Απετράπη την τελευταία στιγμή το λιντσάρισμα των καθ’ ομολογία βιαστών- “γονέων”

Δηλώσεις για το μείζον θέμα της κατ' εξακολούθηση σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού των ανήλικων παιδιών έκανε χθες ο Δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Κόλιας, αναφέροντας τα εξής:

"Η Λεριακή κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές πράξεις των καθ'ομολογία βιαστών  - "γονέων", οι οποίες είναι αυτονόητο ότι είναι καταδικαστέες. Ένα γεγονός το οποίο δεν έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια κράτησης των "γονέων" - βιαστών στο ΑΤ Λέρου, πολλοί αγανακτισμένοι κάτοικοι ήθελαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να εισβάλουν στο Αστυνομικό Τμήμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς, με συζήτηση και πειθώ, στο τέλος επικράτησε η λογική και όχι ο νόμος της ζούγκλας, αποτρέποντας τα χειρότερα.

Αυτή τη στιγμή κύριο μέλημα τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της Λεριακής κοινωνίας στο σύνολό της, σε συνεργασία με της εισαγγελικές Αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, είναι η αποκατάσταση των παιδιών και η παροχή της καταλληλότερης επιστημονικής φροντίδας σε εξειδικευμένο κέντρο.

Σε αυτό το ιδιαίτερα λεπτό θέμα, ζητάω για ακόμα μια φορά τη συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, έτσι ώστε  να υπάρξει η καταλληλότερη μέριμνα για την ψυχολογική στήριξη, την ψυχοθεραπευτική βοήθεια και την ιατρική φροντίδα των παιδιών.

Κάνω έκκληση προς όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, να σεβαστούν πρωτίστως τις αθώες αυτές παιδικές ψυχές, και να μην παραπληροφορούν την κοινή γνώμη διαδίδοντας fake news, όπως για παράδειγμα ότι ολόκληρη η κοινωνία της Λέρου γνώριζε την κατάσταση και σιωπούσε! 
Είναι δυνατόν σε ένα νησί με περίπου 8500 μόνιμο πληθυσμό να γνώριζαν οι κάτοικοι για ένα τέτοιο φρικιαστικό περιστατικό και να μην υπήρχαν καταγγελίες;

Ίσως κάποιοι στο οικογενειακό περιβάλλον να γνώριζαν για ξυλοδαρμό, όμως η Λεριακή κοινωνία στην πλειοψηφία της, ούτε καν γνώριζε ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, ο κόσμος εδώ δεν ήξερε ούτε τα πρόσωπά τους, αφού δεν είχαν σχεδόν καμία επαφή με την κοινωνία. 

Τέλος συγχαίρω τον αναπληρωτή διοικητή και τους άντρες του ΑΤ Λέρου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης".


ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Tη διαρκή φρίκη που ζούσαν μέσα στο σπίτι τους, εκεί που για όλα τα παιδιά είναι το καταφύγιο, από τα χέρια των ανθρώπων που τα γέννησαν, άρχισαν να εξιστορούν ενώπιον του ανακριτή στην Κω, τα τρία από τα τέσσερα παιδιά των “τεράτων” της Λέρου.

Στην Κω έχουν οδηγηθεί τα τρία από τα τέσσερα παιδιά αρχικά, ο μεγαλύτερος γιος, 27 ετών σήμερα, ο οποίος είναι και ο μόνος που κατάφερε να ελευθερωθεί από τον εφιάλτη της άγριας κακοποίησης, η ηλικίας 13,5 χρονών αδελφή του και το μικρότερο παιδί, ηλικίας 8 ετών. Ο 24χρονος αδελφός τους, που πάσχει από νοητική υστέρηση μεταφέρθηκε στην Κω χθες το βράδυ και σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από ψυχολόγους και ακολούθως από τον ανακριτή.

Οι μαρτυρίες των παιδιών που περιλαμβάνουν όλη τη φρίκη και την άρρωστη κατάσταση που ήταν η καθημερινότητά τους επί χρόνια, είναι κρίσιμες για τη σύνταξη του κατηγορητηρίου σε βάρος των δύο “τεράτων”. Και οι δύο, άλλωστε, στις προανακριτικές τους ομολογίες, έχουν παραδεχθεί τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τα παιδιά τους με στόχο την ευχαρίστησή τους. «Σταματούσαμε μόνο όταν έβαζαν τα κλάματα», είπαν στους εμβρόντητους αστυνομικούς.

Μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην υπόθεση, τα τρία παιδιά βρίσκονται στην Κω (θα ακολουθήσει και το τέταρτο, σήμερα) και αρχικά εξετάσθηκαν από ψυχολόγο, ο οποίος αναμένεται να σκιαγραφήσει το ψυχολογικό τους προφίλ και θα επιχειρήσει να περιγράψει και να καταγράψει τις πληγές που έχουν αφήσει στις ψυχές τους τα όσα αποτρόπαια έζησαν.

Έως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες τα παιδιά θα παραμείνουν στην Κω: Το μεγαλύτερο, ως ενήλικο, μπορεί να καθορίζει μόνο του τη ζωή του, ωστόσο τα άλλα τρία θα τεθούν υπό την προστασία του κράτους, αφού ο μεν 24χρονος δεν μπορεί να ζήσει μόνος του, ενώ τα άλλα δύο παιδιά είναι ανήλικα. Σύμφωνα με την παραγγελία της κ. Δημητρίου, αυτά τα παιδιά θα μεταφερθούν σε δομές προστασίας στην Αθήνα.

Παραμένει, ωστόσο, αναπάντητο ερώτημα, τι συνέβη πέρσι τον Ιούλιο. Τότε, το κορίτσι και το μικρότερο αγόρι της οικογένειας είχαν νοσηλευθεί με εισαγγελική παραγγελία σε νοσοκομείο Παίδων. Το κορίτσι, μάλιστα, το είχε σκάσει όταν έμαθε ότι θα επέστρεφε στα χέρια των γονιών- βασανιστών και βιαστών της, όπως και έγινε τελικά.

Τα δύο “τέρατα” της Λέρου παραμένουν κρατούμενα στην Κω, αφού μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος τους για κακουργηματικές πράξεις, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο.