Τέλος στην αναρχία θέλει να βάλει ο Δήμαρχος Ρόδου

Τέλος  στην «αναρχία» που επικρατεί στα κεντρικά σημεία της πόλης με τις… αυτοσχέδιες καταλήψεις θέσεων πάρκινγκ αλλά και τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, επιθυμεί να βάλει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει στη σύσταση μικτού συνεργείου που θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα βεβαιώνει παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στα θέματα της καθημερινότητας, μιας και,  όπως είπε, αυτά απασχολούν έντονα τους επιχειρηματίες και γενικά τους κατοίκους αυτή την περίοδο.

Καταρχάς, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η πόλη είναι το κυκλοφοριακό, μιας και το θέμα της αισθητικής αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με την  πρόσληψη των 40 εργαζομένων έστω και για δύο μήνες και το τμήμα αυτεπιστασίας που έχει επέμβει πλέον σε όλους τους πεζόδρομους.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτό», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και ανέφερε ότι πρέπει κάποια στιγμή να τηρούμε τον κανονισμό όσον  αφορά στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Όπως είπε, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν αντιμετωπίσει περιπτώσεις όπου, αυθαίρετα, καταστηματάρχες πάνε μόνοι τους μπροστά από τα κατάστημά τους και κάνουν διαγραμμίσεις με κίτρινο χρώμα προκειμένου να κάνουν μόνο εκείνοι χρήση του χώρου, άλλοι κατεβάζουν αντιαισθητικούς… τενεκέδες με λουλούδια, άλλοι βάζουν αυτοσχέδια σήματα, καρέκλες κτλ. και κλείνουν τις θέσεις στάθμευσης.

Ο κ. Χατζηδιάκος έκανε λόγο για «αναρχία», η οποία διευκολύνεται επειδή δεν διαθέτουμε πλέον δημοτική αστυνομία αφού αν υπήρχε, τα πρόστιμα θα έπεφταν… βροχή όπως και η ανάκληση των αδειών που προβλέπεται μετά από τρία πρόστιμα.

Για να αντιμετωπίσει, λοιπόν, ο Δήμος αυτό το πρόβλημα έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον Διοικητή της Τροχαίας. Έτσι, αποφάσισαν να στείλουν μία πρώτη έγγραφη ειδοποίηση σε όλους και να δουν πόσοι από αυτούς θα συμμορφωθούν και θα διαγράψουν αυτές τις παράνομες διαγραμμίσεις-γιατί, όπως είπε, το πρόστιμο είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Όταν παρέλθει, λοιπόν, αυτή η προειδοποιητική εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα, από εκεί και μετά συντονισμένα συνεργεία της τροχαίας μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου, της πρώην δημοτικής αστυνομίας, με τους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν τους κοινόχρηστους χώρους και την κυκλοφορία, θα πραγματοποιούν ελέγχους και μάλιστα ζήτησε από τον Αστυνομικό Διευθυντή να βγαίνουν καθημερινά μέχρι συμμορφώσεως των πάντων.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι το περίεργο είναι ότι, αυτοί ακριβώς που κάνουν την παρανομία, κάποια δεδομένη στιγμή έρχονται και παραπονιούνται για την αισθητική της πόλης, για το ότι τους γράφουν στους κοινόχρηστους χώρους, ότι δεν τους δίνουν περισσότερους κτλ.

«Δηλαδή, η πλεονεξία έχει φθάσει στα όριά της!», είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι την πόλη πρέπει να την προστατεύσουμε όλοι και δεν είναι ευθύνη μόνο του Δημάρχου και των υπηρεσιών του Δήμου.

Για τους κοινόχρηστους
Παράλληλα, ο Δήμαρχος, από προχθές ξεκίνησε συναντήσεις με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους αλλά και τον Πρόεδρο της δ.κ. Ρόδου για να οργανώσουν τα συνεργεία ελέγχου των κοινοχρήστων χώρων αυτή τη φορά για τις καταλήψεις. Όπως είπε, αυτά δεν θα ελέγχουν μόνο στο Νιοχώρι και γύρω από τη Νέα Αγορά αλλά θα μπουν μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη με οργανωμένο συνεργείο.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, θα μπαίνουν ταυτόχρονα τέσσερα κλιμάκια και θα βεβαιώνουν παραβάσεις, γιατί παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ώσπου να βεβαιώσει το κλιμάκιο των δύο υπηρεσιακών τη μία παράβαση, οι υπόλοιποι αυθαίρετοι καταπατητές του χώρου… τα μαζεύουν και εξαφανίζονται.

«Κοροϊδεύουν  την ίδια την κοινωνία για να μην πω κοροϊδεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και τόνισε ότι αυτό θα γίνει άμεσα αφού αν δεν ξεκινήσει από τώρα αυτή η διαδικασία, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί καθόλου την περίοδο της υψηλής τουριστικής κίνησης και πάνω απ’ όλα η εμφάνιση της πόλης και η τάξη ενδιαφέρει τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες.

Τα πάρκινγκ
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, σήμερα ο Δήμαρχος θα έχει μία συνάντηση με το Λιμενικό Ταμείο, τις υπηρεσίες των συγκοινωνιών και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων.  Καταρχήν, θύμισε ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν να διαμορφωθεί ένας χώρος στο λιμάνι της Ακαντιάς ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που είναι κοντά και γύρω από το λιμάνι.

Όπως είπε, είναι αδιανόητο στην Προμηθέως και μπροστά από το λιμάνι να έχουν δεκάδες αυτοκίνητα ή ακόμα και στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι πλατείες διαμορφώθηκαν σε χώρους στάθμευσης για να εξυπηρετήσουν τον τουρίστα, τον επισκέπτη, να έρχεται να παρκάρει εκεί και να μπορεί να επισκέπτεται τη Μεσαιωνική Πόλη έτσι ώστε να τονώνεται και η κίνηση στα καταστήματα.

Ερωτηθείς ο κ. Χατζηδιάκος σχετικά με αυτό που είχε πει παλαιότερα ότι σχεδιάζεται η μεταφορά όλων των ενοικιαζομένων εκτός του κέντρου, είπε ότι χθες ζήτησε από τις υπηρεσίες και στέλνει σχετική  επιστολή στον Διευθυντή του ΕΟΤ, στον κ. Αγαπητό Ξάνθη ζητώντας να του δώσει αντίγραφα όλων των αδειών των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων που βρίσκονται μέσα στην πόλη γιατί γραφεία που έχουν από δέκα αυτοκίνητα και πάνω υποχρεούνται να δείξουν κάποιο χώρο εκτός της πόλης, όπου θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους.
Έτσι, ζητάει τώρα, επισήμως, να του δείξουν τους χώρους για να διαπιστώσει εάν είναι νόμιμοι.

Εάν δεν είναι, θα ζητήσει από τον ΕΟΤ να πράξει τα δέοντα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ανάκληση της άδειας, όπως είπε..

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου τους είναι θετικός και θέλει να πάνε να δουν αυτούς τους χώρους για να συμβάλουν τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση μέχρι να δουν τι γίνεται σε άλλους χώρους στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση χώρων για δημιουργία πάρκινγκ. Από τη μια οι μελέτες που βρήκαν από τις προηγούμενες θητείες δεν μπορούν να εφαρμοστούν και από την άλλη η Κεντρική Διοίκηση δεν τους παραχωρεί χώρους που της ανήκουν, όπως η ΕΤΑΔ. Μάλιστα, για τους δύο τελευταίους χώρους, απέναντι από τη ΔΟΥ και πίσω από το Υγειονομείο, όπου ο Δήμος έκανε μία ήπια διαμόρφωση, η ΕΤΑΔ απέστειλε επιστολές και προειδοποιεί ότι θα κινηθεί δικαστικά.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, τέθηκε ακόμη το ερώτημα εάν πρέπει να απαγορευτεί η στάθμευση των οχημάτων κατά μήκος των τειχών της Παλιάς Πόλης και να επιτρέπεται μόνο για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Η πρόταση η δική του, που όμως απαιτείται κανονιστική διάταξη για να τεθεί σε ισχύ, είναι σε συνεννόηση με την Τροχαία, να μπει μία πινακίδα που να λέει ότι επιτρέπεται η στάθμευση μόνο για τα ενοικιαζόμενα και όχι για τους μόνιμους κατοίκους.

Δεν παρέλειψε, όμως, ο Δήμαρχος να πει ότι «το περίεργο είναι ότι οι καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται ότι δεν έχουμε χώρους στάθμευσης για τα ενοικιαζόμενα, είναι εκείνοι που πάνε πρωί-πρωί, αφήνουν το αυτοκίνητο και φεύγουν τελευταίοι στις δώδεκα τα μεσάνυχτα. Άρα, λοιπόν, από τη μια διαμαρτύρομαι ότι δεν αφήνω τον κόσμο να έρθει να επισκεφθεί την Παλιά Πόλη, από την άλλη όμως δεν κάνω εγώ αυτή την κίνηση να αφήσω το αυτοκίνητό μου π.χ. στην Ακαντιά»…

Όσον αφορά στη συγκοινωνία, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και θύμισε ότι ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση στο Ειδικό πρόγραμμα να του εγκρίνουν την προμήθεια έξι ηλεκτροκίνητων λεωφορείων προκειμένου να γίνεται αυτή η εξυπηρέτηση. Μία άλλη θέση που θα προταθεί, μετά και από συζήτηση με τις υπηρεσίες και τους εκπροσώπους των ενοικιαζομένων, είναι να μεταφερθούν στο σημείο ψηλά στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως που υπάρχει δημοτικός χώρος στάθμευσης, προκειμένου να εκτονωθεί η πόλη.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητα να δημιουργήσει πάρκινγκ στο χώρο πίσω από το Δήμο που κανονικά εξυπηρετεί τις ανάγκες των υπηρεσιών αλλά αυτή τη στιγμή, εν γνώσει τους είναι ανεξέλεγκτο.

Θα μπορούσε, λοιπόν, εάν το εγκρίνει και η Εφορεία Νεωτέρων μνημείων, να μελετήσει ο Δήμος την κατασκευή έστω ενός μικρού πάρκινγκ και ένα διώροφο εκεί θα μπορούσε να εξυπηρετήσει γύρω στα 250 αυτοκίνητα.. «Είναι επιβεβλημένο να βρούμε κάποιες λύσεις αλλά να μην κολλήσουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας που είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε ακόμη.

Αναφέρθηκε και στο Λ.Τ. που, όπως είπε, δουλεύονται τα σημαντικότερα έργα, όπως η επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου και η μελέτη που εκπονούν οι υπηρεσίες του Δήμου για τη συνέχιση της περιμετρικής μέχρι και τα σφαγεία και πίσω. ‘Ολα αυτά πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στον Ιούνιο για να υποβληθούν στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης.

Στην ίδια περιοχή, βρήκε μία μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Νικολάου, προ πενταετίας, που την είχαν κάνει εθελοντές μελετητές,  από τους οποίους και ζήτησε να την επικαιροποιήσουν αφού στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης προβλέπεται ποσό 200 χιλιάδων ευρώ για την ανάπλασή της. Όπως και στην περιοχή του Ζέφυρο στο μεγάλο κοινόχρηστο χώρο να γίνει πάρκινγκ.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η προσπάθεια αυτή τη στιγμή στοχεύει στο να αφήνουμε τα αυτοκίνητα όσο γίνεται περιμετρικά της πόλης για να αποφορτιστεί το κέντρο αφού, όπως είπε, δεν μπορούν να πάρουν δραστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας εάν δεν γίνουν βασικά έργα υποδομών.

Αυτά έχουν να κάνουν με την εξέλιξη έργων όπως το Ήχος και Φως που η Κοινοπραξία που έχει υπογράψει τη σύμβαση με το Δήμο το προχωράει με γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και σε συνάρτηση με το μείζον θέμα που είναι η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς.

Για το Θέρμαι
Τέλος, ο κ. Χατζηδιάκος ρωτήθηκε για το Θέρμαι και ανέφερε ότι έχουν αναλάβει τρεις αρχιτέκτονες με επικεφαλής τον κ. Κακούλη, έχουν ετοιμάσει μία πρόταση αισθητικής αναβάθμισης αλλά και λειτουργικής και έχουν προχωρήσει με βάσει τη νομοθεσία της πολεοδομίας που είχε χαρακτηρίσει ένα τουλάχιστον, το μεγάλο συγκρότημα, ως αυθαίρετο.

Προχθές ενημερώθηκε για μία εξέλιξη στην πολεοδομική νομοθεσία για να δουν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλιώς, όπως π.χ. να μεταφερθεί εκεί η βιβλιοθήκη της Ροδιακής Έπαυλης.  Εάν, όμως, δεν επιτραπεί να νομιμοποιηθεί ο χώρος εκείνος, αναγκαστικά θα καθαιρεθεί, θα μείνει το κεντρικό αίθριο και θα χρησιμοποιηθεί από τη ΔΕΡΜΑΕ για πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολεία κτλ. ενώ θα γίνει και αναβάθμιση του πάρκου. Σημειώνεται ότι υπάρχει φύλαξη 24ωρη.

Μετεγκατάσταση ΡΟΜΑ
Τέλος, για το θέμα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ στο χώρο που έχει υποδειχθεί, όπως είπε ο Δήμαρχος,  περιμένει εξελίξεις μετά το αναπτυξιακό από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου και την Ειδική Γραμματέα ΡΟΜΑ για την ένταξη στο πρόγραμμα και ενώ ο Δήμος πληρώνει 5 χιλιάδες ευρώ για το χώρο, του έθεσαν δέκα προϋποθέσεις.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να λυθεί το πρόβλημα πριν πάρει διαστάσεις. Ο κ. Χατζηδιάκος είπε, ακόμη, ότι αντέδρασε στις προϋποθέσεις καθώς θεωρεί ότι από αυτά τα περισσότερα δεν τα δέχεται η κοινωνία. Όπως για παράδειγμα, ένας από τους όρους είναι να έχουμε τη συναίνεσή τους για τη μετεγκατάσταση. «Είχαν τη συναίνεσή μας όταν πήγαν και εγκαταστάθηκαν παρανόμως εκεί;», είπε χαρακτηριστικά.