Συνελήφθη 42χρονος για εξαπάτηση ηλικιωμένης

Στα χέρια των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ρόδου, βρίσκεται από χθες το μεσημέρι, 42χρονος, ο οποίος προσπάθησε να εξαπατήσει ηλικιωμένη γυναίκα, στην πόλη της Ρόδου.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί και καταγγέλθηκε στην αστυνομία, η οποία συνεχίζει τη διερεύνηση για το αν υπήρξαν και άλλα «θύματα» του 42χρονου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 42χρονος πήγε σε σπίτι ηλικιωμένης στην πόλη της Ρόδου και της είπε πως ο γιος της είχε οφειλές στην τράπεζα, καταφέρνοντας έτσι να την εξαπατήσει και να του δώσει το ποσό των 360 ευρώ. Βάσει της ίδιας καταγγελίας ο δράστης προσπάθησε στη συνέχεια να αποκομίσει από την ηλικιωμένη και άλλα χρήματα χωρίς όμως να το καταφέρει και έτσι επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και τράπηκε σε φυγή. 

Λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, στους οποίους καταγγέλθηκε το γεγονός και τους παραδόθηκε και οπτικοακουστικό υλικό, κατάφεραν να εντοπίσουν τον 42χρονο, ο οποίος και προσήχθη στην υπηρεσία και συνελήφθη.
Σημειώνεται πως μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν καταγγελθεί άλλα παρόμοια περιστατικά, για το λόγο αυτό και οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την προανάκριση προκειμένου να διακριβωθεί η εξαπάτηση ή όχι και άλλων ατόμων από την περιοχή μας.

Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων)
• Οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
• Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

• Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωσή τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

• Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

• Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες είχαν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.