Διεθνής διαγωνισμός από τον δήμο για τις λάμπες LED

Διεθνής διαγωνισμός από τον δήμο για τις λάμπες LED

Διεθνής διαγωνισμός από τον δήμο για τις λάμπες LED

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 307 ΦΟΡΕΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διακήρυξη για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λάμπες LED, όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλα θέματα μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα.

Καταρχήν, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ενόψει και του δεύτερου αναπτυξιακού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρειά μας (σ.σ. στις 5 και 6 Ιουνίου στη Σύρο).

Ο κ. Χατζηδιάκος, θα βρίσκεται εκεί με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ωστόσο επιθυμεί να προωθήσει και θέματα της περιοχής μας που έθιξαν οι Υπουργοί στο συνέδριο της Ρόδου αλλά δεν ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, όμως, γίνονται συνεννοήσεις με τους Υπουργούς. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα δύο ΣΔΙΤ, και η διαβεβαίωση από πλευράς του κ. Πιτσιόρλα είναι ότι αυτή την εβδομάδα θα συναντηθεί με τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη αφού θεωρεί ότι τα δύο ΣΔΙΤ, δηλαδή η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ και το μεγαλεπίβολο σχέδιο του Δήμου για τα δέκα σχολικά κτίρια, βρίσκονται ψηλά στη λίστα.

Χθες, ο Δήμαρχος επικοινώνησε και με τον τεχνικό σύμβουλο, τον κ. Νίκο Στρατηγέα, που έχει αναλάβει τη μελέτη των σχολικών κτιρίων ο οποίος και έχει ένα ραντεβού σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της διυπουργικής απόφασης. Ο κ. Χατζηδιάκος θεωρεί ότι με αυτά τα δύο μεγαλόπνοα σχέδια ανοίγουν μεγάλοι ορίζοντες στους δύο τομείς. Επίσης, είναι πολλά τα χρήματα τα οποία θα διοχετευθούν στην τοπική κοινωνία, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και το αποτέλεσμα θα είναι τεράστιο όπως και το όφελος για το νησί.

Όπως είπε, πιστεύει μέχρι το αναπτυξιακό συνέδριο να έχουμε μία θετική ανακοίνωση ως προς αυτό.

Για τα LED
Όπως έκανε γνωστό, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος, αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν τη διακήρυξη ώστε μέχρι τα μέσα Ιουνίου να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή οι όροι της διακήρυξης για να προχωρήσουν στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για την αντικατάσταση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού (σ.σ. πλην περιφερειακού και εθνικού δικτύου), που είναι περίπου 30 χιλιάδες λαμπτήρες, με λάμπες LED. Μάλιστα, όπως είπε, θα επιδιώξουν μέχρι τον Οκτώβριο να έχει γίνει ο διαγωνισμός. Δηλαδή, αν μέχρι τις 15 Ιουνίου περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, από εκεί και πέρα η διεθνής διακήρυξη θέλει ένα ελάχιστο χρόνο 40 ημερών για δημοσίευση στην ευρωπαϊκή εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός είναι ενιαίος για όλο το νησί, πλην της Μεσαιωνικής Πόλης που έχει τρεισήμισι χιλιάδες λάμπες, ωστόσο εκεί απαιτούνται εγκρίσεις της αρχαιολογίας και επιπλέον δεν συνάδει ο λευκός φωτισμός με το Μνημείο.

Ο ανάδοχος πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εργολαβία μέσα σε οκτώ μήνες και από εκεί και πέρα για δώδεκα χρόνια θα έχει την ευθύνη της συντήρησής του, ακόμη εντός 24ωρων ορών είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά οποιαδήποτε βλάβη ενώ θα πληρώνεται από τα ανταποδοτικά της ΔΕΗ. Οι ειδικοί λένε ότι με τις λάμπες LED θα υπάρχει εξοικονόμηση της τάξεως του 60% αλλά και με 30% θα είναι ευχαριστημένος ο Δήμαρχος μια και αυτό θα είναι προς όφελος του καταναλωτή.

Τα κιόσκια της ανακύκλωσης
Στην Αθήνα ο Δήμαρχος είχε, επίσης, συνάντηση για την παλιά σύμβαση που είχε συνάψει ο Δήμος με την Εταιρία Ανταποδοτική όσο αφορά στα σπιτάκια της ανακύκλωσης. Όπως είπε, ήδη ολοκληρώθηκαν οι τέσσερις νέες βάσεις και θα απομακρυνθούν και από την είσοδο της πόλης στην Ψαροπούλα αλλά και από τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης στην Κολώνα γιατί όπως είπε θεωρεί ότι προσβάλουν και την αισθητική.

Έτσι, ήδη έχουν χωροθετηθεί και από την πολεοδομία και βέβαια έχει εγκριθεί η μεταφορά τους και από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Η μία θέση θα είναι στο Κορακόνερο, στο αθλητικό κέντρο, όπου εκεί έχει χιλιάδες παιδιά μια το θέμα είναι η καλλιέργεια της συνείδησης για την ανακύκλωση στα μικρά παιδιά. Και η άλλη θέση είναι στο πάρκο

Γοργοποτάμου (σ.σ. επί της Εθνικής Αντιστάσεως) που ο Δήμος έχει σχεδιάσει να γίνει περιβαλλοντικό. Αυτή τη στιγμή, ως γνωστόν, έχει μετατραπεί σε…πάρκινγκ ωστόσο θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο θέμα του πάρκινγκ. Δηλαδή, κάθετα προς τις πλάγιες πλευρές του πάρκου θα μπορούν να σταθμεύουν αυτά τα 40 αυτοκίνητα.

Παράλληλα, στην Αθήνα, υπέγραψε ένα ακόμη συμβόλαιο και αυτή την εβδομάδα έρχεται ακόμα ένα νέο απορριμματοφόρο από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης ενώ είδε και τα δύο μικρά για τα οποία ευελπιστεί ότι σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμα και θα υπογράψουν τη σύμβαση και γι’ αυτά. Σημειώνεται ότι αυτά τα τελευταία έχουν τις προδιαγραφές για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τη Μεσαιωνική Πόλη και τη Λίνδο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας που γίνεται μέσα από τα σχολεία, την ερχόμενη Παρασκευή διοργανώνουν μαζί με την ΕΕΤΑΑ εκδήλωση στις εκατό χουρμαδιές όπου και θα συγκεντρωθούν τα σχολεία. Τη διοργανώνουν η Διεύθυνση Καθαριότητας και ο Αντιδήμαρχος κ. Παλαιολόγου προκειμένου να περάσει το μήνυμα και στα σχολεία αλλά ακόμα και στους δραστηριοποιούμενος στον τουρισμό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο επειδή βρισκόταν στη Σύρο αλλά θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα εκεί ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, έχουν τη σύμφωνη γνώμη του σχετικά με τη διϋπουργική απόφαση για τα ΣΔΙΤ.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών