Η Άντρεα, η Γερμανίδα που στήνει παγίδες στις γάτες της Ρόδου και τις δίνει για στείρωση

Η Άντρεα, η Γερμανίδα  που στήνει παγίδες στις γάτες της Ρόδου  και τις δίνει για στείρωση

Η Άντρεα, η Γερμανίδα που στήνει παγίδες στις γάτες της Ρόδου και τις δίνει για στείρωση

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2958 ΦΟΡΕΣ

Εθελόντριες από την Ευρώπη βάλθηκαν να φροντίσουν τα αδέσποτα της Ρόδου

Είναι Γερμανίδες, Αγγλίδες, Σκανδιναβές, κι ήρθαν στη Ρόδο ως εθελόντριες για να πιάνουν αδέσποτες γάτες με παγίδες και να τις πηγαίνουν για στείρωση!

Έχουν στειρώσει χιλιάδες από το 2012 και είναι μεγάλα τα σχέδιά τους για τον υπόλοιπο… γατίσιο πληθυσμό της Ρόδου. Αν ευαισθητοποιηθούν οι ντόπιοι και τις βοηθήσουν, κι αν ο Δήμος τους δώσει ένα χώρο ήσυχο ώστε οι γάτες να μην στειρώνονται στο κυνοκομείο, όπου γαυγίζουν συνεχώς οι σκύλοι, κι αυτές στρεσάρονται και δυσκολεύει η διαδικασία.

Η Andrea Wegner, από το Αννόβερο βρίσκεται πάντα άνοιξη και φθινόπωρο στο νησί, περίοδο όπου στήνει με τις άλλες εθελόντριες τις παγίδες, για να έρθουν εθελοντές κτηνίατροι από την Ευρώπη για τη δουλειά αυτή. Είναι μαζί μου, κι είναι κι η Μάγκυ Αυγερινού, που είναι γνωστή η ευαισθησία της σε πολλά θέματα, για να πει ότι «δεν είναι οι φόλες η λύση, οι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες, συνοδεύουν γάτες για υιοθεσία στη Γερμανία, όλοι κάνουν κάτι, ας κάνουμε κι εμείς ας πάμε την αδέσποτη στο κυνοκομείο μετά από ραντεβού, το κομμένο αυτάκι είναι ένδειξη ότι στειρώθηκε…»!

Πόσες γάτες και πόσους σκύλους στειρώσατε στη Ρόδο από τότε που ξεκινήσατε;
Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 9.725 στειρώσεις στη Ρόδο. Στειρώσαμε 6.917 γάτες και 2.808 σκύλους και υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα από εμάς, αλλά κι απ΄ όλους τους άλλους που προσπαθούν κατά καιρούς ώστε τα ζώα στη Ρόδο να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Εμείς, η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Flying Cats δαπανήσαμε δικά μας χρήματα 105.850 ευρώ έως τώρα γι’ αυτές τις στειρώσεις.

Εσείς μια Γερμανίδα από το Αννόβερο πώς βρεθήκατε στη Ρόδο να πιάνετε γάτες με παγίδες;
Είχα έρθει στη Ρόδο πριν από 20 χρόνια για διακοπές, μετά πήγα στην Κρήτη, στην Κω, και ύστερα έγινα εθελόντρια της Flying Cats, στα Κανάρια Νησιά. Στη Ρόδο τότε η κατάσταση με τα αδέσποτα ήταν χειρότερη απ΄ ό,τι είναι σήμερα. Σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τη βελτιώσουμε. Οι κυρίες που ζουν στη Ρόδο και είναι από διάφορες χώρες της Ευρώπης είναι αυτές που δημιούργησαν το κυνοκομείο, άλλωστε. Συνεργαζόμαστε με εθελοντές κτηνιάτρους, οι οποίοι έχουν τη σχετική άδεια για να δουλέψουν στην Ελλάδα, έρχονται στη Ρόδο κάθε άνοιξη και φθινόπωρο και κάνουν τις στειρώσεις.

Κι εσείς οι εθελοντές πηγαίνετε με παγίδες και τις πιάνετε! Τι βάζετε μέσα στις παγίδες, ποιο είναι το δόλωμα;
Βάζουμε σαρδέλες! Μυρίζουν πολύ, κι αυτές τρελαίνονται. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Ακόμα και τα κλουβιά μετά τα απολυμαίνουμε με φάρμακα κάθε φορά που θα πιάσουμε μία γάτα. Νοικιάζουμε αυτοκίνητα για να βάζουμε μέσα τις παγίδες. Τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο, πριν ανοίξει η σεζόν και όταν τελειώνει έχουμε βοήθεια και από ντόπιους εθελοντές…

Πολλές φορές, αν πιάνεις γάτες με παγίδα το πιο άρρωστο θα μπει πρώτο στην παγίδα για να βρει φαγητό. Τα άρρωστα τα κρατάμε, τα γιατρεύουμε, μπορεί να είναι τυφλά, κουφά, κουτσά.. Αν τα ξαναβγάλουμε στο δρόμο θα πεθάνουν και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε συνοδούς για να τα συνοδεύσουν στη Γερμανία. Έχει πολλούς εθελοντές στη Γερμανία που έρχονται μέχρι εδώ για να πάρουν τη γάτα και να την πάνε στο σπίτι στη Γερμανία που θέλει να την υιοθετήσει. Πληρώνουμε τα εμβόλια, την πτήση και των συνοδών, όλα.

Οι στειρώσεις πού γίνονται;
Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε. Γίνονται πίσω από το κυνοκομείο σε μία αίθουσα, κι αυτό δεν είναι καλό για τις γάτες γιατί τα σκυλιά γαυγίζουν, και αυτές στρεσάρονται, πρέπει να τις περάσεις μέσα από τα σκυλιά, κι αυτό το γαύγισμα επί δώδεκα ώρες που εργάζονται εκεί οι κτηνίατροι, το ακούνε ατελείωτα. Χρειαζόμαστε έναν άλλο χώρο που να είναι ήσυχος, να έχει ρεύμα και νερό για να γίνονται οι στειρώσεις και παρακαλούμε το Δήμο και τον Δήμαρχο προσωπικά τον κ. Χατζηδιάκο, να μας βοηθήσει σ΄ αυτό το έργο δίνοντάς μας το χώρο αυτό. Τώρα οι φοβισμένες γάτες πρέπει να περάσουν μέσα από τους σκύλους.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι στειρώνετε μόνο αδέσποτα και πιο πολύ τις αδέσποτες γάτες!
Ακριβώς. Και νομίζουμε ότι από το κέντρο της πόλης έχουμε κάνει πολλή δουλειά ενώ έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ ακόμα από τις συνοικίες και βέβαια από τα μακρινά χωριά, όπου δεν μας είναι εύκολο να πηγαίνουμε να πιάνουμε γάτες με παγίδες και να τις φέρνουμε στην πόλη, για στείρωση. Ωστόσο μπορούν να μας τις φέρνουν οι πολίτες, με ραντεβού και να τις παίρνουν πίσω το βράδυ. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τα ξενοδοχεία που θέλουν να στειρωθούν οι γάτες που βρίσκονται γύρω τους.

Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος στη Ρόδο, κι αυτό θα είναι για το καλό όλων. Δεν είναι οι φόλες η λύση. Οι τουρίστες έρχονται και βγάζουν φωτογραφίες από τα κακώς κείμενα, πληρώνουν από την τσέπη τους για να βοηθήσουν γάτες. Στην Ευρώπη υπάρχουν καφετέριες με γάτες, cats caffe, όπου μπορείς να πας εκεί και να είσαι ανάμεσά τους, να παίζεις μαζί τους, αυτές έχουν τα κρεβάτια τους, ανεβαίνουν στα τραπέζια, τις έχεις πάνω σου και τα λεφτά από την κατανάλωση που θα κάνεις πηγαίνουν για τη φροντίδα τους.

Πώς ξεχωρίζουμε ότι μία αδέσποτη γάτα είναι στειρωμένη;
Βλέποντας το κομμένο της αυτάκι. Όσο για τους αδέσποτους σκύλους από το τατουάζ που έχουν στο μπροστινό τους μέρος, στο στήθος.


Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος