο διαστάσεων ανατομικές εικόνες της μήτρας ασθενών, όπως αυτές προκύπτουν από τον μαγνητικό τομογράφο, σε τριών διαστάσεων απεικόνιση για την καλύτερη διάγνωση, αλλά και προετοιμασία των χειρουργών πριν από την επέμβαση.

Ταυτόχρονα, πήγαν ένα βήμα πιο πέρα: προχώρησαν στην τρισδιάστατη εκτύπωση της μήτρας μιας ασθενούς με εικόνα «διθαλάμου» μήτρας (μικρό διάφραγμα) και ενδοτοιχωματικό ινομύωμα, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Δωδεκανήσιος γυναικολόγος
«Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που γίνεται τρισδιάστατη εκτύπωση μήτρας ασθενούς», σημειώνει στην «Κ» ο υπεύθυνος του προγράμματος, διευθυντής του ΕΣΥ Γιάννης Χατζηπαπάς, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει αυτή την «πρωτιά» στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα (Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών) έως τις 3/06/2018.

Ο Γιάννης Χατζήπαπας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Όλυμπο Καρπάθου. Πατέρας του ήταν ο αείμνηστος Κομνηνός Χατζήπαπας, ένας άνθρωπος με εξαιρετική προσφορά στα κοινά, καθώς είχε διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος στην Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Συλλόγων και στο Σύλλογο Ολυμπιτών «Η Βρηκούς».

Ο Γιάννης Χατζήπαπας, γεννήθηκε το 1960. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο – Λύκειο Ρόδου και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός στο Γεννάδι, και στο Νοσοκομείο Ρόδου, ενώ εξειδικεύτηκε στα Νοσοκομείο της Πάτρας.

Στη συνέχεια πραγματοποιησε πρόσθετες σπουδές (λαπαροσκοπική) στην Αγγλία για τρία τουλάχιστον χρόνια. Πρόκειται για έναν εξαίρετο επιστήμονα κι έναν εξαίρετο άνθρωπο.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η σημασία της τρισδιάστατης απεικόνισης και εκτύπωσης οργάνων για έναν χειρουργό είναι τεράστια, αφού μπορεί να σχεδιάσει με ακρίβεια το χειρουργείο.

«Πριν μπεις στο χειρουργείο, πρέπει να είσαι απολύτως προετοιμασμένος για τον “πόλεμο”», σημειώνει και εξηγεί, «σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβάνεται στον προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών με προβλήματα στη μήτρα και η μαγνητική τομογραφία. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να παίρνουμε τις εικόνες της μήτρας από τον μαγνητικό τομογράφο και με τη χρήση ειδικού λογισμικού να τις ανασυνθέτουμε σε τρισδιάστατη έγχρωμη εικόνα, η οποία μπορεί να εκτυπωθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, με αποτέλεσμα ο γιατρός να έχει στη διάθεσή του ένα πρόπλασμα της μήτρας της συγκεκριμένης ασθενούς.
Έτσι απεικονίζεται με ακρίβεια η εξωτερική και η εσωτερική δομή της μήτρας, καθώς και η παθολογία της, δηλαδή ενδεχόμενες ανατομικές ανωμαλίες και όγκοι».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζήπαπα, «ιδιαίτερη σημασία έχει η συγκεκριμένη εφαρμογή στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, όπου, σε αντίθεση με το κλασικό χειρουργείο, ο χειρουργός δεν έχει την αίσθηση της αφής. Θετικές είναι οι προεκτάσεις της τρισδιάστατης εκτύπωσης και στη χειρουργική εκμάθηση και εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών», επισημαίνει.
Προς το παρόν, το πρόγραμμα είναι σε πρώιμο ερευνητικό επίπεδο.

Άλλωστε, η τεχνολογία της τρισδιάστατης απεικόνισης έχει προχωρήσει πέρα από το ερευνητικό επίπεδο μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα για νεογνά με καρδιοπάθειες και για τα οποία η καλή προετοιμασία του χειρουργού πριν την επέμβαση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Προς μια νέα εποχή
«Πιστεύω ότι οδεύουμε προς μια εποχή όπου η τρισδιάστατη απεικόνιση οργάνων ασθενών θα συνταγογραφείται στην καθημερινή κλινική πράξη, όπως συμβαίνει με άλλες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις», σημειώνει ο κ. Χατζήπαπας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερευνητική ομάδα απαρτίζουν ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Πρωτόπαπας, ο επιστημονικός συνεργάτης Νικόλαος Καθοπούλης και η ακτινολόγος Παναγιώτα Σιέμου – Χατζήπαπα, σύζυγος του Γιάννη Χατζήπαπα, γιατρός ακτινολόγος, που σπούδασε αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια έκανε εξειδικευμένες σπουδές στη Γερμανία με υποτροφία.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο